Rukometašice Srbije (©MN Press)
Rukometašice Srbije (©MN Press)

Mogu li otpisane da budu zapisane?

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.12.23. | 10:49

Ženska rukometna reprezentacija Srbije danas (20.30, RTS 2, Arena Premijum 2) u Herningu protiv Danske igra prvi meč na Svetskom prvenstvu. Drugi krug je siguran, a svaka pobeda u narednoj rundi bio bi ćar, iskustvo za godine koje slede

Posle svetskog srebra u Beogradu 2013. godine ženska rukometna reprezentacija Srbije je u padu. Kumamoto 2019. godine je bio poslednji trzaj generacije, kada je osvojeno šesto mesto na planeti pod vođstvom Ljubomira Obradovića, izborene kvalifikacije za Olimpijske igre, ali posle kraha u Đeru, pre toga i na Evropskom prvenstvu, nastala je kriza.

Slovenački stručnjak Uroš Bregar je zasukao rukava pre više od dve godine. Šampionat u Danskoj biće mu treće veliko takmičenje sa našom selekcijom. Pre dve godine u Španiji, Srpkinje su bila odlične, pobedile Crnu Goru i Sloveniju u drugoj fazi, namučile olimpijskog šampiona iz Tokija Francusku, na kraju 12. mesto na planeti je bio rezultat iznad svih očekivanja.

Izabrane vesti

Prošle godine su doživljena tri poraza u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, što je bio definitivni kraj generacije. Jovana Stoiljković, Kristina Lišćević, Jelena Lavko, Kristina Graovac i Tamara Radojević su se u aprilu posle baraža za Svetsko prvenstvo protiv Turske oprostile od dresa s državnim grbom. Ranije su to učinile Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Katarina Krpež Šlezak, pa je Bregar krenuo u novi izazov sa podmlađenom, novom selekcijom od koje se ne očekuju čuda ove godine u Danskoj na planetarnoj smotri.

Priv golman naše reprezentacije Jovana Risović, devojka sa najdužim stažom u selekciji, osvajač srebra iz Beograda pre 10 godina, zbog teške povrede kolena nije mogla da pomogne reprezentaciji, pa je od iskusnijih koji su nosile teret Srbije prethodnih godina tu samo kapiten Sanja Radosavljević.

Levo krilo švedskog Kristijanštada je glavni adut na šampionatu. Vratio je Bregar iskusnu Mariju Čolić iz Nice, koja će biti prvi čuvar mreže, dok će šansu da traži i mlada Moli Kubina. Od iskusnijih igračica sa stažom u nacionalnom timu očekuje se mnogo od Jovane Jovović, Anđele Janjušević, Aleksandre Vukajlović, Teodore Majkić i Marije Laništanin. Na crti je Katarina Bojičić, a na desnom krilu je mlada Dunja Radević. Emilija Lazić i Moli Kubina prvi put igraju na velikom takmičenju, dok su Katarina Bojičić, Jovana Milojević, Teodora Veličković, Marija Simić, Teodora Majkić, Dunja Radević i Edita Nuković debitantkinje na SP.

20.30: (1,90) Danska (hendikep -11,5) Srbija (1,80)

Raspored je takav da će Srbija gotovo sigurno da igra šest utakmica na Svetskom prvenstvu. Rivalke u Grupi E Rumunija i posebno Danska, jedan od favorita za titulu, su druga dimenzija, daleko iznad naše reprezentacije, dok se očekuje laka pobeda protiv Čilea i plasman među 24 najbolje selekcije sveta. U drugoj rundi se ukrštamo sa Nemačkom, Poljskom i Japanom i tu treba tražiti šansu za neku pobedu. Iran je totalni autsajder u Grupi F.

18.00: (1,85) Rumunija (hendikep -19,5) Čile (1,85)

Otišle su Srpkinje tiho, bez pompe u Dansku. Pre dve godine su bile odlične 12. na svetu, sada je taj rezultat nemoguća misija, ali ne ide se bez bele zastave.

Prvi rival večeras (20.30, RTS 2, Arena Premijum 2) u Herningu je silna Danska, evropski vicešempion, selekcija koja je u usponu, koja je prošle godine u Ljubljani umalo pobedila dominantnu Norvešku koja vlada poslednjih nekoliko godina.

Selektor Jesper Jensen ima na raspolaganju prekaljene rukometašice koje predvode golman Đera Sandra Toft, a tu su i Ane Mete Hansen, Kristina Jorgensen, Line Haugsted, Tine Estergard… Domaćin želi da preotme krunu Norveškoj.

Mislim da je tim kroz pripremni period proveden u Španiji napredovao. Dosta novih igračica iskoristilo je prijateljski turnir u Santanderu da što brže usvoje sistem. Utakmice koje smo odigrali dale su nam dobar uvid, dok rezultatski protiv Japana to apsolutno nije bilo u redu, ali sa duelom protiv Argentine i Španije mogu biti zadovoljan. Bitno je da nam igra na prvenstvu ne oscilira previše, da padovi budu što manji. Bitno je nastaviti rotaciju što je rađeno i u ove tri utakmice. Time će mlađe igračice sticati iskustvo što će u budućnosti dovesti do rezultata. Odlazak u Silkeborg u glavnu rundu je primarni cilj. Danska, prvi protivnik u grupi igra na domaćem terenu. Setimo se da su dobijeno finale Evropskog prvenstva izgubile od Norveške i sigurno su jedan od glavnih favorita. Rumunija na istom prvenstvu nije pokazala koliko je jaka i sigurno je i ona favorit protiv nas. Našu priliku tražićemo protiv Čilea i za to se spremamo”, rekao je selektor Uroš Bregar.

Sanja Radosavljević (©Starsport)Sanja Radosavljević (©Starsport)

Od Sanja Radosavljević se očekuje najviše u Danskoj.

Kada prozovu moje ime na početku, u sekundi prođe slika svega onoga što sam od najranijeg uzrasta prošla da bih bila u ovoj ulozi i zbog toga osećam veliki ponos i privilegiju. Čast mi je da predvodim reprezentaciju Srbije. Sve smo zdrave i to je najbitnije za sve igračice i nadam se da će tako i ostati. Prva utakmica protiv Danske je i najteža jer je to ekipa koja je jedan od favorita za zlatnu medalju. To će nam biti prvo ozbiljnije iskustvo sa njima, posebno mlađim igračicama odnosno igračicama koje nisu imale ozbiljniju minutažu i odgovornost. Prolazak u drugi krug je ono čemu težimo da bismo imale što više nastupa na jednom ovakvom takmičenju”, rekla je Radosavljevićeva.

(©RSS)(©RSS)

Igračica švedskog Kristijanšteda kaže da ima veliki motiv u Danskoj.

Motivaciju pronalazim u sebi i mislim da na nju nijedan spoljni faktor ne može da utiče. Sve dok me zdravlje bude služilo, radovaću se svakom treningu i svakoj utakmici. Najlepša prijateljstva dobila sam od rukometa, sjajne devojke sa kojima ću biti u kontaktu i posle karijere. Prolazimo zajedno lepe i one manje lepe trenutke i to je samo ojačalo naše drugarstvo. Sve pohvale i kritike proživljavamo zajedno. Kada ih jedan Novak Đoković trpi koji je za mene najbolji svetski sportista ikada, moramo i mi na to da se naviknemo. Ono što ipak mislim, jeste da bi bilo lepo da se kroz način komunikacije prema nama ističu i lepe stvari ne samo one loše jer će to sigurno pomoći rukometu u Srbiji u budućnosti", kaže naš kapiten.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE

1. KOLO

Petak

GRUPA A

18.00: (1,07) Hrvatska (16,0) Senegal (11,0)

20.30: (1,90) Švedska (hendikep -18,5) Kina (1,80)

GRUPA E

18.00: (1,85) Rumunija (hendikep -19,5) Čile (1,85)

20.30: (1,90) Danska (hendikep -11,5) Srbija (1,80)

2. KOLO

GRUPA C

18.00: (1,90) Južna Koreja (hendikep -19,5) Grenland (1,80)

20.30: (1,90) Austrija (hendikep 11,5) Norveška (1,80)

GRUPA G

18.00: (1,85) Kazahstan (hendikep 20,5) Brazil (1,85)

20.30: (1,02) Španija (23,0) Ukrajina (19,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ženska rukometna reprezentacija Danskeženska rukometna reprezentacija SrbijeUroš BregarSanja Radosavljević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara