Nikola Karabatić i Mikel Hansen (©Reuters)
Nikola Karabatić i Mikel Hansen (©Reuters)

Sad i možda više nikad u borbi za zlato – G.O.A.T. VS Gromovnik

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.01.24. | 09:12

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Francuska i Danska u velikom finalu u Kelnu (17.45), u reprizi borbe za tron sa Svetskog šampionata u Stokholmu 2023. godine. U glavnim rolama legende ovog sporta – Nikola Karabatić i Mikel Hansen

Rukomet je čarobna igra kad je igraju majstori. Videli smo u petak u prvom polufinalu u Lankses areni u Kelnu šta je čarolija ovog sporta, kako je Eloim Prandi iz deveterca magičnim, (ne)regularnim pogotkom prevario saigrača iz Pari Sen Žermena Andreasa Paličku, doneo Francuzima produžetak, a 10 minuta kasnije i finale Evropskog prvenstva.

Od Danske se očekivalo da bude u borbi za zlato. Nemci su odigrali koliko mogu, na granici mogućnosti pre dva dana, vodili su posle 30 minuta, ali u nastavku četa Nikolaja Jakobsena je dodala gas, za reprizu finale Svetskog šampionata od pre godinu dana iz Stokholma, kada su Skandinavci očitali lekciju Galskim petlovima – 34:29.

Izabrane vesti

Danas (17.45, RTS, Arena Sport) se piše istorija u Lankses areni, hramu svetskog rukometa, koji svakog juna nam donese magiju i trilere na završnom turniru u Ligi šampiona. Sada će Keln da ugosti dve najdominantnije sile svetskog reprezentativnog rukometa u ovom milenijumu.

17.45: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

Prštaće na terenu, a na tribinama biće 20.000 srećnika koji su uspeli da nabave dragoceno parče kartona. Jedan protiv drugog dve legende, možda i poslednji put u borbi za zlato – Nikola Karabatić i Mikel Hansen. Nekadašnji saigrači iz Pari Sen Žermena nisu uspeli da donesu Svecima evropsku krunu, ali sa reprezentacijom imaju sva zlata. Rođeni Nišlija se u avgustu na Olimpijskim igrama u Parizu oprašta od rukometa, pa mu je današnji duel poslednji na EP. Hansen još nije objavio tačan datum kraja karijere, ali je nagovestio da bi ovo moglo ovo da mu bude poslednji kontinentalni šampionat.

NIKOLA KARABATIĆ POSTIŽE VIŠE OD 1,5 GOLA - KVOTA U MOZZARTU JE 1,65. POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE ZA 13 RUKOMETAŠA.

Nikola Karabatić je bez sumnje najbolji rukometaš svih vremena, takozvani G.O.A.T. Jeste Ivano Balić promenio ovaj sport, učinio ga atraktivnijim, boljim, jesu istoriju pisali i Veselin Vujović, Magnus Vislander, Štafan Olson, ali jedan je Nikola. I na ovom šampionatu u 40. godini pokazao je da i dalje ima u sebi tu lucidnost, snagu, genijalnost... Tokom cele karijere je bio i sjajan odbrambeni igrač, prava stena.

Sa Francuskom je tri puta bio šampion Evrope, 2006, 2010. i 2014. godine.

Znajući da mi je ovo poslednja sezona, moj pristup rukometu se malo promenio. Veoma je uzbudljivo pomisliti da bih mogao da uđem u istoriju osvajanjem svog četvrtog EP, ali u međuvremenu razmišljam samo o zabavi ovih dana. Celu svoju karijeru jurim za rekordima i titulama, lepo je moći samo da uživam u ovim velikim utakmicama“, rekao je Karabatić za sajt EHF-a pred finalni dvoboj.

Sa 78 odigranih utakmica i 295 golova, Nikola drži rekord. Samo petorica Šveđana su četiri puta bili na krovu Evrope, a to su: Ola Lindgren, Štafan Olson, Stefan Levgren, Magnus Vislander i Martin Frandesjo, a Karabatić bi mogao da postane prvi rukometaš koji nije iz ove skandinavske zemlje, kome je to uspelo.

Nije me briga da li sam u pitanju ja ili neko drugi, ali pretpostavljam da prilika da po četvrti put osvojim Evropsko prvenstvo takođe pokazuje koliko je Francuska bila konstantna na veoma visokom nivou. Da biste osvojili titule, morate da igrate finale, a Francuska ih je igrala u poslednjih 20 godina“.

Zna šta se od njega očekuje u finalu.

Sada sam najiskusniji igrač i uvek govorim svojim saigračima da ostanu mirni i koncentrisani. Mislim da je ovo sada moja uloga da na neki način pokažem put pokazujući smirenost“, zaključio je Karabatić.

S druge strane, Mikel Hansen je sigurno najbolji šuter svih vremena, naslednik Nenada Peruničića, ima pravi top u desnoj ruci, koji s lakoćom izvodi i najzahtevnije udarce. I on je veteran, napunio je krajem oktobra prošle godine 36. Nije više prvi strelac selekcije, pomerio se sa levog na srednjeg beka, ali se protiv Nemačke videlo kakav je majstor, doktor ove igre. Bio je zadužen za izvođenje penala (4/4), dao je samo jedan pogodak iz igre, ali je sjajno sa pozicije srednjeg beka razigravao pivotmene i krila. Njegova lopta, brza, tačna, pravovremeni pas razbija sve zone, stvara viškove saigračima.

Francuska je jedina neporažena reprezentacija na Evropskom prvenstvu. Ima izgubljeni bod u drugom kolu prve faze protiv Švajcarske. Danci su pokazali najviše. Poraženi su od Slovenije u poslednjem meču druge runde u Hamburgu, ali su igrali s drugom timom. Trostruki uzastopni šampion sveta je blagi favorit protiv olimpijskog prvaka iz Rija pre dve i po godine.

MIKEL HANSEN DAJE VIŠE OD 4,5 GOLA - KVOTA U MOZZARTU JE 1,85.

Snaga Danaca su sjajni bekovi. Osim Hansena, u prvom planu su najdominantniji igrač planete, Matijas Gidsel i nova zvezda svetskog rukometa Simon Pitlik. Jedan Rasmus Lauge ili Mikael Damgard imaju epizodne uloge.

Lauge, koga smo prošle godine videli u Novom Sadu protiv Vojvodine u dresu Silkeborga u Ligi Evrope, bio je X faktor u finalu SP. Malo je igrao do meča za zlato, a onda je pogodio 10 puta mrežu Trikolora. Nikolaj Jakobsen je protiv Nemačke u nastavku konstantno napadao „7 na 6“, i to je davalo rezultate. Sigurno će iskusni stručnjak da ima tajni adut i za finale.

Francuska je popunjena na svim pozicijama. Na spoljnim pozicijama je udarni tandem levorukih bekova, Dika Mem i Nedim Remili. Rekli bismo da je bolja na krilima i pivotmenu od Danaca. Velika prevaga su danski golmani Niklas Landin Jakobsen i sjajni Emil Nilsen, dok se kod Francuza za mesto broj 1 izborio robusni čuvar mreže Kila Samir Belasen.

15.00: (1,90) Švedska (8,00) Nemačka (2,20)

Od 15 časova Švedska i Nemačka igraće za bronzu. Skandinavci su poljuljani posle neverovatno izgubljenog polufinala od Francuske, verovatno i dalje sanjaju Eloima Prandija i makedonske sudije Nikolova i Načevskog. Osim utešne bronze, meč će da bude kvalifikacioni za Olimpijske igre u Parizu. Pobednik ovog duela izboriće direktnu vizu za leto i najveće sportsko takmičenje na svetu. Poraženi mora u kvalifikacije. Na ovom Evropskom prvenstvu to pravo su izborili i Portugalija i Austrija kao sedmoplasirana i osmoplasirana selekcija. Nažalost, Srbija je bila daleko od osnovnog cilja projektovanog pre početka šampionata.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – (KELN)

Nedelja

FINALE

17.45: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

ZA 3. MESTO

15.00: (1,90) Švedska (8,00) Nemačka (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija DanskeMikel HansenNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara