Slavlje reprezentativaca Danske (©Reuters)
Slavlje reprezentativaca Danske (©Reuters)

Danska ima sve u svojim rukama, a Australija san da izjednači uspeh zlatne generacije

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 10:57

Samo pobeda vodi evropsku selekciju u osminu finala, dok je Sokerusima i remi dovoljan da prođe u nokaut fazu iz Grupe D Svetskog prvenstva u Kataru

Kao i na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, Francuska, Danska i Australija su izvučene u zajedničku grupu. Ista stvar sa Srbijom, koja se bori ponovo sa Brazilom i Švajcarskom. Statistička verovatnoća da će se tri iste selekcije sastati u grupnoj fazi na dva uzastopna Mundijala je veoma mala, što je sasvim suprotno šansama da će favoriti grupe Francuska i Danska ponovo da prođu u nokaut fazu.

Trikolori su već sigurni u prolaz, a Danskoj je neophodna isključivo pobeda nad Sokerusima kako bi ponovila istoriju. Jer posle samo jednog osvojenog boda iz dve utakmice, selekcija sa severa Evrope je već okrenuta leđima zidu. Situacija u pogledu Australije je bitno drugačija. Posle iznenađujućeg slavlja protiv Tunisa, izabranici Grejema Arnolda su na bod daleko od osmine finala Svetskog prvenstva.

Izabrane vesti

Mnogi su očekivali čuda od Danske u Kataru posle prošlogodišnjeg nastupa na Evropskom prvenstvu. Ipak, izabranici selektora Kaspera Hjulmanda još nisu ostvarili pobedu, a ako žele da igraju u plej-ofu moraju u poslednjem grupnom meču da savladaju Australiju, koja iznenađujuće drži drugo mesto Grupe D.

16.00: (7,00) Australija (4,00) Danska (1,57)

Dok je Danska pre godinu i po dana opčinila ljubitelje fudbala brzim prelaskom u napad, zahvaljujući čemu je stigla do polufinala Evropskog prvenstva, na Mundijalu Kristijan Eriksen i društvo nikako da "kliknu". U uvodnom meču protiv Tunisa, Danski dinamit nije razneo rivala, konkretno Andreas Kornelijus koji je ispustio najbolju priliku, pa je Hjulmandova četa uzela samo bod. Protiv Francuske Danci su ostali praznih ruku. Andreas Kristensen je odgovorio na prvi udarac Kilijana Mbapea, ali kada je Mbape na kraju pogodio drugi put, crveno-beli nisu stigli da reaguju.

Pre početka turnira očekivalo se da Danska zajedno sa Francuskom prođe u osminu finala. Sada je, međutim, jedan od evropskih ambasadora relativno blizu eliminacije.

"Mislim da bi bilo pogrešno i nepošteno reći da nismo pod pritiskom. Ali nikada nismo sami, sve radimo zajedno. Ne osećam se sam, imam sjajne kolege i igrače", održao je donekle motivacioni govor Hjulmand na konferenciji za novinare pred utakmicu.

Ipak, Danci i dalje imaju sve u svojim rukama. Dovoljno je da potvrde ulogu favorita protiv Australije i savladaju Sokeruse. To je pobeda koja će najverovatnije poslati Dansku dalje, osim ako Tunis iznenađujuće ne baci Francusku na kolena. Nerešen rezultat bi trebalo da bude dovoljan Australiji da osigura osminu finala, ako računamo i na to da Francuze neće iznenaditi tuniški Orlovi iz Kartagine.

KORNELIJUS POSTIŽE POSLEDNJI GOL NA MEČU - 7,00; PENAL U PRVOM POLUVREMENU 5,50

Iako Kenguri nisu bili dovoljno dobri za francuske Trikolore na početku grupne faze, kasnije su pobedili Tunis. Mičel Djuk je klinički tačnim udarcem glavom poveo Australijance do slavlja. Potcenjena jedinica Grejema Arnolda može da napravi iznenađenje, bar za Dance.

Iako su ponovo autsajderi protiv crveno-belih, Sokerusi će želeti da se izjednače sa istorijskim dostignućem plasmanom u osminu finala, što su prvi i poslednji put ostvarili 2006.

Danska će do kraja turnira morati bez povređenog veziste Tomasa Dilejnija, ali bi štoper Simon Kjer i krilo Andreas Skov Olsen mogli da se vrate u postavu. Australija je izgubila napadača Martina Bojla pre početka Svetskog prvenstva. Na utakmici protiv Francuske ponovo se povredio defanzivac Natanijel Atkinson, koji je naknadno propustio duel sa Tunisom, a zamenio ga je Fran Karačič.

-------------------------------------------

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO U GRUPI D

FRANCUSKA: Već je obezbedila mesto u osmini finala, verovatno s prve pozicije. Bod bi i matematički obezbedio pol-poziciju bez obzira na drugi meč grupe, Australija – Danska.

AUSTRALIJA: Prolazi ako pobedi Dansku. Može dalje i remijem, pod uslovom da Tunis ne savlada Francusku.

DANSKA: Biće učesnik osmine finala pobedom nad Australijom, a ako Tunis ne dobije Francuze ili ako ne bude imao bolju gol-razliku čak i da savlada Galske petlove.

TUNIS: Ide dalje pod uslovom da savlada Francusku, a na drugom meču bude remi. Ili da Danska pobedi, a ne ostvari bolju gol-razliku od Tunisa.

------------------------------------------------

AUSTRALIJA - DANSKA, 16.00

AL VAKRA

Stadion: Al Džanub

Sudija: Mustafa Gorbal (Alžir)

AUSTRALIJA (4-5-1): Rajan - Karačić, Sutar, Rouls, Behič - Leki, Irvin, Moj, Mekgri, Gudvin - Djuk

DANSKA (3-4-3): Šmajhel - Andersen, Kjer, A. Kristensen - R. Kristensen, Hejbjerg, Eriksen, Mele - Skov Olsen, Dolberg, Damsgor

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO – 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA D

Sreda

16.00: (7,00) Australija (4,00) Danska (1,57)

16.00: (8,50) Tunis (4,50) Francuska (1,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australijereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara