Njegovo veličanstvo – Superboul: Sve je na strani Fortinajnersa, magija u Mahomsovoj ruci

Vreme čitanja: 7min | ned. 11.02.24. | 09:16

Grad poroka, kocke i zabave – Las Vegas, biće noćas (00.30, Arena Sport Premijum 1) domaćin najvažnije utakmice u američkom sportu, borbe za Lombardijev pehar

Vreme je za utakmicu svih utakmica u američkom sportu – Superboul. Odavno je ovaj spektakl prevazišao granice SAD-a i postao globalni fenomen. Sve oči Jenkija biće uprte u Las Vegas. Ima li idealnijeg mesta za spektakl od Grada poroka, zabave i kocke – u srcu pustinje, u Nevadi? Noćas (00.30, Arena Sport Premijum 1) u borbi za Lombardijev trofej boriće se branilac krune Kanzas Siti Čifs i izazivač, šampion NFC-a, moćni San Francisko koji čeka na krunu tri decenije, još od doba Džoa Montane, odnosno od 1994. Biće to repriza iz 2020. godine, kada su Čifsi slavili sa 31:20.

Pre samo analize utakmice, da se osvrnemo na fenomen Superboula i koliki je njegov značaj. Od 10 najgledanijih prenosa u istoriji SAD-u, osam su utakmice za trofej Vinsa Lombardija. Prošlosezonski duel Kanzasa i Flladelfije gledalo je 115.000.000 ljudi. Ekvivalent je da je košarkašku seriju NBA lige, u kojoj su Jokićevi Nagetsi pregazili Majami u proseku gledalo skoro 10 puta manje, a daleko ispod su i mečevi za trofej u bejzbolu (MLB-u) i hokeju (NHL). Sada se očekuje novi rekord i probijanje granice.

Izabrane vesti

Ako ste iz sveta biznisa prestiž je da se pojavite u mnogobrojnim blokovima reklama u toku, ali i pre i posle Superboula. Pola minuta koštaće vas ove godine „tričavih“ 7.000.000 dolara. Moćna stanica CBS koja će da radi prenosi ovaj duel, prodala je sve sekunde još u novembru. Prosečna cena karte je, verovali ili ne, 8.000 dolara. Naravno, do dragocenog parčeta kartona se teško dolazilo. Prošle sezone je čuvena pevačica poreklom sa Barbadosa Rijana u blagoslovenom stanju zabavaljala gledaoce na stadionu, ali i kraj malih ekrana u šouu koji traje 12-13 minuta na poluvremenu. Ta čast noćas će pripasti reperu Ašeru.

00.30: (2,15) Kanzas Siti Čifs (13,0) San Francisko Fortinajners (1,85)

Da se vratimo na teren. U borbi za trofej boriće se dve franšize koji su i pre početka šampionata bili u najužem krugu favorita za trofej. Kanzas bi posle skoro dve decenije mogao da ponovi uspeh Nju Ingland Petriotsa i odbrani tron. Pre tri godine, moćna Tampa Bej sa Tom Brejdijem je stala privremenu na putu rađanju nove dinastije u NFL-u.

Živimo u eri Patrika Mahomsa. Lucidni kvoterbek Čifsa je u šest sezona kao starter (prve je na klupi učio zanat od kvoterbeka srpskog porekla Aleksa Smita) dolazio je uvek do finala AFC-a, a ovo će mu biti četvrto učešće u Superboulu. Dosad ima dve pobede i pomenuti poraz od Bakanirsa u mečevima za trofej Vinsa Lombardija, najvredniji pehar u američkom sporta. Upravo je pre četiri godine protiv San Franciska osvojio premijerni Superboul pobedom sa 31:20 posle proekreta u poslednjoj četvrtini.

Fortinajnersi su i prethodnih sezona bili uvek u vrhu, ali po pravilu padali su na poslednjem stepeniku do borbe za krunu. Nije Džimi Garapolo uspeo da uradi ono što jeste Džo Montana u najtrofejnijim godina slavne franšize s kraja prošlog veka, da donese pehar u Kaliforniju, a to će pokušati da uradi mladi Brok Pardi, poslednji pik na draftu 2022. godine, koji posprdno u SAD-u nosi epitet Mr. Irrelevant, biran sa 262. mesta. I Brejdi je bio pik šeste runde, pa je postao G.O.A.T.

Prošle sezone, prvo je otpao starter na poziciji kvoterbeka Trej Lens (sada rezervni kvoterbek Dalas Kaubojsa), a brlo brzo se i malerozni Džimi Garopolo povredio, a onda Kajl Šenehan nije imao kud, nego je u vatru ubacio mladog Pardija. Stiglo se do finala konferencije, ali je tada Filadelfija pregazila desetkovane povredama Fortinajnerse i slavila ubedljivo, dok je vođa napada tima iz Kalifornije morao posle toga na operaciju lakta.

Godinu dana kasnije, San Francisko, posle tesnih pobeda na svom terenu protiv Grin Beja u polufinala i Detroita u finalu NFC-a, izborio se za najvažniji meč "preko bare". S druge strane, Kanzas nije imao huk navijača sa Erouheda u prethodna dva kola plej-ofa, već je na gostovanjima morao da traži put do Superboula. Samo „vajl kard“ vikend je odigran po ledenom vremenu u Kanzasu protiv Majamija, a onda su pobeđeni na strani favorizovani Bafalo Bilsi i Baltimor Rejvensi.

Ko je favorit? Mozzart kaže da je San Francusko blagi favorit. Kvota na pobedu Fortinajnersa je 1,85, a na Kanzas 2,15. I zaista, na papiru San Francisko ima jači tim, ali ko može da se kladi protiv Patrika Mahomsa? Kao što u prve dve decenije ovog milenijuma, kada Nju Ingland nije mogo da se potceni zbog Toma Brejdija, sada ni Čifsi upravo zbog lucidnog kvoterbeka nikako ne mogu da budu autsajderi.

Pre nešto više od godinu dana, napad Kanzasa je odneo prevagu u duelu sa Iglsima – 38:35. Mahoms i Trevis Kelsi su odigrali fantastično, uspeli su da postignu više poena od tada moćnih napadačkih Iglsa. Ove sezone, nekada moćna ofanziva čete Endija Rida, kome će ovo biti peti Superboul (jedan izgubljeni ima sa Filaldelfijom), nje tako eksplozivna. Osim najboljeg tajt enda današnjice, fenomenalnog Kelsija, nema Mahoms sigurne mete. Risiverska jedinica je jedna od slabijih u ligi. Mnogo puta je u ovom šampionatu izneverila ispuštenim loptama, pre sve su u glavnim ulagama bili Kaderijus Toni i Markiz Valdes Skentling. U plej-ofu, Kanzas ne gubi lopte, igra na sigurno, a odbrana nikad bolja. Defanzivni koordinator Stiv Spanulo radi sjajan posao, napravio je bedem. Ističe se sjajni tekl Kris Džons.

S druge strane, napad je u plej-ofu bio bolji deo tima San Francisko, iako u odbrani „grmi“ od zvezda, defanzivnog enda Nika Bose, sjajnog lajnbekera Freda Vornera... Napad koji predvodi Brok Pardi je pokazao ove sezone, a pogotovo u plej-ofu, da ume da nadoknadi veliki minus (-17 posle poluvremena protiv Lajonsa u finalu konferencije – od 7:24, do pobede sa 34:31).

Ima San Francusko pakleni napad, na papiru znatno jači od rivala, a predvodi ga raning bek, najbolji ofanzivac lige Kristijan Mekefri, a tu su i dvojica elitnih risivera, Dibo Semjuel i Brendon Ajuk, kao i sjajni tajt end Džordž Kitl. Dugačijii je tip igrača od Kelsija koji je bolji hvatač, više je risiver, dok zvezda Fortinajnersa je fantastičan bloker i iz drugog plana doprinosi ekipu. Nije toliko vidiljv kao izabranik srca najveće muzičke zvezde današnjice Tejlor Svift.

Veliki hendikep za Kanzas biće neigranje garda Džoa Tunija. Ta pozicija je jedna od najbitnijih u ofanzivnoj liniji. Zna se da ove sezone taj segment igre Čifsa nije tako dobar kao pre, pa je jasno da će defanzivci San Franciska pokušati da prave pritisak na Mahomsa. Pre svega se očekuje eksplozija Nika Bose, defanzivnog enda koji ima slabiju sezone u odnosu na prehodne tri, ali je i dalje sila u odbrani. Čejs Jang, novajlija iz Vašingtona tokom šampionata, nije se zasad pokazao kao pojačanje. “Blicovanje” retko kada upali protiv Mahomsa, ali konstantni pritisak kao što su Bakanirsi radili pre tri godine doneo je debakl Kanzasa.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE U SUPERBOULU DA BUDE VIŠE OD 47,5. POENA JE 1,85.

Raning bek šampiona Džerik Mekinon, veoma važan šraf prošle sezone u Superboulu, bio je povređen nekoliko nedelja. Skinut je sa liste neaktivnih, ali je pitanje u kojoj meri će Rid moći da ga koristi u meču za trofej. Igra trčanje zavisiće od Ajzee Pačeka, dok će šansu imati i Klajd Edvards Hiler.

Fortinajnersi će pokušati da dominiraju po zemlji, gde Mekefri blista u ovom šampionatu, dok je važna rola i ful bek Kajla Juščaka. Iz drugog plana vreba Elajdža Mičel. Zna se da glavni trener Šenehen često u probijanjuma prirtivničkih odbrana koristi i snažnog risivera Diba Semjula. Za duge pasove zadužen je Brendon Ajuk, dok bi glavnu rolui mogao da ima i tajt end Džordž Kitl. Velika snaga tima iz Kalifornije je najbolji levi tekl lige Trent Vilijams.

Napad Kanzasa zavisi od Trevisa Kelsija. Retko kada se dogodi da ga spusti rivali na ispod 100 jardi. Iako tajt end, ima ulogu prve mete. Sigurnih ruku, uvek je veteran pouzdan u end zoni.

Osim Superboula 3. februara 2020. godine, kada je bilo 31:20 za Čifse, i u naredna dva meča je Kanzas pobedio tim iz Kalifornije i to na njegovom stadionu. Prošle sezone je bilo čak 44:23, dok godinu dana ranije u tvrdom meču Čifsi su slavili sa 19:16. Vremenski faktori neće mati nikakvu ulogu jer će se igrati u zatvorenom prostoru.

Dinastija Čifsa je uspostavljena, ali Mahoms ima samo dva prstena. Zasad je Tom Brejdi sa sedam neuhvatljiv, ali ako iko može da ga sustigne i prestigne onda je to sjajni, lucidni, fenomenalni Mahoms.

Spektakl je zagarantovan, zato noćas nema spavanja...

U ponudi Mozzarta je i igra tačdaun, da ili ne. Za Superboul je ponuđeno 14 igrača, a na vama je da pogodite ko će od navedenih fudbalera da poentira. Najveće šanse da postigne tačdaun daju se raning beku San Franciska Kristijanu Mekefriju - 1,40, a na drugoj strani je trkač Kanzasa Ajzea Pačeko - 1,85. Kompletnu ponudu pogledajte OVDE.

SUPERBOUL - LAS VEGAS

Ponedeljak

00.30: (2,15) Kanzas Siti Čifs (13,0) San Francisko Fortinajners (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalSuperboulKanzas Siti ČifsSan Francisko FortinajnersPatrik Mahoms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara