Evropske šampionke iz Ljubljane žele da odbrane svetski tron ove godine (©Reuters)
Evropske šampionke iz Ljubljane žele da odbrane svetski tron ove godine (©Reuters)

Kreće SP za rukometašice: Norveška supersila, Dankinje i Francuskinje najveći rivali, Srbija došla da uči, oslabljene Crnogorke

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.11.23. | 14:11

Naredne tri nedelje u tri države u Skandinaviji borba za svetski tron. Šampionke Evrope i planete sa Katrin Lunde, Norom Merk i Stine Oftedal najbliže zlatu

Vreme je za reprezentativni rukomet. Kraj godine je period kada su dame u epicentru. Danska, Norveška i Švedska su domaćini Svetskog prvenstva koje kreće danas, a završava se 17. decembra finalom u dvorani Jiske Bank Boken u danskom Herningu, kapaciteta 15.000 mesta.

Planetarno prvenstvo za dame biće treće koje se održava u više od jedne zemlje i premijerno u čak tri države. Prvobitno je trebalo da bude održano u Rusiji, ali posle povlačenja kandidature, IHF je premestio šampionat u Skandinaviju, a odluka je doneta 28. januara 2017.

Izabrane vesti

Igraće se u šest gradova. Domaćini su danski Herning, Frederikshaven, norveški Stavanger i Trondhajm i švedski Helsingborg i Geteborg. Biće ovo drugi put da se Svetsko prvenstvo održava sa čak 32 reprezentacije.

Srbija je posle dvomeča baraža u aprilu protiv Turske izborila plasman na Svetsko prvenstvo, gde imamo skromne ambicije. Uroš Bregar okupio je novu selekciju, bez najbojih srpskih rukometašica. Neke ne žele da igraju više za reprezentaciju, oprostile su se od dresa s državnim grbom, neke su završile karijeru na kraju sezone. Nema više Andree Lekić, Dragane Cvijić i Katarine Krpež Šlezak, koju su ranije rekle zbogom nacionalnom timu, u aprilu su poslednji meč na Banjici protiv Turske odigrale Kristina Liščević, Jelena Lavko, Jovana Stiolijković, Kristina Graovac i Tamara Radojević.

20.30: (1,85) Norveška (hendikep -33,5) Grenland (1,85

Prvi golman repezentacije Srbije, Jovana Risović, letos je operisana, nije spremna za ovo takmičenje, pa je slovenački stručnjak pozvao iskusnu Mariju Čolić, koji je ranije nosila dres sa državnim grbom i bila član talentovane kadetske reprezentacije Srbije koja je 2008. godine bila vicešampion sveta.

Srbija je u Grupi E sa Danskom, Rumunijom i Čileom. Ne bi trebalo da bude problema da se pobedi južnoamerička selekcija i izbori se naredna runda i još tri meča, a onda nam sledi dueli sa Nemačkom, Poljskom i Japanom (Iran je autsajder) iz Grupe F. Osim Čilea, što je realno da se slavi, svaka pobeda u preostalih pet mečeva bila bi puna kapa.

Sistem takmičenja je takav da po tri najboje iz svih osam grupa idu u Top 24, prenose se bodovi iz prve faze, a u narednoj se igraju još po tri utakmice. Po dve najbolje iz četiri novoformiranih grupa izboriće plasman u četvrfinale koje se igra u norveškom Trondhajmu i danskom Herningu.

NORVEŽANKE PRVI FAVORIT - LUNDE, MERK, OFTEDAL, REJNSTAD...

Prvi favorit za titulu je dominantna selekcije u poslednjih nekoliko godina Norveška, koja brani svetsku titulu, evropski je prvak iz prošle godine, dok preostalu veliku krunu drže Franucskinje koje su olimpijske pobednice iz Tokija. Skandinavska selekcija imaće šansu da ispiše istoriju, da bude prva sa pet svetska zlata. Četiri ima i Rusija.

Pršti sve u timu islandskog stručnjaka Torgira Hergeirsona. Predvodnik selekcije je neuništiva, verovatno najbolja rukometašica svih vremena, Katrin Lunde, golman trostrukog šampiona Evrope, Vajpers Kristijanštada. Tu su i Nora Merk, Silje Solberg, Stine Oftedal, Heni Rejstad… Za Norvežanke je sve osim najsjajnijeg odličja neuspeh.

Najveći rival prethodnih godina su Francuskinje, olimpijske šampionke i vicešempionke sveta. Selektor Olivije Krumbolc računa na najjače snage. Tu su iskusne Grase Zadi, Laura Flips, Orlan Kanor, Estel Nze Minko, Laura Gloser, Tamara Horaček, Pauleta Fopa... Triklolorke žele da sruše dominaciju Norvežanki na poslednje dva velika takmičenja i poprave utisak iz prošle godine kada su ostale bez medalje na šampionatu Starog kontinenta.

AMBROS MARTIN NA ČELU ŠPANKINJA, POVREDA KRISTINE NEAGU

Dankinje su sve bolje, medalje je realna, čak i napad na zlato. Prošle godine su u Sloveniji, u Ljubljani, igrale finale sa Norveškom, namučile komšinice, ali su morale da se zadovolje srebrom iako su veći deo meča vodile. Pre dve godine su bile bronzane na Svetskom prvensvu i najavila povratak na staze stare slave kada su dominirale svetskim rukometom. Selektor Jesper Jensen ima na raspolaganju prekaljene rukometašice koje predvode golman Đera Sandra Toft, a tu su i Ane Mete Hansen, Kristina Jorgensen, Line Haugsted, Tine Estergard...

Rumunke, rival Srbije u prvoj fazi, imale su veliki peh prošle nedelje. Povredila se velika Kristina Neagu. Ona je na spisku reprezentacije, ali verovatno ne može da pomogne saigračicama, što je veliki udarac za naše istočne susede. Mađarica dolaze na šampionat u Skandinaviji bez golmana Kingi Januriki i Doroteje Faluveđi.

20.30: (1,80) Španija (hendikep -22,5) Kazahstan (1,90)

Kod Holanđanki je smena generacija, nisu kandidatkinje za medalju već nekoliko godina posle Kumamota i svetskog zlata 2019. godine. Čehinje predvodi sjajni bek Marketa Jerabkova koja je osvojila tri titule sa Vajpersom, a prethodnog leta prešla je u danski Ikast.

18.00: (2,05) Južna Koreja (8,00) Austrija (2,05)

Španija ima veliike ambicije posle dolaska trofejnog Ambrosa Martina za selektora. Iskusni stručnjak je podmladio reprezentaciju, ali je zadržao i neke iskusne. Ključne igračice trrbalo bi da budu Darlej Zgobi de Paula, Mireja Gonzales i Kaba Gasama.

Brazilke su zlatnu generaciju imale pre 10 godina kada su u Beogradu osvojile titulu posle pobede nad Srbijiom u finalu. Sada je to skromna selekcija. Nema više na terenu legendarne Eduarde Amorim.

CRNOGORKE DESETKOVANE - NEMA JOVANKE RADIČEVIĆ, MILENE RAIČEVIĆ I ĐURĐINE JAUKOVIĆ

Što se tiče reprezentacije iz okruženja, teško će se neka domoći borbe za medalje, pa čak četvrtfinala. Najbliža tome je Crna Gora, koja je bila bronzana prošle godine na Evropskom prvenstvu, ali je sada znatno oslabljena. Selektor Bojana Popović više ne može da računa na Jovanku Radičević, koja se oprostila od dresa sa državnim grbom prošle godine u Podgorici, a zbog nesuglasica sa Budućnošću, nema ni beka Milene Raičević.

Zbog teške povrede kolena van stroja je još jedna rukometašica na spoljnim pozicijama, Đurđina Jauković. Tu su dalje golman Marina Rajčić, bekovi Jelena Despotović, Itana Grbić, Matea Pletikosić

Hrvatice je pred Svetsko prvenstvo napustio dugogodišnji selektor Nenad Šoštarić koji je seo na klupu Zagreba, a njegov naslednik je Ivica Obrvan. Slovenke predvodi Crnogorac Dragan Adžić, a sve se vrti oko jednog od najboljh desnih bekova planete, Ane Gros, igračice najbogatijeg kluba na svetu, mađarskog Đera.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Sreda

GRUPA C (STAVANGER)

18.00: (2,05) Južna Koreja (8,00) Austrija (2,05)

20.30: (1,85) Norveška (hendikep -33,5) Grenland (1,85)

GRUPA G (FREDERIKSHAVEN)

18.00: (1,12) Brazil (13,0) Ukrajina (7,75)

20.30: (1,80) Španija (hendikep -22,5) Kazahstan (1,90)

Četvrtak

GRUPA B (HELSINGBORG)

18.00: (1,90) Crna Gora (hendikep -9,5) Kamerun (1,80)

20.30: Mađarska - Paragvaj

GRUPA D (STAVANGER)

18.00: (1,17) Slovenija (12,0) Island (6,25)

20.30: (1,85) Francuska (hendikep -10,5) Island (1,85)

GRUPA F (HERNING)

18.00: (1,30) Nemačka (9,00) Japan (4,40)

20.30: (1,01) Poljska (25,0) Iran (22,0)

GRUPA H (FREDERIKSHAVEN)

18.00: (1,90) Holandija (hendikep -14,5) Argentina (1,80)

20.30: (1,85) Češka (hendikep -9,5) Kongo (1,85)

***kvote su podložne promenama

Petak

GRUPA A

18.00: Hrvatska - Senegal

20.30: Švedska - Kina

GRUPA E

18.00: Rumunija - Čile

20.30: Danska - Srbija



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceŽenska rukometna reprezentacija Crna GoraŽenska rukometna reprezentacija Danskeženska rukometna reprezentacija FrancuskeŽenska rukometna reprezentacija HrvatskeŽenska rukometna reprezentacija Španiježenska rukometna reprezentacija SrbijeŽenska rukometna reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara