Gavi (©Reuters)
Gavi (©Reuters)

Ima 17 leta i deli lekcije starijima: Enrike ostao bez teksta, a Čelsi bi da plati klauzulu od 50.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.11.21. | 18:12

To bi Gavija učinilo najskuplje plaćenim igračem pre punoletstva

Pablo Paez Gavira ili ukratko – Gavi. Mnogo puta dosad ste verovatno mogli da čujete ili pročitate kako iz ovog ili onog razloga treba da zapamtite nečije ime, a kada je u pitanju 17-godišnji Španac to je apsolutno obavezno. Iz više razloga.

Katalonijom je poput bombe odjeknula vest da je Čelsi spreman da aktivira otkupnu klauzulu od 50.000.000 evra i uzme ga Barseloni pre nego što Đoan Laporta pokuša da istera do kraja svoju ideju da ga uključi u sve popularniji “Klub milijardera“ u kojem su odnedavno Ansu Fati i Pedri. To bi Gavija učinilo najskuplje plaćenim igračem koji po zakonu tek treba da uđe u svet odraslih, jer bi za cirka po 5.000.000 evra prešao dvojac madridskog Reala VinisijusRodrigo, trenutno na vrhu te liste.

Izabrane vesti

Subota, 21.00: (1,43) Barselona (4,70) Espanjol (8,50)

A zašto se Romanu Abramoviču toliko žuri? Zašto bi dao toliki novac za golobradog klinca koji još nije ni punoletan? Ima tu mnogo i do činjenice da je selektor Španije Luis Enrike Gavija nedavno odredio kao praktično sigurnog putnika za Katar, što je apsolutno senzacionalno kada znamo da se radi o momku koji u avgustu puni 18 leta, a odigrao je svega četiri utakmice za dres Crvene furije.

Na stadionu Kamp Nou finansijska situacija nikada nije bila lošija i takav novac bi sigurno dobro došao Barseloni da zakrpi određene rupe. Ali, kako navodi katalonski Sport, u klubu su i dalje potpuno mirni kada je u pitanju status momka koji je u poslednje vreme kod Ronalda Kumana bio sve standardniji prvotimac. Jasno je da će to slučaj biti i kod Ćavija Ernandeza jer teško da neko bolje zna kako se postaje legenda kluba od čoveka koji je prošao ceo sistem Barselone i stasao u jednog od najboljih vezista u istoriji fudbala.

Radio Katalunja pride podseća da Barselona uveliko radi na njegovom potpisu koji bi ga zadržao bar do 2026. godine, uz drastičan porast otkupne klauzule na vrtoglavih milijardu evra. I to je u ovom momentu prioritet kompletnog sportskog sektora i predsednika Đoana Laporte. Ako sve prođe dobro u Barsi se nadaju da bi do nove godine Gavi mogao da postane novi “milijarder“.

Zašto se oko Gavija podigla tolika prašina? Ko je gledao ključnu utakmicu kvalifikacija za Mundijal protiv Švedske mogao je da vidi sa koliko slobode i sigurnosti igra ovaj golobradi klinac. Posebno je mnogima za oko zapala situacija iz 17. minuta kada se “otresao“ Dejana Kuluševskog i Viktora Klasona kao na terminu u balonu, a ceo meč odigrao je gotovo bez greške. Uprkos tome što na prvi pogled izgleda možda čak i krhko, pokazao je čvrstinu, oštrinu i dozu sportske drskosti za koju je i ipak potrebno da imate određeno iskustvo.

Takav, ako ne i bolji Gavi je bio na svom debiju za reprezentaciju Španije, kada je kao starter zaigrao protiv Italije u polufinalu Lige nacija. Utisak vodećih španskih medija je da je Gavi bio “briljantan“ u pobedi kojom je prekinuta ona fascinantna serija aktuelnog evropskog šampiona od 37 uzastopnih mečeva bez poraza. Protiv sebe je imao Žoržinja, Marka Veratija i Nikola Barelu sa mnogo više kvalitetnih utakmica u nogama, a delovalo je kao da je Gavi, u najmanju ruku, njima ravan. Podelio je 47 tačnih dodavanja od ukupno 53 pokušaja. Izašao je na crtu Veratiju, Kjezi i Emersonu, utakmicu je završio sa ogrebotinom preko grudi, ali je izašao kao pobednik. Nadigrao ih je sve.

Postao je tada sa 17 godina i 62 dana najmlađi španski reprezentativac i sa vrha te liste skinuo Anhela Zubijetu posle osam i po decenija! Selektora Luisa Enrikea ostavio je bez teksta.

“U samo tri ili četiri utakmice, koliko sam ga gledao, ostavio me je bez ikakve sumnje da će postati jedan od ključnih igrača i budućnost ne samo Barselone, već i reprezentacije“, rekao je tada Enrike.

Zanimljivo, upravo ga je Luis Enrike doveo u Barselonu. Tačnije, stigao je iz Betisa na njegovo insistiranje, pošto ga je lično gledao na nekoliko utakmica mlađih kategorija. Navodno je Gavi bio toliko dominantan u pobedi Betisa nad vršnjacima Barselone (5:0) da je Enrike odmah tražio da se transfer u klupsku akademiju završi što pre. Čak je ocenio da je Gavi “referenca“ za ono kako bi igrač Barselone trebalo da izgleda, u tehničkom, taktičkom i sveukupno sportskom smislu. Valjda mu zato Enrike uporno daje ulogu startera u opremi reprezentacije, a on mu vraća sa vrlo dobrim partijama.

Kritičari u Španiji vide Gavija kao deo novog talasa koji čine Pedri (18), Ansu Fati (19), Jeremi Pino (19), Brajan Hil (20), Feran Tores (21). A, ima onih što tvrde da bi Gavi mogao sve da ih pretekne vrlo brzo...



tagovi

GaviBarselonaČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara