Sterling, Kavani, Verner i Lingard (©Reuters)
Sterling, Kavani, Verner i Lingard (©Reuters)

Barsina transfer diskusija: Ćavi pre za dovođenje krila, sportski sektor želi “devetku“

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.11.21. | 09:21

Tržište se analizira, Barselonine finansijske mogućnosti nisu ogromne, ali pojačanja će svakako biti u januaru

Brojevi ne lažu. Kada posle uvodnih 18 utakmica sezone zaostaješ čak 17 golova u odnosu na isti period prošle godine, apsolutno je jasno da nešto nije u redu. Nedostatak golova došao je sa problemima Ronalda Kumana u sastavljanju ofanzivne linije zbog silnih povreda, a ništa bolja situacija nije ni sada kod Ćavija. Zbog toga se u Barseloni traži šansa na sledećoj transfer pijaci.

Ideja za januarski prelazni rok je da se pojure pojačanja isključivo u napadu. I to ne bilo ko, već “lou kost“ varijanta u smislu da neće biti kupovina, već samo pozajmica sa eventualnim opcijama za otkup zbog ograničenih klupskih mogućnosti u polju finansija.

Izabrane vesti

Katalonski Mundo Deportivo piše da Barselona uveliko analizira tržište i neće biti žurbe oko donošenja odluka. U klubu trenutno čak postoje razmimoilaženja oko toga šta je ekipi potrebno. Ćavi smatra da je više potrebno brzonogo krilo sa golovima u nogama, tip igrača kakav je Rahim Sterling, dok sportski sektor veruje da je “devetka“ apsolutni prioritet, s obzirom na to da Memfis Depaj nije klasičan centarfor, dok na Luka de Jonga i Martina Brajtvajta ne može da se računa u toj meri što se pokazalo u dosadašnjim utakmicama. Slučaj Serhija Aguera je već kompleksan pošto je njegova karijera najverovatnije završena zbog srčanih problema...

Poslednjih dana se govori o 23-godišnjem Arturu Kabralu, ali prema tvrdnjama uglednog lista on je samo alternativa za igrače koje Barselona zaista želi. To su Edinson Kavani i Timo Verner. Matador nije novo ime na Barsinoj listi želja i ideja da se angažuje urugvajski napadač postoji skoro godinu dana i kvalitetima bi se savršeno uklopio u Aguerov profil. Iskusan je napadač, svetska klasa i neko ko se u šesnaestercu oseća kao riba u vodi. U Mančester junajtedu praktično ne igra ove sezone, skupio je samo osam utakmica u svim takmičenjima, a nijednom nije odigrao svih 90 minuta.

Problem je njegova plata od skoro 13.000.000 evra i Barselona bi od Junajteda tražila da se troškovi podele, u slučaju da Kavani ne pristane na smanjenje novčanih izdataka. Sada ostaje da se vidi kako će odlazak Olea Gunara Solskjera uticati na Kavanijev status, odnosno da li će se nešto promeniti kod Ralfa Rangnika.

Još jedan napadač po Ćavijevom ukusu je Timo Verner. Može da igra i na krilu i u špicu, ima brzinu na kojoj legendarni vezista insistira, jedino što ima problem sa postizanjem golova jer u Čelsiju ih se baš i nije nadavao. Pritom je daleko mlađi od Kavanija, a poput urugvajskog kolege takođe nema mesta za njega u klubu za koji igra. Posle dolaska Romelua Lukakua taj prostor se dodatno smanjio, a čak i u trenutnoj situaciji, kada je snažni Belgijanac van stroja zbog povrede Verner se nije proslavio. Već neko vreme se spekuliše o njegovom nezadovoljstvu na Stamford Bridžu zbog toga što je izgubio mesto startera. Od sedam premijerligaških nastupa starter je bio samo u četiri navrata, dok je u Ligi šampiona odigrao tek 65 minuta.

Barseloni bi Verner u ovom trenutku bio možda i dostupniji od Kavanija pošto Čelsijeva mašina radi kao podmazana. Golovi stižu sa svih strana i Vernerov eventualni izostanak se ne bi osetio. Tu je na kraju i Artur Kabral kome ugovor ističe za godinu i po dana. Napadač Bazela beleži zastrašujuće brojke sa 23 gola na 24 utakmice, ali to nije nivo na koji je Barselona godinama navikla.

Sa Rahimom Sterlingom verovatno bi najteže išlo. On jeste prva Ćavijeva želja, ali daleko od toga da je Barselona u poziciji da sada dovede takvo pojačanje. Ne ako Mančester Siti ne pripomogne i preuzme isplaćivanje većeg dela plate. Čak i tada bi bilo nategnuto jer Barsa mora striktno da poštuje propise finansijskog fer-pleja kako ne bi bila drakonski kažnjena. Između Sterlinga i Pepa Gvardiole postoji višemesečni animozitet, engleski reprezentativac je nezadovoljan svojom ulogom u Sitiju, a Španac mu je na jednoj konferenciji jasno poručio da neće nikog da tera da ostane, ako mu nije lepo na Etihadu. Doduše, Sterling sada igra više zbog svih povreda u timu, bio je starter protiv Evertona i PSŽ, a u oba meča postigao je po gol.

Džesi Lingard (©Reuters)Džesi Lingard (©Reuters)

Mnogo realnija opcija je drugo ime iz Mančestera – Džesi Lingard. Engleski krilni napadač odbio je da produži ugovor sa Junajtedom i najavio odlazak, ali dok svi očekuju da bi mogao da se vrati u Vest Hem gde je procvetao tokom prošlosezonske pozajmice, u Španiji ga najavljuju kao moguće pojačanje Barselone! Da su neka bolja vremena Lingard ne bi bio ni u širem krugu mogućih akvizicija katalonskog tima, sada je sve potpuno drugačije. Lingard je odigrao dosad 154 minuta, u kojim je psotigao dva gola i podelio jednu asistenciju.

Barseloni su takođe interesantni Dani Olmo i Karim Adejemi, ali u klubu su svesni da bez para dvojica supertalentovanih ofanzivaca neće biti ni blizu Kamp Noua. Kao ni Brajan Hil kome je teško da se adaptira na engleski stil fudbala u Totenhemu...



tagovi

Edinson KavaniDžesi LingardTimo VernerRahim Sterling

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara