Marko Bezjak, jedan od junaka Magdeburga (©Reuters)
Marko Bezjak, jedan od junaka Magdeburga (©Reuters)

Spektakl, drama, atomski rukomet u Kelnu: Šest promašenih sedmeraca - Magdeburg skinuo krunu Barsi

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.06.23. | 17:32

EHF Liga šampiona: Nemački vicešampion posle penal ruleta pobedio Katalonce sa 40:39 (38:38, 31:31, 16:18) u jednoj od najluđih utakmica u istoriji

Barsa je na kolenima, predala je krunu šampiona Evrope koju je osvajala poslednje dve godine. Magdeburg je u trileru, hičkokovskoj završnici, posle sedmeraca slavio sa 40:39 (38:38, 31:31, 16:18) u prvom meču polufinala EHF Lige šampiona. Posle 60 minuta je bilo 31:31, posle 70 – 38:38, a u penal seriji videli smo čak šest promašaja, od toga četiri rukometaša Katalonaca. Čak trojica izabranika trenera Karlosa Ortege je promašilo čitav gol. Na kraju je golman Majk Jansen odbranio udarac Ludoviku Fabregasu, za slavlje Nemaca, veliko iznenađenje u Kelnu.

Prava promocija rukometa u Lankses areni, atomski rukomet pred 20.000 gledalaca. Svetski krem je viđen i herojska pobeda nemačkog vicešampiona. Ostao je Magdeburg bez prve zvezde Gislija Kristjansona u 56. minutu zbog povrede ramena, na startu drugog produžetka još jedan bitan igrač, Norvežanin Kristijan O’Saliven morao je van terena zbog tri isključenja, ali su Marko Bezjak, Mikael Damgard, Nikola Portner i leteći Holanđanin Kaj Smits doneli veliku pobedu nemačkom timu koji će u nedelju (18.00) da igra za četvrtu titulu šampiona Evrope, drugu u ovom veku, a prvu posle 2002. godine.

Izabrane vesti

Golom Smitsa je Magdeburg izborio produžetke. U njima je briljirao slovenački veteran Marko Bezjak. Barsa je uspela da odbrani poslednji napad, Emil Nilsen je skunuo udarac Dancu Damgardu. Kao u prošlom finalu Lige šampiona, kada je Barsa dobili Kjelce, penali su odredili prvog finalistu ovogodišnje evroelite, a ovog puta Katalonci tuguju.

Videli smo najluđu penal-seriju u istoriji rukometa...

Prvo su Gomez Abeljo i Tim Hornke pogodili mrežu, a onda smo videli šest od sedam promašaja sa linije sedam metara. Stegla se ruka Kataloncima, tri puta su na skoro identičan način promašivali ceo gol, šutem od podlogu.

Neprecizni su bili Šveđanin Hampus Vane, Francuzi Melvin Ričardson i Dika Mem. Vargas je dao nadu odbranom sedmerca Danijelu Petersenu, Damgard je pogodio prečku. Imao je Magdeburg prednost pred poslednju seriju, jedino je bio precizan Kaj Smits. Lali je pomogla stativa i to dva puta, nekako je lopta ušla u mrežu.

Prošle godine je Fabregas pogdio ključni sedmerac za 11. tituilu šampiona Evrope, ali ovog puta mu je Danac Majk Jensen odbranio udarac i tu je bio kraj drame, trilera, jedne od najboljh utakmiia u istoriji rukometa, sigurno najluđeg od onog finala iz Kelna 2016. godine, kada je Kjelce nadoknadilo devet golova minusa protiv Vesprema i na kraju slavilo istorijsku titulu šampiona Evope.

Magdeburg se isprsio, pokazao da jedini ima rešenje za Katalonce. Dva puta je pobedio Barsu u Superglobu, jedini naneo poraz ove sezone strašnim Kataloncima i dokazao da je “penicilin” za najveći klub na svetu.

Fenomenalnu partiju je pružio Holanđanin Kaj Smits koji je pogodio 12 puta mrežu Barselone. Mikael Damgard je postigao osam golova, a Gisli Kristjanson pet. Junak u produžecima 37-godišnji Marko Bezjak dao je četiri pogotka. Nikola Portner je zaustavio osam udaraca, a Majk Jensen samo dva plus ključni sedmerac u penal-seriji.

Kod Barselone je najbolji bio Timoti N’Gasan sa devet pogodaka, Aleks Gomez Abeljo je dao osam, a pivotmen Ludovik Fabregas šest, dok je roviti Dika Mem četiri puta zatresao mrežu ekipe sa istoka Nemačke. Emil Nilsen je imao 11 odbrana, a kapiten Gonzalo Peres de Vargas samo dve uspešne intervencije.

Magdeburg je prošle godine izgubio dramatično finale Lige Evrope od Benfike u Lisabonu, poražen je u borbi za trofej u Kupu Nemačke od Rajn Nekar Levena, predao krunu Kilu u Bundesligi, a sada četa mladog stručnjaka Beneta Vigerta ima šansu da osvoji najvredniji trofej na Starom kontinentu koji čeka već 21 godinu.

Veliki hendikep za Magdeburg u finalu biće odsustvo najboljeg igrača, MVP Bundeslige, srednjeg beka Gislija Kristjansona.

LIGA ŠAMPIONA - FAJNAL FOR (KELN)

Polufinale:

Subota

Magdeburg - Barselona 40:39 p. p. (38:38, 31:31, 16:18)

PSŽ - Kjelce 24:25 (14:16)

Nedelja:

Za treće mesto:

15.15: Barselona - Pari Sen Žermen

Finale:

18.00: Magdeburg - Kjelce



tagovi

RK BarselonaEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara