Renars Uskins ne uspeva da prevari Andreasa Paličku (©Reuters)
Renars Uskins ne uspeva da prevari Andreasa Paličku (©Reuters)

Skandinavski mentalitet, ipak, jači od balkanskog: Švedskoj bronza i viza za Pariz (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 16:39

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Blistao Andreas Palička na golu u prvih 30 minuta i u finišu, žuto-plavi dobili domaćina Nemačku – 34:31 (18:12) i obezbedili plasman na Olimpijske igre

Pre dve godine evropski šampion u Budimpešti, prošle kao domaćini četvrti na Svetskom prvenstvu, a sada su Šveđani osvojili bronzu i ostvarili kontinuitet igranja u završnicama velikih takmičenja. Nisu Skanadinavci klonuli duhom, kao recimo Orlovi posle kraha u finišu protiv Islanda. Andreas Palička i drugovi su na neverovatan i neregularan način (skandalozno priznat gol Eloima Prandija iz deveterca) izvisili za finale, ali su se oporavili za manje od 48 sati i pobedili Nemačku u borbi za treće mesto na Evropskom prvenstvu u Kelnu – 34:31 (18:12).

Ono što je važnije za Švedsku, ne mora da igra kvalifikacije za Olimpijske igre sredinom marta, nego je izborila direktan plasman u Pariz, pored finalista kontinentalnog šampionata, domaćina najvećeg spotskog takmičenja Francuske i trostrukog uzastopnog šampiona sveta Danske.

Izabrane vesti

Pitanje pobednika se nijednom nije postavljalo. Na startu mreže je Palička spustio roletnu Nemcima. Srednji bek Juri Knor je šutirao četiri puta, bez gola, nije išlo ni najboljeg čuvara mreže na ovom šampionatu Andreasa Volfa. Jim Gotfridson i Feliks Klar su bili odlični u napadu, a sjajno je bilo brzonogo krilo Sebastijan Karlson.

U 25. minutu je bilo 15:9. Tim islandskog stručnjaka Alfreda Gislasona je došao do igre u finišu drugog poluvremena. Probudio se levi bek Julijan Kester, ali prednost Šveđana nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. Na odmor je tim norveškog stratega Glena Solberga otišao sa + 6 – 18:12 i u nastavku rutinski sačuvao prednost za novu medalju i odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Palička je ima u prvih 30 minuta procenat uspešnosti od 52 odsto. Čak 14 odbrana iz 27 šuteva.

U nastavku, pretili su domaćini, bili su mnogo bolji. Volf se probudio, ali veliki broj tenhičkih grešaka, pre svaga Knora i Kestera bili su presudni da Panceri nisu uspeli da priprete evropskom šampionu iz 2022. Smanjla je Nemačka na 22:18 u 42. minutu, na krilima Jurija Knora je stigla na – 3 – 21:24 i imala napad, ali su brzo Šveđani zaustavili nalet domaćina u prepunoj Lankses areni (20.000 gledalaca, ni igla nije imala gde da padne).

Poslednji trzaj Nemci su imali u 55. minutu, kada su prišli na samo -1 – 30:29 pogotkom Uskinsa, ali su krila Hampus Vane i Sebastijan Karlson, uz tri vezane intervencije Paličke, rešili pitanje pobednika.

Najefikasniji igrači meča bio je srednji bek Feliks Klar sa osam golova, dok je brzonogo krila Sebastijana Karlsona postiglo pogodak manje. Jim Gotfridson, Hampus Vane i Džonatan Karlsbogard su po tri puta zatresli mrežu rivala. Junak meča ipak je golman Andreas Palička sa 19 odbrana, od toga 14 u prvom poluvremenu. Kod Nemaca, mladi levoruki bek Renars Uskins je postigao osam pogodaka, a Johanes Gola i Lukas Mertens po četiri, a Juri Knor i Julijan Kester po tri. Andreas Volf je imao devet odbrana, a David Špet jednu.

Nemcima za utehu ostaje da su se vratili u evropski vrh. Gislason je od limitirane ekipe sa jednim superstarom Andreasom Volfom na golu i jednim koji bi mogao da bude, Juri Knor, kao domaćin stigao do polufinala, ali će morati Nemci u olmpijske kvalifikacije da bi se našli u Gradu svellosti krajem jula i početkom avgusta.

Podsetimo, peta je Mađarska, šesta Slovenija, dok je Srbija završila takmičenje na užasnom 19. mestu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – (KELN)

Nedelja

FINALE

17.45: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

ZA 3. MESTO

Švedska - Nemačka 34:31 (18:12)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometna reprezentacija ŠvedskeRukometni EURO 2024rukometna reprezentacija nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara