Kabak
Kabak

Ispadaš iz lige, ideš kod Klopa, postaješ šampion: Ozan Kabak putevima Đinija i Roba, Liverpul rešio glavni problem

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.02.21. | 23:02

Turčin na Enfildu, Šalke doveo zamenu iz Arsenala

Ostao je Jirgen Klop veran politici da skoro svake godine dovede makar jednog fudbalera iz Nemačke u Liverpul. Angažovao ih je iz Majnca (Loris Karijus), Augzburga (Aleksandar Meninger, Ragnar Klavan), RB Lajpciga (Nabi Keita), Bajerna (Tiago Alkantara), a posle četiri i po godine ponovo je sarađivao sa Šalkeom, kome je najpre uzeo Džoela Matipa, sad i – Ozana Kabaka.

Turski štoper novo je pojačanje engleskog prvaka, pošto je poslednjeg dana januarskog prelaznog roka prošao komplikovane lekarske preglede i u vremenskom cajtnotu potpisao za Crvene. Posao je potvrđen u 22.59, sat pre zatvaranja pijace. U pitanju je pozajmica do kraja sezone, posle čega će velikan sa Enfilda imati birati hoće li kupiti 20-godišnjeg defanzivca ili ga vratiti u Gelzenkirhen. Na Feltins areni su zahtevali da u ugovor bude uključena opcija obaveznog otkupa, ali je premijerligaš istrajao u nameri da najpre vidi na delu talenta iz „klase 2000“ i tek na osnovu njegovog učinka tokom prolećnog dela prvenstva proceni da li je vredan daljeg angažmana.

Izabrane vesti

Kabak će u Liverpulu imati zadatak da zakrpi rupu u odbrani nastalu velikim kadrovskim problemima, koji su iz stroja izbacili Virdžila van Dajka, Džoa Gomeza i Džoela Matipa. Povremeno je u poslednju liniju uskakao Fabinjočak pristojno izgledao – ali kako je Brazilac ipak vezista, a Liverpul ulazi osetljivi deo sezone, Klop nije želeo da rizikuje. Kupio je dvojicu štopera (najpre Bena Dejvisa iz Prestona), u susret odlučujućim bitkama za odbranu titule u Premijer ligi i pokušaj napada na još jedan trofej Lige šampiona.

Crveni su objavili da će novi defanizac na poleđini dresa nositi broj 19. S obzirom da je Ozan odradio lekarske preglede u Nemačkoj, tek krajem sedmice se očekuje u Liverpulu, samim tim neće konkurisati za sastav u sredu kad na Enfld dolazi Brajton, niti u nedelju kad je na programu derbi sa Mančester Sitijem, akli bi mogao da debituje 13. februara na gostovanju Lesteru i spremi se za obračuna sa RB Lajpcigom u Ligi šampiona.

Kabak je minulih meseci bio i te kako tražen među evropskim gigantima. U Italiji su ga identifikovali kao fudbalera sposobnog da pravi razliku, želeli su ga Milan i Inter, ali nisu uspeli da se dogovore sa Šalekom. Liverpul jeste. I to za sumu od 3.000.000 evra koliko će platiti pozajmicu igrača školovanog u mlađim kategorijama Galatasaraja, koga je Štutgart januara 2019. platio 11.000.000 evra, a Šalke samo šest meseci kasnije doveo za 15.000.000. Sume pokazuju da vredi. I tek će, jer će Liverpul koštati između 25.000.000 i 30.000.000 evra ukoliko na kraju sezone odluči da ga kupi.

U međuvremenu je Kabak odigrao 42 utakmice za Šalke i bez obzira što je deo najgore odbrane Bundeslige (49 primljenih golova za 19 kola), Jirgen Klop u njemu vidi rešenje. A u procene Nemca ne bi trebalo sumnjati. Iako se mnogi putaju zašto je doveo štopera iz tima koji je pred ispadanjem u Drugu ligu, valja napomenuti da je „namirisao“ Žoržinja Đinija Vajnalduma kad se u dresu Njukasla survao u Čempionšip, te Endrija Roba Robertsona iako je kao član Hala završio u nižem rangu. Danas je Holanđanin jedna od tački oslonca Liverpula – često i strelac – a Škot ponajbolji levi beki na planeti. Uostalom, Ozan Kabak ima tek 20 godina i pre ove katastrofalne sezone sa Šalkeom bio je proglašen za najboljeg debitanta Bundeslige.

Vrata odlasku Ozana Kabaka iz Šalkea otvorila su se tokom ponedeljka popodne. I to u Londonu. Arsenal je sporazumno raskinuo ugovor sa nekadašnjim Škordanom Mustafijem, a bivši nemački reprezentativac se zaputio u Gelzenkirhen gde će izvesno igrati više nego u poslednje vreme na Emiratima.

Ugovor je na samo pet meseci, ali će Mustafiju značiti. Napokon će, u 29. godini, dobiti priliku da se oproba u otaždbini, jer je dosad karijeru gradio u Engleskoj (Everton, Arsenal), Italiji (Sampdorija) i Španiji (Valensija), dok se Ozanu Kabaku ukazala šansa karijere: do juče je gledao kako da spase živu glavu u Nemačkoj, sad je zagledan u trofeje u Engleskoj.


tagovi

LiverpulZimski prelazni rok 2021Ozan KabakŠalke

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara