Vladimir Cupara (©Starsport)
Vladimir Cupara (©Starsport)

Spektakl u Kelnu: Vesprem je „uljez“ među gigantima, da li je vreme da tri Srbina podignu trofej?

Vreme čitanja: 7min | sub. 18.06.22. | 08:01

Danas u Lankses areni pred 20.000 gledalaca polufinala rukometne Lige šampiona. Vladimir Cupara za Mozzart Sport: Poraz u revanšu finala plej-ofa mađarskog prvenstva protiv Pik Segeda nas je prodrmao, možemo do krune. Kil oslabljen neigranjem Sandera Sagosena i Hendrika Pekelera. Barsa brani titulu i prvi je favorit

Da ste prosečnog poznavaoca rukometa pre početka sezone pitali ko će se plasirati na završni turnir Lige šampiona verovatno bi izdiktirao timove koji su i izborili polufinale, a to su Barselona, Kil, Vesprem i Vive Kjelce. Eventualno bi neko ovim „alama“ priključio Pari Sen Žermena. Rukometni poredak u elitnog takmičenju se nije menjao. Zanimljivo, biće ovo repriza F4 iz Kelna iz sezone 2014/2015. Tada je Barselona u finalu pobedila Vesprem sa 28:23, dok je Kjelce u borbi za treću poziciju bio bolji od Kila.

Velelepna Lankses arena u naredna dva dana biće poprišta rukometnih blokbastera – borbe za evropski tron četiri najbolje ekipe Starog kontinenta. U Kelnu će oba dana biti 20.000 gledalaca, a u petak je odlučeno da ovaj grad u Nemačkoj na reci Rajni bude domaćin završnog turnira do 2026. godine. Prethodni ugovor je isticao 2024.

Izabrane vesti

Moćni mađarski Vesprem, jedan od najbogatijih kubova današnjice, godinama ulaže velika sredstva, ali osvajanje najvrednijeg trofeja u svetu rukometa i dalje je nemoguća misija. Četiri puta je mađarski vicešampion bio „srebrni“. Barselona je ubedljivo najtrofejniji klub na Starom kontinentu sa 10 titula, Kil je četiri puta bio na evropskom tronu, a Kjelce je do premijerne krune stigao 2016. godine u verovatno najspektakularnijem finalu u istoriji ovog sporta, kada je posle penala bio bolji od Vesprema – 39:38. U 40. minutu, mađarski tim je imao +9, ali na kraju je slavila ekipa legendarnog Talanta Dujšebajeva koji će i danas i sutra da predvodi poljskog prvaka u Kelnu.

15.15: (2,20) Vesprem (8,00) Vive Kjelce (1,90)

U prvom polufinalnom paru, danas (15.15) gledaćemo reprizu tog finala iz 2016. godine, duel Vesprema i Vive Kjelcea, dok će od 18 časova snage da odmere Barselona i Kil, u reprizi borbe za trofej iz 2020. godine, kada su Zebre s Baltika iznenadile Katalonce i pred praznim tribinama u nemačkom gradu slavile sa 33:28 u debitantskoj sezoni na klupi Čeha Filipa Jihe.

Barselona brani titulu od prošle godine, kada je pregazila u finalu danski Olborg sa 36:23 i upisala jubularnu 10. titulu vladara kontinenta. Branilac krune je prvi favorit ua odbranu trona.

Kvota u Mozzartu da će Barsa da osvoji novu titulu je 2,00. Na Vive Kjelce je 4,50, na Vesprem 5,00, dok se najmanje šanse daju Kilu – 7,00.

U Srbije simpatije će biti uz Vesprem. Trener mađarskog vicešampiona je Momir Ilić koji je u prvoj sezonu na klupi postao prvi naš stručnjak koji će biti na završnom turniru Lige šampiona. Nekoliko godina perjanica tima je Petar Nenadić koji je u petak izabran u najboji tim najjačeg evroskog klupskog takmičenja. Bivši srpski reprezentativac je najbolji levi bek Lige šampiona. Na golu je Vladimir Cupara, uzdanica Orlova.

Cupara je za Mozzart Sport govorio o predstojećem završnom turniru Lige šampiona. Nisu rukometaši Vesprema u dobrom raspoloženju stigli u Keln. Pre sedam dana su poraženi na svom tereneu od Pik Segeda (29:30) u revanšu finala plej-ofa mađarskog šampionata. U poslednjoj sekundi je Vesprem ostao bez već „viđene“ titule i svrgavanje s trona ekipe iz Segedina.

I dalje ostaje velika rana taj poraz, ali to je sport, mora da se ide dalje. Ozbiljna smo ekipa. Taj poraz je sigurno ostavio posledice, prodrmao nas je, spremni smo da klubu i navijačima donesemo trofej koji se dugo čeka u Vespremu. Tri godine sam ovde, dosta puta smo igrali protiv Segeda, bili smo uspešniji, ali smo ta dva poraza doživeli prošle i ove godine u mečevima za titulu. Motiva nam neće nedostajati. Samo učešće na završnom turniru je motiv sam po sebi. Sezona Vesprema je uspešna, bolja nego prošle sezone, a sada imamo šansu da napravimo korak više, rekao je Cupara za naš portal.

Ima li pritiska u klubu da morate konačno da osvojite toliko željeni trofej?

Tog pritiska nema, ali smo mi igrači svesni u kakvom klubu igramo, jednom od najvećih u Evropi, pa je obaveza da uvek idemo na trofeje. Pripremili smo se, analizirali rivala i spremno dočekujemo Kjelce“.

Kako protiv čete Talanta Dujšebajeva?

Radi se o ozbiljnoj ekipi koja je u dosadašnjem toku Lige šampiona možda najviše i pokazala. Aleks Dujšebajev je jedan od najboljih igrača na svetu. Kjelce ima vrhunske golmane, jak je na svim pozicijama, ima širinu na klupu. Mnogo vrlina, ali svaki tim ima i mana, a na nama je da to iskoristimo“.

Koje su mane Kjelcea?

Ne bih o pojedinostima, ali su u oni došli ranjeni. Izgubili su u finalu Kupa Poljske od Visle sa sedam razlike. Sigurno da nisu nepobedivi. Nijanse će odlučiti, inspiracija pojedinaca. Verujem u svoj tim“.

Ima li malo dodatnog naboja protiv bivšeg kluba?

Proveo sam godinu dana u Kjelceu, ali mislim da sam dolaskom u Vesprem napravio korak više u karijeri. Ovde mi je lepo, uživam i sigurno da nisam pogrešio kada sam stigao u ovaj veliki klub pre tri godine“.

Ove godine ste pomalo u senci Španca Rodriga Koralesa?

Prethodne godine sam više branio, ali Korales ima vrhunsku sezonu, sigurno najbolju u karijeri. Nema u sportu mesta za sujetu i ego. Mislim da sam napredovao psihički ove godine, da sam jači u glavi. Više sam branio u domaćem prvenstvu, Korales je bio odličan u Ligi šampiona. Mi smo tim, uvek je grupa ispred pojedinca. Radim sa Arpadom Šterbikom, najbojim golmanom svih vremena. Ove godine je slično bilo i u repezentaciji. Protiv Slovenije u baražu, Dejan Milosavljev je branio sjajno. Imao je 20 odbrana u Kragujevcu. Šta je trebalo da kažem, da se bunim? Ne, nemam taj problem, nikada ga nisam imao. Brani onaj ko je u tom trenutku u boljoj formi, ko će više da doprinese timu. Na meni je ta čekam priliku, da budem pravi kad uđem, promenim ritam utakmice. U nekim mečevima mi je do polazilo od ruke, u nekim ne. Tako je to u sportu“.

Kako je raditi sa Momirom Ilićem?

Imamo odličnu saradnju. Na prvom sastanku u avgustu kada je postao trener nam je rekao da je timski duh najvažniji. Igramo često i šah“.

Ko je bolji?

U početku je bilo egal, ali mislim da sam sad u blagoj prednosti. Momir mora više da misli o taktici, pa ga češće pobeđujem“.

Petar Nenadić (©AFP)Petar Nenadić (©AFP)

Petar Nenadić je izabran u najbolji tim Lige šampiona. Kako se on snalazi u Ilićevoj koncepciji?

Petar igra možda najbolju sezonu u karijeri. Prija mu saradnja s Momirom. Dosta znači Vespremu njegova kreativnost i lucidnost u napadu. Zna da povede tim, promeni ritam meča“.

Barsa ja favorit protiv Kila, ali i za titulu? Mogu li Zebre sa iznenade branioca kune?

Jeste Barselona favorit, ali nikada ne bih otpisao Kil iako dolazi oslabljen bez Sagosena i Pekelera. Ima dugu klubu. U odsustvu Sagosena, verovatno će dosta toga da zavisi od Domagoja Duvnjaka. On je vođa. Tu su i odlični desni bekovi Vajnhold i Rajkind, na levom beku je Bilik, Landin Jakobsen na golu, odličan trener. Ne bi bilo iznenađenje i ako Kil pobedi“.

18.00: (3,40) Kil (8,50) Barselona (1,45)

Kakav je zdravstveni bilten, da li ste svi spremni?

Samo je Dejan Manaskov imao lakšu povredu mišića, ali će biit spreman“, zaključio je Cupara za Mozzart Sport.

Vesprem, Barselona i Kjelce u najjačim sastavima su stigli u Keln. Kil je najviše oslabljen. Početkom meseca se teško povredio norveški as, jedan od najbojih rukometaša današnjice Sander Sagosen. On je operisan i čeka ga od šest do osam meseci pauze. Pre toga se povredio i zvanično najbolji odbrambeni igrač Lige šampiona Hendrik Pekeler. Nemačkog pivota takođe neće biti u timu, što će biti veliki hendikep za četu Filipa Jihe.

Barselona je imala probleme prethodnih meseci, ali je sada kompletna. Pivotmen, Francuz Ludovik Fabregas se oporavio od operacije slepog creva, dok je u timu i portugalski kružni napadač Luis Frade koji je dugo odsustvovao s terena. Levi bek Timoti N’Gasen je bio rovit poslednjih nedelja, ali prema izveštajima iz Španije i on će biti spreman za mečeve u Kelnu.

Zanimljivo, Jiha je u prvoj sezoni kao trener Kila, posle preuzimanja komande od Islanđanina Alfreda Gislasona, stigao do titule. Nešto slično ima šansu i njegov nekadašnji saigrač iz Kila Momir Ilić. Aranđelovčanin ima dve titule kao igrač sa Zebrama. S Vespremom je bio akter tog čuvenog finala iz 2016. godine, kada je mađarski tim prokockao prednost od devet golova razlike. U poslednjem meču u karijeru, 2019, godine, Ilić je u finalu poklekao od Vardara u borbi za tron.

Biće zanimljiva i bitka za prvog strelca Lige šampiona. Na prvom mestu je trenutno Dika Mem, desni bek Barselone sa 90 golova. Ima pogodak više od Feliksa Klera iz Olborga koga nema u Kelnu. Najveći rivali Francuzu za laskavu nagradu najefikasnijeg igrača elitnog takmičenja je srpski as Petar Nenadić sa 84 pogodaka, a nije bez šansi ni vihorno desno krilo Katalonaca Aleks Gomez sa 82 i Slovenac iz Vesprema, Gašper Markuč.

Iako je za najboljeg golmana Lige šampiona izabran kapiten Barselone Gonzalo Perez de Vargas, najviše odbrana i najveći procenat uspešnih intervencija ima čuvar mreže Vesprema, Španac Rodrigo Korales. On ima 202 odbrana i procenat od 32,53. Golmani bi mogli da budu prevaga. Korales i Cupara su verovatno najbolji tandem u Evropi. Uzdanica Kila je Niklas Landin Jakobsen, na golu Kjelce je Nemac Andreas Volf, dok je pomenuti Gonzalo Perez de Vargas jedan od aduta branioce titule Barselone.

Hrvatski as Luka Cindrić ima dve titule šampiona Evrope. Prvu sa Vardarom je osvojio 2017. kada je bio junak pobede protiv Pari Sen Žermena, dok je prošle sezone osvojio krunu i sa Barselonom.

Nema sumnje, očekuje nas prava poslastica, šlag na tortu fantastične klupske sezone.

RUKOMETNA LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE (KELN)

Subota

15.15: (2,20) Vesprem (8,00) Vive Kjelce (1,90)

18.00: (3,40) Kil (8,50) Barselona (1,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Vladimir CuparaPetar NenadićVespremMomir IlićRK KjelceRK KilRK BarselonaEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara