"Saša Ćurčić i Denilson "
"Saša Ćurčić i Denilson "

Kako smo prolazili protiv Brazila, Švajcarske i Kostarike? Moša, Rajko i Krstajić! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.12.17. | 17:17

Peti put na svetskim prvenstvima idemo na Selesao

Saša Ćurčić i Denilson

Utisak je zadovoljavajući! Srbija je dobro prošla kako je mogla na žrebu za SP u Rusiji.

Izabrane vesti

Nosilac Brazil daje atraktivnost grupi. Selesao je možda i najatraktivniji rival za SP. Švajcarska daje ozbiljnost, ali i šansu. Dok četvrtfinalista prošlog Mundijala, Kostarika poziva na opreznost i da ništa neće biti lako.

Kako smo do sada prolazili na velikim takmičenjima protiv ovih rivala na velikim takmičenjima?

Naša reprezentacija je kao Jugoslavija četiri puta na svetskim prvenstvima igrala protiv Brazila. Na prvom SP u Urugvaju, reprezentacija Kraljevine Jugolsavije je napravila veliko iznenađenje savladavši Brazil sa 2:1 golovima Tirnanića i Beka. U grupi je još bila Bolivija i Jugosloveni su tom pobedom elimisali Selesao.

Na novi susret smo čekali do 1950. i Mundijal u Brazilu. Tada je Selesao bio glavni favorit za osvajanje i nije bilo poželjno biti sa njim u grupi. Žreb je u grupu 1 spojio Brazil, Jugoslaviju, Švajcarsku i Meksiko, a dalje je išao samo jedan. Brazil je u prvom kolu pregazio Meksiko sa 4:0, a Jugoslavija Švajcarsku sa 3:0. U drugom kolu je Brazil remizirao sa Švajcarskom (2:2), a Jugoslavija savladala Meksiko sa 4:1 i preuzela prvo mesto u grupi uoči odlučujućeg okršaja sa Brazilcima na Marakani u trećem kolu.

Pred 143.000 gledalaca na legenadarnoj Marakani, Brazil je slavio 2:0 golovima Ademira i Zizinja, ali je Jugoslavija prvih 20 minuta igrala bez najboljeg igrača Rajka Mitića koji je prilikom izlaska na teren u tunelu razbio glavu, a tada nije bilo prava zamene. Primili smo gol i kasnije nismo uspeli da nadoknadimo.

Naredni duel smo odigrali četiri godine kasnije na SP u Švajcarskoj. Opet u grupi! Brazil je u prvom kolu savladao Meksiko sa 5:0, a Srbija Francusku minimalcem. U drugom kolu smo remizirali protiv Brazila (1:1) a golove su postigli legendarni Zebec i Didi. Zajedno smo prošli iz grupe u četvrtfinale gde smo oboje eliminisani. 

Na sledeći susret sa Brazilcima smo čekali do SP u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine. Žreb je spojio Jugoslaviju, Brazil, Zair i Škotsku u grupi 1. Na otvaranju šampionata su igrali Jugoslavija i Brazil i meč je završen bez golova. Sa po četiri boda smo zajedno prošli grupu.

Ukupno je naša reprezentacija protiv Brazila odigrala 18 mečeva, pobedila u dva, remizirala sedam puta i poražena je u devet navrata.

Zoran Njeguš i Rivaldo

Drugu pobedu nad Brazilom smo ostvarili 1934. u prijateljskom meču na stadionu BSK-a, kada smo slavili 8:4 uz tri gola Moše Marjanovića. Poslednji put smo igrali uoči otvaranja Mundijala u Brazilu 2014. godine u njihovoj generalci za poečtak takmičenja. Brazil je tada slavio 1:0 golom Freda.

Sa Švajcarskom smo na Mundijalima igrali samo na onom pomenutom u Brazilu 1950. godine. Na EP se nikada nismo sastajali. Naša reprezentacija protiv Švajcarske ima bilans od šest pobeda, pet remija i dva poraza. Poslednji put smo se sastali 2001. u kvalifikacijama za SP, kada je Jugoslavija slavila u Bazelu sa 2:1  golovima Miloševića i Krstajića.

Pre toga su Švajcarci uspeli da izvuku bod u Beogradu (1:1) golom Šapuize u 84. minutu, a prethodno je Mihajlović doveo Srbiju u vođstvo. 

Što se Kostarike tiče, biće ovo prvi okršaj u istoriji sa njima.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Reprezentacija Brazilareprezentacija Kostarikefudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Švajcarskereprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara