Slavlje igrača Dinama posle meča sa Totenhemom
Slavlje igrača Dinama posle meča sa Totenhemom

Dosije Dinamo – unutrašnji obračun sa Mamićem, srce ekipe na aparatima, umorni napadači i odbrana koja pušta

Vreme čitanja: 10min | pon. 02.08.21. | 14:49

Hrvatski šampion je zadržao skoro ceo tim koji je došao do četvrtfinala Lige Evrope

Izgleda da će se desiti... Derbi dva najuspešnija kluba regiona u poslednjih pet godina. Još po jedan korak i prvi put od raspada nekadašnje države će koplja ukrstiti Crvena zvezda i Dinamo Zagreb. Uz sav respekt svima ostalima, ništa na Balkanu ne nosi toliku tenziju. Možda bi u Splitu bilo veće "loženje", ali Hajduk nema fudbalski kvalitet na nivou Zvezde i Dinama. Pokazao je to kazahstanski Tobol.

Dinamo je iza sebe imao najuspešniju evropsku sezonu u poslednjih 50 godina. Modri su dogurali do četvrtfinala Lige Evrope posle onog čudesnog preokreta protiv Totenhema, ali posle toga ipak nisu mogli dalje preko kasnijeg osvajača Viljareala. Tehnička superiornost španskog tima je ostavila Dinamo praktično bez ispaljenog metka.

Izabrane vesti

U tom periodu se o Dinamu u Hrvatskoj pričalo koliko zbog fudbalskih, toliko i zbog nefudbalskih razloga.

Naravno, razlog su braća Mamić.

Sinonim za sve uspehe zagrebačkih Modrih u poslednjih petnaestak godina. Sudski proces protiv njih u Osijeku (vrlo bitan detalj je lokacija suđenja, jer je jako blizu jedno malo i čudno mesto Čepin, o kojem svašta možete da proguglate) došao je do kraja i osuđeni su. Pre toga su obojica pobegla u Međugorje i sada se nadaju da ih BiH neće izručiti Hrvatskoj. Kasnije je Mamić izašao u javnost sa dokazima, fotografijama, snimcima i računima za podmićivanje istih tih koji su ga osudili. Izvrgao je ruglu ceo hrvatski pravosudni sistem, udario bolan šamar državi i njenim institucijama i pokazao da se neće predati tako lako.

FBI ILI HRVATSKO PODZEMLJE

Sve je počelo još pre nekoliko godina. Mamići su bili u naletu, Dinamo hitao na vrhunac moći, ali je odjednom krenula hajka. Jedna teorija je da iza svega stoji FBI, koji je praktično naredio Hrvatskoj da krene u obračun sa Mamićima. Ali postoji i teorija da je praktično celo hrvatsko podzemlje udružilo snage da otera Mamiće i dokopa se zlatne koke sa Maksimira, koja je zahvaljujući Mamićevom sistemu postala fabrika para. Kako god, "časno hrvatsko pravosuđe" baš i nema mnogo veze sa lovom na Mamića. Pitanje je samo ko je naručilac...

Zdravku Mamiću se svašta nešto može prigovoriti na račun istupa u javnosti, menadžerskih akcija njegovog sina Marija, odnosa sa trenerima, navijačima i medijima... Ali da zna posao i kako da izgradi klub, to mu niko ne može osporiti. Reč je o najuspešnijem fudbalskom funkcioneru na ovim prostorima. Ima uspeha koliko svi ostali zajedno.

Omladinska škola Dinama je dominantna i sređena pod konac, treneri dobro plaćeni, skauti pokrivaju svaki deo Hrvatske i regiona... Još da im je država dozvolila da naprave stadion... Praktično sve što valja u hrvatskom fudbalu, ide u Dinamo. Konkurencija je ojačala prethodnih godina, liga je nikad jača, ali Dinamo je opet za koplje ispred svih.

DINAMO VODI POLICAJAC, MAMIĆ VEĆ GUBI KONCE

Međutim, problem je što je Mamić već četiri godine u izgnanstvu i što sve teže rukovodi klubom na daljinu. Uz svu njegovu ludačku energiju, maherske operativne sposobnosti i na kraju ogromnu ljubav prema Dinamu, sve teže drži konce u svojim rukama. Sve glasnije se po Zagrebu priča i da neki dugogodišnji saradnici iz Dinama jedva čekaju da mu zabiju nož u leđa kada osete da je napokon oslabio.

Ali on i dalje uspeva nekako da kontroliše situaciju. Mnogo bi mu lakše bilo da je brat Zoran ostao u klubu na poziciji trenera i sportskog direktora, ali je i on morao da beži posle presude. Klub fiktivno vodi Mirko Barišić kao predsednik, ali taj 84-godišnji starac nema nikakvu suštinsku moć odlučivanja. Operativno klub vodi Krešimir Antolić, nekadašnji „MUP-ovac“ sa jakim vezama u bezbednosnim krugovima. Nama u Srbiji poznat kao čovek koji je želeo Luki Milivojeviću da skine Zvezdin kačket u Maksimiru. Njegova moć jača otkako je Maminjo u Međugorju i spekuliše se da pokušava u klub da dovede svoje ljude iz policijskih krugova i ojača poziciju sebe kao glavnog.

Dinamo nema sportskog direktora, a pitanje trenera je rešeno tako što je Zoran Mamić posle bega u BiH palicu predao svom dugogodišnjem pomoćniku Damiru Krznaru. On u Hrvatskoj važi za čoevka kojeg zanimaju samo rad i teren. Jedan je od onih metodičnih pomoćnika koji je radio dan i noć i onda dočekao šansu. Mnogi su brinuli da li će ćutljivi Krznar pre svega kao karakter uspeti da iznese teret lidera u svlačionici i da se nametne igračima. Osvojio je duplu krunu što znači da je uspeo. Ali baš u ovim izazovima kao što bi mogao da bude dvomeč protiv Zvezde, karakter ćutljivog pomoćnika naspram eksplozivnog temperamenta harizamtičnog Dejana Stankovića bi mogao da bude ključna bitka.

Krznar može da računa praktično na ceo tim iz prošle sezone koji je igrao četvrtfinale Lige Evrope. Iako se najavljivalo da će ovog leta u Dinamu uslediti velika rasprodaja, to se (još) nije desilo. A moraće da se desi. Dinamo ima problem kako da zatvori budžet koji nezvanično iznosi blizu 50.000.000 evra. 

Otišao je „samo“ Joško Gvardiol, kojeg je još zimus kaparisao Lajpcig za oko 20.000.000 evra kada se uključe bonusi. On je više vremena igrao kao štoper, ali je posle prodaje za drugi deo sezone prebačen na poziciju levog beka. Bio je ubedljivo najjača karika Dinamove defanzivne linije. Hrvati kažu da takav odbrambeni talenat nije viđen na njihovim prostorima u poslednjih dvadesetak godina.

A mnogi kažu da Hrvatska u poslednjih dvadesetak godina nije imala ni boljeg golmana od Dominika Livakovića. Ponikao je u Zagrebu, preležao dečje bolesti na golu Dinama i postao jedna od najjačih karika Modrih i hrvatske reprezentacije. Brani nemoguće, mada mu se ponekad desi i kiks kao nedavno protiv Slavena. Očekivalo se da ovog leta napusti klub jer su se interesovali Ajaks, Lil, pominajo se i Milan, a Dinamo ga ne da ispod 10.000.000 evra. Sada je teško očekivati da ga puste pred eventualne mečeve sa Zvezdom jer nemaju ni približno dobru zamenu. Livaković je definitivno adut od kojeg Modri mnogo očekuju.

KAO I ZVEZDA: PROBLEM NA LEVOM BEKU

Na levom beku Dinamo nema dovoljno kvalitetnu zamenu za Gavrdiola. Do sada su igrali povratnik sa pozajmice Fransoa Mubanđe i pojačanje iz Rijeke Danijel Štefulj. Mubanđea je još ranije precrtao bivši trener Nenad Bjelica, dok je Štefulj jedan od HNL talenata kojem je ozbiljan evropski nivo još daleko.

Štoperski par je isti kao prošle sezone. Danac Rasmus Lauritsen i Francuz Kevin Teofil Katerin. Danac je došao tiho i s vremenom se profilisao u komandanta odbrane. Glasan je, postavlja saigrače i pogotovo je odličan u ofanzivnom skoku. Na to se mora obratiti posebna pažnja. Nije sklon kiksevima. Sa druge strane, Teofil Katerin je najplaćeniji igrač Dinama sa ugovorom od blizu 1.000.000 evra po sezoni. Ume da odigra sjajnu utakmicu, ali da onda jednom neshvatljivom greškom zakopa ceo tim. Da postigne autogol, napravi penal... Tako je bilo protiv Šahtjora i Viljareala.

Desno je Makedonac Ristovski, ofanzivan desni bek koji se često ponavlja. Bio je jedan od najboljih igrača šampionske generacije Rijeke, nije se snašao u lisabonskom Sportingu, a u Dinamu od januara pokušava da oživi karijeru. Ne ide mu baš najbolje, a važi za igrača koji u defanzivi često ume da bude rupa.

Srce tima i žila kucavica je kapiten Arjen Ademi. Neki pravi „purgeri“ će vam reći da je Ademi jedan od najboljih igrača u istoriji kluba. Za neke čak i najbolji!? Nemoguće je koliko ga vole Dinamovi navijači. On je za njih heroj.

A u svlačionici je lider i karakter od kojeg mnogo zavisi izdanje cele ekipe. Više može da podigne saigrače nego trener. Na terenu je neumoran. Nije klasičan zadnji vezni već „box to box“ vezista koji i te kako "ume fudbala". Zna da se ubaci iz drugog plana, da odirgra na prvu, asistira, pa i da postigne lep gol.

Najveći problem je što je Ademi trenutno povređen. Dinamo nevešto pokušava da sakrije da je situacija sa Ademijem ozbiljnija nego što se to prikazuje u javnosti. Postoje ozbiljne šanse da ga ne bude na terenu protiv Zvezde ako dođe do dvomeča.

Ako Ademi ne bude mogao, alternativa je Josip Mišić. Ikusan vezista koji je takođe bio bitan šraf Rijekine šampionske generacije, ali se nije proslavio u inostranstvu. Stigao je iz Sportinga u Dinamo na pozajmicu, rehabilitovao karijeru i Modri su ga ovog leta otkupili za 2.000.000 evra. Pouzdan je igrač koji posebno dobro ume da šutne sa distance.

Drugi zadnji vezni je Kristijan Jakić. Mlad i vredan trkač sa karakteristikama maratonca. On je već prototip klasičnog trkača. Ume da bude opasan na prekidu i to je sve. Više vremena u igri je peti član defanzivne linije nego vezni igrač.

Ispred Jakića i Ademija leži najveća snaga Dinama.

"MALI MODRIĆ", MISLAV SA ZAGREBAČKOG ASFALTA I ŠPIC KOJI NE DAJE GOLOVE

Desno igra reprezentativac Luka Ivanušec kojim je Nenad Bjelica bio opčinjen, pa ga je Dinamo iz Lokomotive doveo za 3.000.000 evra. Makar tako kažu zvanične knjige iako je priča o uskoj saradnji Dinama i Lokomotive svima vrlo dobro poznata. Ivanušec je jako motoričan igrač, tehnički potkovan, pun, ali nije brz. Minus mu je što je umoran i što nije prošao pripreme zbog učešća na Euru. Zbog toga bi šansu u prvoj postavi mogao da dobije brzonogo albansko krilo Lirim Kastrati. Ako se i on ne proda u Verder, jer su pregovori već sada u odmakloj fazi.

Na levom krilu je svima dobro poznati Mislav Oršić. Momak sa zagrebačkog asfalta kojem se ostvario san da bude jedan od najboljih igrača Dinama. Het-trikovi protiv Atalante i Totenhema u Evropi najbolje govore koliko voli velike evropske utakmice. Videlo se i na EP protiv Španije kakvu je grešku napravio Dalić što mu nije ranije dao veću šansu. Oršićev najveći kvalitet je „robensovski“ ulazak u sredinu. Kada zaseče sa levog krila, namesti se na desnu i zapne u suprotni ugao. Često nema odbrane. Te njegove prodore će Zvezda morati da rešava kako zna i ume. Oršiću se ne sme ostaviti ni milimetar prostora. Iako se spekulisalo da ga žele evropski klubovi, on je zaista srećan i zadovoljan u Dinamu gde zarađuje oko 800.000 evra po sezoni. Za zagrebačko gradsko dete je igranje u Dinamu ipak nešto posbeno. Minus mu je što ume da nestane na manjim utakmicama i što nije uvek maksimalno motivisan. Ali u Evropi je to „zimija“ od igrača.

I u ovom trenutku najveća opasnost Crvenoj zvezdi bi pretila od Dinamove „desetke“ Lovra Majera. Zimus je Marselj za njega nudio blizu 15.000.00 evra, ovog leta ga je želeo Ajntraht, a Dalić se ogrešio što ga nije poveo na EURO. Za Dinamo je to dobro, jer se Majer odmorio, prošao pripreme i nametnuo se kao gazda tima na početku szeone. Mnogi u Lovru Majeru već godinama vide naslednika Luke Modrića. Naravno, teško da će dostići taj nivo, ali po nekim kvalitetima i stilu je sličan tip igrača. Dinamo ga je Lokomotivi pre tri godine platio 2.500.000 evra, kod Bjelice baš i nije dobijao veliku šansu, ali je kod Zorana Mamića i Krznara eksplodirao. Ima fenomenalne plejmejkerske sposobnosti, pas igru, pregled, mnogo je opasan iz drugog plana i postiže važne golove. Čak i glavom. Jednostavno, ima osećaj... U ovom trenutku je Majer najbolji igrač Dinama.

U špicu Dinamo ima Bruna Petkovića, koji je kod Bjelice oživeo ne baš impresivnu dotadašnju karijeru. Iza njega je neuspešno EP na kojem je bio startni špic Hrvatske i jedno od najvećih razočaranja. On je čudan špic koji više voli da učestvuje u igri i vraća se po loptu nego da čeka pas za završnicu. Taj osećaj za gol je već skupo koštao Hrvatsku, a mogao bi i Dinamo. Petković zaista ima sjajnu tehniku, može da izdrži na leđima bilo kog čuvara, ali je prečesto daleko od gola. Specifičan je karakter, ponela ga je slava pa je često bio zanimljiv hrvatskoj javnosti i van terena, a očekivalo se da ovog leta bude prodat. Ipak, odbio je da za velike novce ode u Krasnodar jer mu se ne igra u Rusiji i vidi sebe u nekoj od liga petice. Rekli bismo „Timo Verner za siromašne“.

Zato bi za Zvezdu možda i opasnije bilo da počinje iskusni švajcarski reprezentativac Mario Gavranović. Videli smo na prethodnom EP koliko mu je malo potrebno, kakav ima osećaj za ulazak u šansu i koliko unese panike u protivničke redove. Tajno oružje sa klupe mogao da bude i iskusni Duje Čop koji je ovog leta došao i čeka neku veliku šansu da oživi karijeru.

Zvezdina dobra šansa ako dođe do dvomeča može da bude Dinamova odbrana. Više golova na početku sezone su primili samo slabašni Šibenik i Dragovoljac. Dinamo je minulog vikenda primio tri gola kod kuće za poluvreme prvi put posle 25 godina. Takođe, ogroman hendikep bi bilo neigranje Ademija. Bez njega su kao vojska bez generala. Ipak, s obzirom na taj ludački karakter, verovatno će stisnuti zube i zaigrati povređen. Samo što to onda nije taj Ademi...

Ono gde Dinamo ima najveći kvalitet je definitivno napadački kvartet IvanušecMajerOršićPetković. S tim što što trojica od njih četvorice nisu prošla pripreme, umorni su i daleko su od svog maksimuma na početku sezone.

 


tagovi

Zdravko MamićLovro MajerZoran MamićBruno PetkovićArijan AdemiAlbert KastratiDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara