Nejmar, Rodrigo, Robinjo, Kajo Žorž i Markos Leonardo (©Reuters, ©Shutterstock)
Nejmar, Rodrigo, Robinjo, Kajo Žorž i Markos Leonardo (©Reuters, ©Shutterstock)

Fabrika napadača iz Sao Paula: Nekada Robinjo, Nejmar, Gabigol i Rodrigo, danas Kajo Žorž, Markos Leonardo...

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.08.21. | 06:12

Santos je u ovom milenijumu poznat kao brazilski klub koji izbacuje na evropsko tržište najbolje golgetere

Kada kažete Santos verovatno je prva pomisao Pele. Po nekima najbolji fudbaler svih vremena, Edson Arantes do Nasimento, čak 18 godina je nosio dres tima iz Sao Paula. Poslednje dve godine karijere branio je boje Njujork Kosmosa, od 1975. do 1977. Santos je jedan od četiri kluba velike četvorke iz Sao Paula koju čine još Korintijans, Palmeiras i Sao Paulo. Popularne Ribe imaju najmanji broj navijača u najmnogoljudnijem gradu u Brazilu (broj stanovnika 12.325.232 po podacima iz 2020. godine).

U ovom milenijumu klub sa malenog stadiona Vila Belmiro (kapacitet samo 16.068 gledalaca) poznat je po najboljoj školi fudbala u Brazilu za napadače.

Izabrane vesti

U poslednje dve decenije klub je prihodovao veliki novac od prodaje najboljih fudbalera, uglavnom napadača. Najveći transfer je prelazak Nejmara 2013. godine u Barselonu za 88.200.000 evra. Taj blokbaster će sigurno još dugo da bude najveći ne samo Santosa nego i brazilskog fudbala. Sadašnji as Pari Sen Žermena, koji drži rekord u visini transfera, kada je 2017. godine za 222.000.000 evra prešao u pariske Svece, sa 11 godina je stigao u Santos. Pre toga je četiri godine pikao loptu u Portugezi. Sa 16 godina je debitovao u prvom timu i već je tada bilo jasno da svetski fudbal dobija veliku zvezdu.

Pre pojave Nejmara, najbolji napadač koji se afirmisao u Santosu bio je Robinjo. On je 2005. godine za 24.000.000 evra prešao u Real. Kasnije ga je put vodio na Ostrvo, u redove Mančester Sitija. Posle Građana branio je boje Milana, dva puta se vraćao u matični klub, ali kasnije problemi van terena uticali su na silaznu putanju. Promenio je mnogo klubova. Igrao je prošle sezone za turski Bašakšehir. Krajem prošle godine se vratio u Santos za simboličnu platu od 230 evra nedeljno, ali je klub raskinuo ugovor posle optužbe za silovanje.

Sreda, 02.30: (2,25) Palmeiras (3,05) Sao Paulo (3,60)

Posle Nejmara, Santos je u orbitu izbacio još jednog vrhunskog napadača, Gabrijela Barbosu Gabigola. On je ponikao u školi Santosa. Kao i većina njegovih prethodnika rano je dobio šansu u prvom timu. Sa 16 godina je igrao u seniorskoj konkurenciji. Postigao je 24 golova na 83 utakmice što mu je bilo odskočna daska za transfer u Inter 2016. godine za 29.500.000 evra. Međutim, nije se snašao u redovima Nerazura.

Gabrijel Barbosa Gabigol u dresu Santosa (©Reuters)Gabrijel Barbosa Gabigol u dresu Santosa (©Reuters)

Usledile su pozajmice prvo u Benfiku, zatim se vratio u Santos, pa u Flamengu, da bi ga velikan iz Rija početkom 2020. godine otkupio za 17.450.000 evra. Ove godine je bio deo reprezentacije Brazila koja je bila vicešampion Južne Amerike. Jedan je od najpopularnijih igrača u zemlji kafe, sambe i fudbala. Pre dve godine je bio najbolji strelac Brazileirao i najzaslužniji za titulu u Kopa Libertadoresu 2019. godine, kada su crveno-crni u Limi pobedili River Plejt sa 2:1 posle preokreta u finišu utakmice.

Konačno, poslednji veliki transfer Santosa bio je pre dve godine, kad je supetalentovano krilo Rodriga prodato Realu za čak 45.000.000 evra. Mladi napadač na momente u timu Kraljevića pokazao raskošni talenat, ali se tek očekuje da eksplodira u belom dresu najvećeg kluba na svetu.

Vicešampion Južne Amerike početkom godine je na šokantan način u osmom minutu sudijske nadoknade poražen od Palmeirasa u finalu Kopa Libertadores na Marakani u Riju. Klub je bio u velikim finansijskim problemima posle toga. Pre početak nove sezone u Seriji A je bio pod suspenzijom FIFA zbog duga prema čileanskom klubu Uačipata za angažovanje Venecualnca Sotelda. Santosu je pretila zabrana registracije novih igrača, ali posle odlaska omalenog napadača u SAD, postignut je dogovor s čileanskim klubom oko isplate zaostalih potraživanja, pa su crno-beli mogli da prijave novajlije za novu sezonu.

Svake godine klub je primoran da prodaje najbolje, ali uvek nalazi načine da preživi i da se bori za vrh tabele u Brazileirau i međunarodnim kupovima u Južnoj Americi.

Odmah posle finala Libertadores prodat je štoper Lukas Verisimo Benfiki za 6.500.000 evra, a klub je napustio i omaleni vezista, Venecuelanac Heferson Soteldo koji je pojačao Toronto, člana MLS lige, za skoro 6.000.000 evra. Luan Peres je ovog leta za 4.500.000 stigao u Marselj kod Horhea Sampaolija.

Santos je neiscrpna farbirka napadača, a put Evrope sprema još jedna mlada zvezda, Kajo Žorž. Juvents i Milan se bore za potpis 19-godišenjeg napadača. Bilo je govora da će već ovog leta put Apenina, ali mu ugovor ističe na kraju godine, pa će u decembru kao slobodan igrač da ode u jedan od ova dva kluba.

Fernando Diniz, trener Santosa (©Reuters)Fernando Diniz, trener Santosa (©Reuters)

Prodaje supertalentovanih napadača je neminovnost. Kriza u Brazilu uzima danak, a Santos stoji na klimavim nogama kao i većina klubova u zemlji fudbala. Tim iz Sao Paula već ima zamenu za Kaja Žorža. U pitanje je 18-godišnji Markos Leonardo Santos Almeida koji ove sezone dobija šansu od trenera Fernanda Diniza koji je pre početka šampionata stigao na kormilu Santosa. Prošle sezone je vodio gradskog rivala Sao Paula. Nada vicešampiona Južne Amerike ove sezone se već upisala u listu strelaca u Kopa Libertadoresu i Brazileirau prošlog meseca kada je postigao prvenac u poslednjim trenucima susreta za remi (2:2) u Bragansi protiv Bragantina.

U Santosu je još nekoliko tinejdžera, napadača koji čekaju šansu da se vinu u zvezde, a to su 18-godišnji Venecuelanac Matijas Lasava i Renjer, a tu je i mladi Anhelo Gabrijel koji ima samo 16 godina. Možda će uskoro i oni da budu naslednici Robinja, Nejmara, Gabigola, Rodriga...

Santos očigledno ne mora da brine za budućnost...


tagovi

RodrigoRobinjoPeleNejmarSantosJužna AmerikaMarkos LeonardoKajo Žorž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara