Sanja Radosavljević i Ema Fris (©AFP)
Sanja Radosavljević i Ema Fris (©AFP)

Umalo senzacija u Herningu: Hrabra Srbija vodila do 54. minuta, ali furiozni foto-finiš Dankinja

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.12.23. | 21:58

Svetsko prvenstvo za rukometašice: Sjajna igra izabranica selektora Uroša Bregara, ali poraz u trileru od evropskog vicešampiona – 21:25

Rukometašice Srbije ispraćene su u Dansku na Svetsko prvenstvo bez pompe, velikih očekivanja, ali su na startu šampionata, izabranice selektora Uroša Bregara odigrale sjajno, namučile evropskog vicešampiona, domaću selekciju, jednog od favorita za zlato. Impresivnih 50 minuta nije bilo dovoljno za senzaciju u Herningu. Danska je posle preokreta u nastavku pobedila Srbiju sa 25:21 (10:12).

Vodila je Srbija do 54. minuta, ali konstantno smo u finišu igrali sa igračicom manje, razigrala se Jorgensen, nekoliko odbrana imala je i Sandra Toft, pa je fantastično izdanje naše selekcije ostalo bez rezultata, upisali smo prvi poraz na planetarnom šampionatu. Skandinavke su dodale gas u poslednjih šest minuta i na kraju pred 15.000 gledalca na jedvite jade upisale prvu pobedu. Rezultat od četiri gola razlike nije realan, ne govori o odnosu snaga na terenu.

Izabrane vesti

Iznenadila su Srpkinje velikog favorita, hrabro su ušle u meč. Bregar je često koristio dva pivota u napadu, zaustavljena je igra u tranziciji Skandinavki. Jovana Jovović je bila sjajna na srednjem beku, kapiten Sanja Radosavljević je bila nepogrešiva sa levog krila, dok je odlična na golu bila Marija Čolić. Taj trio davao je ton igra Srbiji u prvih 30 minuta.

Povele su Srpkinje sa 3:0 i 6:3 i vodile non-stop u prvom periodu igre. Na odmor se otišlo sa dva gola prednosti, ali u nastavku kvalitet Dankinja je došao do izražaja. Stisnule se Skandinavke, odigrale bolje u odbrani, naš napad je bio pod konstantnom pretnjom od pasivnog.

Razbranila se golman Đera Sandra Toft u nastavku, ali je Srbija odbila udar domaćina. Posle promašenog sedmerca domaćina, povela je naše selekcija sa 16:14 u 43. minutu. Odlična je delovala u nastavku bekovska trojka naše selekcije, Lazić-Jovović-Janjušević. Dankinje su promašile dva penala, dok je Laništanin bila nepogrešiva sa sedam metara. Imali smo prednost do finiša, šansu i za +3 u 49. minutu.

Kako se meč približavao kraju, tako smo sve teže stizali do gola. Kriterijum suđenja braća Kovalčuk iz Moldavije favorizovao je domaćina. Jedino smo prolazili u finišu sa krila i preko odličnog pivota Katarine Bojičić. Vukajlović je u 50. minutu pogodila slučajno u glavu Sandru Toft, bila je isključena, kod rezultata 19:18, a to su domaće rukometašice iskoristile. Imala je Srbija i dve igračice manje na terenu kada se lomilo. Danska je prvi put povela golom Jorgensen tek u 54. minutu sa 20:19 i u finišu uspela da prelomi i do kraja stigne do nerealnih i nezasluženih + 4 – 25:21.

Hrabri igra čete Uroša Bregara pred nastavak Svetskog prvenstvo i duela sa jakom Rumunijom i autsajderom Čileom. Naše istočni sused je u prvom meču grupe lako odbio južnoameričku selekciju sa 44:19.

Srbija u nedelju u Herningu igra sa Rumunijom, koja je lišena usluga jedne od najboljih svetskih rukometašica, povređene Kristine Neagu.

DANSKA – SRBIJA 25:21 (10:12)

HERNING – Dvorana: Jiske Bank Boksen. Gledalaca: 15.000. Sudije: Braća Kovalčuk (Moldavija)

DANSKA: Toft 1 (pet odbrana), Burgard, Fris 5 (1), Hageso 1, Halilović, Hansen, Haugsted 1, Hajndal 1, Jorgensen 5 (2), Hojlund 2, R. Iversen 2, S. Iversen 2, Jensen 3, Skalone, Petersen 2 (1), Ranjhard (četiri odbrana)

SRBIJA: Kubina, Radosavljević 5, Janjušević 3, Jovović 5 (2), Laništanin 5 (5), Lovrić 1, Majkić, Milojević 1, Nuković, Radević, Stamenić, Veličković, Vukajlović, Bojičić, Lazić 1, Čolić (10 odbrana)

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE

1. KOLO

Petak

GRUPA A

Hrvatska - Senegal 22:22 (9:11)

Švedska - Kina 36:24 (22:8)

GRUPA E

Rumunija - Čile 44:19 (25:6)

Danska - Srbija 25:21 (10:12)

2. KOLO

GRUPA C

Južna Koreja - Grenland 27:16 (15:6)

Austrija - Norveška 28:45 (12:21)

GRUPA G

Kazahstan - Brazil 15:46 (5:25)

Španija - Ukrajina 32:20 (16:12)



tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeŽenska rukometna reprezentacija DanskeSvetsko prvenstvo za rukometašiceUroš Bregar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara