Mohamed Aziz Aidi (©RK Vojvodina)
Mohamed Aziz Aidi (©RK Vojvodina)

Rojevićeva kritika urodila plodom: Eksplozija Aziza Aidija, Golubovićeva konstantnost i Puhovski kao lider evropske Voše

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.11.23. | 10:23

“Dobro smo tempirali formu. Dva meseca smo žestoko radili, počeli smo da spuštamo intezitet dve nedelje pred start Lige Evrope i meč sa Alkaloidom. Mislim da smo uspeli u tome, da su spoljni igrači odigrali najbolje kada je bilo najpotrebnije”, istako je trener Novosađana

Lale se sade na jesen, a cvetaju na proleće. Rukometaši Vojvodine ostvarili su cilj, prošli su prvu fazu Lige Evrope, plasirali se među 16 najboljh timova u drugorangiranom kontinentalnom takmičenju i potvrdili da se na Slanoj bari sjajno radi, da klub napreduje krupnim koracima i da je ostvariv i plasman u nokaut rundu. Temelj je postavljen, ambicije rastu, kao prošle sezone kada se tiho krenulo u Evropi, ali kako je padao jedan po jedan tim u Kupu EHF-u, tako su Novosađani videli da mogu preko limita. Pedantni stručnjak, tvorac najvećih uspeha Vojvodine, Boris Rojević, stvorio je ratnički tim koji gazi kada je najvažnije, koga nisu poremetile ni povrede važnih bekova, Gregora Ocvirka i Milana Milića.

Plodovi rada ubrani su u utorak uveče, kada su Novosađani pobedili Alkaloid na svom terenu sa 34:29 i kolo pre kraja obezbedili narednu fazu. Dva boda su u džepu, a za još dva se bori narednog utorka u Silkeborgu protiv favorita Grupe F koji je pao u Srpskoj Atini prošlog meseca. Već se zna da će naredne godine u Novi Sad (vreme je da u upravi Lala razmisle o SPENS-u), da dođu moćni nekadašnji šampion Evrope Flensburg i švajcarski šampion Kadeten Šafhauzen.

Izabrane vesti

Dobijale su Lale na početku sezone, ali Rojević nije bio zadovoljan. Kritikovao je svoje igrače, zadržavao tenziju, mobilisao ih pred ključan deo ovog dela sezone, bitke u Evropi.

Rogan i Šijan su naši najmlađi igrači, a trenutno najbolji. Igramo u grču. Čekamo po 40-45 minuta da proradimo. Ako nije pet razlike u 15. minutu, onda smo u nekoj frci. Isto se to dešavalo i prošle sezone, do decembra. Pritisak javnosti je tu, priče, najbolji ste, najlepši ste... I taj Doboj nas je poremetio, stvorio lažnu sliku. Ne poštujemo mnogo stvari sa treninga. Na treningmu smo Barselona, a na utakmici imamo 10 grešaka koje nijedan trener ne može da predvidi. To su takve gluposti da je ne verujem da mogu da se dogode. Vidi se gde je problem, a to su bekovi, vođenje lopte, ulazak u faul, davanje pravovremenog pasa. Vidi se borba, ali to su neka stare navike. Neko će da poklekne, videćemo, da li oni ili ja. Imao sam borbu oko istih stvari sa istim igračima i prošle polusezone, da vide da na taj način mi ne možemo da slomimo protivnika. Moraće da se promene ili neće biti više u sastavu”, bio je vapaj Rojevića posle pobede od osam razlike protiv Partizana, pre tačno dva meseca.

U međuvremenu, bekovi su ušli u formu. Boris Puhovski se mučio na startu sezone. Nije bio u formi beloruski veteran, ali je klasa nekadašnjeg igrača Motora iz Zaporožja evidentna. Kada on igra onako kako ume, nema zime za Lale. U Ligi Evrope je bio motor tima, pokađao kada je najvažnije, preuzimao odgovornost, sve ono što se očekivalo od velikog pojačanja protekog leta, jednog od najboljih rukometaša koji su igrali u Srbiji u prethodnoj deceniji. Slično je bilo i na startu prošle sezone. Dugo se čekao, ali kada je ušao u formu, bio je najjača karika desetostrukog uzastopnog šampiona naše zemlje.

18.45: (2,10) Kolstad (8,00) Olborg (2,00)

Dugo se tražio i Mohamed Aziz Aidi. Atipičan je igrač, teško se uklapa u sistem, ni Rojević, poznat po gvozdenoj disciplini, ne može da ga “ukalupi”, često ima nerezonske šuteve, ali je i Tunišanin sve bolji, ima veliki potencijal koji na momente pokazuje. Prednost mu je što igra i u odbrani, može da bude pomoć u središnjem delu defanzive, da odmeni Miljana Pušicu i Miljana Vukovljaka.

Iskoristio je veću minutažu posle povrede Ocvirka, ostao usamljen na poziciji levog beka. Protiv Alkaloida je sa devet golova bio najbolji igrač meča, verovatno mu je to i najbolja partija u crveno-belom dresu za 10 meseci u Novom Sadu.

I na kraju, najprijatnije iznenađenje poslednjih nedelja – Milan Golubović. I nekadašnji igrač pančevačkog Dinama, nije blistao na početku mandata u Novom Sadu, ali je sve bolji, konstantniji. Ne libi se da preuzme odgovornost, dobio je veću minutažu posle teške Milićeve povrede kolena (za Aleksandrovčanina je završena sezona). Briljirao je u Španiji protiv La Riohe, a odigrao je odlično i protiv Alkaloida, pogotovo u prvih 30 minuta, kada je pet puta zatresao mrežu makedonskog vicešampiona.

Kao i svaki početak, bio je težak, ali mislim da sam se adaptirao, da sam sada uhvatio ritam. To može da ide samo na gore. Svi su klubu su verovali u mene, od sagrača do stručnog štaba i nadam se da sam to poverenje počeo da vraćam i da će biti još bolje”, rekao je Golubović.

Boris Rojević (©RK Vojvodina)Boris Rojević (©RK Vojvodina)

Od kritika na račun bekova, Rojević sada hvali svoje spoljne igrače.

Vidljivo je da svi bekovi podigli formu. Golubović je sada mnogo bolji nego kada je došao, isto je isa Azizom i Borisom. Dobro smo tempirali formu. Dva meseca smo žestoko radili, počeli smo da spuštamo intezitet dve nedelje pred start Lige Evrope i meč sa Alkaloidom u Skoplju. Mislim da smo uspeli u tome, da smo pogodili s formom. Ako se setite pre Alkaloida, mučili smo se, govorio sam da smo potpuno drugi tim na treninzima u odnosu na utakmice. Bilo je tu stiskanja, ali smo uspeli da budemo najbolji kada je bilo najpotrebnije. Milić nam fali, sigurno da smo u potrazi za desnim bekom. Pokušaćemo da dovedemo nekog. Izbor je mali na toj poziciji, ali moramo da imamo još jednog igrača”, istakao je Rojević posle meča na konferenciji za medije.

Tempirali su Lale formu kada se lomi. Za šest dana veliki ispit u Danskoj protiv Silkeborga. Rasmus Lauge i kompanija su veliki favoriti, ali na Slanoj bari pucaju od samopouzdanja.

Prezadovoljan sam, dugo godina nismo igrali Ligu Evrope. Proći ovakvu grupu nije lako, dobili smo sva tri protivnika. Idemo u Dansku da probamo, nemamo šta da izgubimo, a tada možemo biti najopasniji. Sigurno će nas dočekati naoštreni, da nam se revanširaju za poraz u Novom Sadu, ali idemo da se borimo i damo sve od sebe”, rekao je Vrbašanin.

Imao je trofejni trener Lala i taktičko iznenađenje u finišu prvog poluvremena, kada je na dublju zonu Alkaloida igrao sa četiri beka. U početku je delovalo da je loše napravljena izmena, ali je Rojević objasnio da je to bio plan.

Lazarov je pokušao na sve moguće načine da nas iznenadi, i pliću odbranu, i dublju, i flaster, ali dobro smo se pripremili. Spremili smo i četvrtog beka na toj širokoj odbrani da probamo da neutrališemo to. Videli smo da su tako iznenadili Silkeborg, znali smo da će pokušati to i protiv nas. Zadovoljan sam kako smo napadali 6-0 i kako smo trčali u prvom poluvremenu. Nisam zadovoljan odbranom u poslednjih 15 minuta gde se videla nonšalantnost kada smo poveli sa šest-sedam razlike. Stalno im govorim da ako želimo da budemo evropski klub moramo da igramo svih 60 minuta”, zaključio je trener Novosađana.



tagovi

RK VojvodinaBoris RojevićRukometna Liga EvropeMohamed Aziz AidiBoris PuhovskiMilan Golubović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara