Đoan Laporta (Foto: AFP)
Đoan Laporta (Foto: AFP)

Laporta otvorio dušu: Nismo razmišljali o Mesiju, hteli smo Žoaa Feliksa, dva pojačanja već dogovorena

Vreme čitanja: 5min | uto. 29.03.22. | 00:54

Prvi čovek Barselone otvoreno o pojačanjima i planovima, veruje u titulu već ove sezone

Ponovo se o Barseloni priča u superlativima. Vratila se pozitivna atmosfera na Kamp Nou posle demoliranja madridskog Reala i to usred Madrida (4:0). Uspeo je Đoan Laporta da dovede finansijsku situaciju u red koliko je to bilo moguće, već radi na novim sponzorskim ugovorima, ali i ojačavanju igračkog kadra. Reprezentativnu pauzu iskoristio je da govori za Radio Kataloniju i dotakao se brojnih tema. Pričao je o renoviranju stadiona, saradnji sa kompanijom Spotifaj, ali i povratku Lionela Mesija, kao i već ugovorenim pojačanjima za naredno leto.

Od povratka argentinskog fudbalera, koji je na leto kao slobodan igrač otišao u Pari Sen Žermen, neće biti ništa. Makar zasad. Klub je bio primoran da pusti Mesija jer zbog velikog minusa u kasi i potencijalnog kršenja pravila Finansijskog fer pleja nije mogao da mu ponudi novu saradnju.

Izabrane vesti

"Naš odnos nije tako tečan kao ranije. Ne viđamo se više. Pamtim ga sa puno ljubavi, nadam se da se i on tako oseća. Morao sam da stavim klub kao insiticiju pre njega, nisam mogao da rizikujem. Smatram da sam uradio ono što je moralo da se uradi. Nisam dobio nikakve poruke od Lea i ljudi iz njegove okoline da želi da se vrati u Barsu. Nismo o tome razmišljali. Gradimo novi tim, sa novim ljudima i stručnjacima. Postoji simbioza, ali Leo je Leo. Najbolji igrač na svetu. To ne bi bio korak unazad. Nismo razmišljali o tome, ali on svakako zaslužuje poštovanje", rekao je Laporta.

Potvrdio je da je postignut dogovor sa dvojicom igrača da na leto obuku dres Blaugrane, ali nije hteo da otkriva o kome je reč. Prema informacijama iz evropskih medija, najverovatnije su u pitanju Frank Kesi iz Milana i Andreas Kristensen iz Čelsija.

"Završili smo posao sa dvojicom igrača koji dolaze kao slobodni. Mogu samo da kažem da je moguće da su u pitanju vezista i štoper. Trudimo se sa Primerom da sve završimo. Čekamo odluku jer kriterijumi znaju da budu ograničavajući. Sve mora biti gotovo do 30. juna, ali da - u pitanju su velika pojačanja za Barsu", dodaje prvi čovek katalonskog kluba.

U klub se tokom januara iz Vulverhemptona vratio Adama Traore, a s ozbirom da na Molinou igra Portugalac Trinkao na pozajmici, Laporta ne krije da se razmišlja o razmeni. Otkrio je i da je Barsa pokušala da pronađe zajednički jezik sa madridskim Atletikom oko portugalskog reprezentativca Žoaa Feliksa, kojeg su Jorgandžije pre dve godine platile 127.200.000 evra.

"Jako mi se dopada. Sjajan je igrač. Pokušali smo da sklopimo posao, ali nije bilo moguće. Atletiko nije želeo da se rastane sa njim".

U medijima se uveliko piše i o mogućem prelasku Brazilca Rafinje iz Lidsa na Kamp Nou.

"Vrlo dobar igrač. Imamo dobre izveštaje. Deko ga je uzeo i dao nam određene detalje kako ne bi napravili grešku. U par slučajeva nam je mnogo pomogao".

Utisak je i da se Serhiju Robertu ne piše dobro u Kataloniji, s ozbirom da je minulog leta odbio da produži ugovor. U sličnoj situaciji je i Usman Dembele, koji je ipak počeo da pruža sjajne partije. Prvi čovek kluba ističe da bi mogao da ostane, ali smo ukoliko pristane na ponuđene uslove.

"Nije mi jasno zašto Roberto nije prihvatio ponudu. Bio je pravi trenutak. Sada menjamo ekipu, trudimo se da je ojačamo. Serhi Roberto se pritom oporavlja od povrede i nije spreman da igra. Ono što se desilo Dembeleu je slično. Dali smo mu ponudu i nije je prihvatio. Dobro se slažemo s njim, dopada nam se i vidimo da mu ide jako dobro. Ukoliko se dogovorimo, to će biti unutar limita za plate koji smo postavili. Uz svo poštovanje, ali njegov agent je kao kutija iznenađenja. Ponekad nam se zavrti u glavi".

Za razliku od situacije sa pomenutim dvojcem, veruje da će klub sa Ronaldom Arauhom i talentovanim Gavijem pronaći zajednički jezik.

"Oni su na pravom putu. Dva veoma važna igrača i želimo da ostanu u Barsi. Naći ćemo rešenje, dok god budu razumeli da postoje ograničenja kada su plate u pitanju".

Na red su došli i dva najatraktivnija napadača na transfer pijaci u ovom trenutku: Kilijan Mbape kojem ističe ugovor sa PSŽ-om i Erling Haland koji će na leto biti dostupan za 75.000.000 evra.

"Radije bih sarađivao sa igračima koji žele da igraju za Barsu, koji su izrazili želju da dođu. Do danas nisu to rekli. Morali bi i da se adaptiraju na ekonomske uslove, inače bi bilo jako teško. Nisam se sastao sa Halandom u Marbelji", rekao je Đoan Laporta i na pitanje o Robertu Levandovskom i Mohamedu Salahu samo dodao da su dobri igrači.

"AKO OVAKO NASTAVIMO, OSVOJIĆEMO PRIMERU"

Izrazio je i zadovoljstvo radom Ćavija na mestu šefa struke. Početak mandata legendarnog veziste nije bio blistav, ali su stvari vremenom došle na mesto.

"Radi fantastičan posao. Igramo kako smo želeli, stvaramo šanse, postižemo golove. U početku je patio, jer ono što je želeo nije uspevao da ostvari, ali sve je proces. Ćavi se vratio korenima naše igre, ubedio igrače koje smo mi i potpisali".

Tvrdi i da Barsa može do titule u Španiji. Trenutno je treća sa 12 bodova i utakmicom manje od vodećeg Reala.

"Nisam došao da bih osvojio Ligu Evrope i bio drugi. Želim da osvojim Primeru. Kažem to uveren, imamo dobar tim da je osvojimo i u poslednje vreme igramo jako dobro. Sa timom koji dobro radi i ima veću želju i od mene da osvoji ligu. Ako ovako nastavimo, bićemo šampioni", tvrdi Laporta.

U klubu se planira i renoviranje stadiona, koji će dobiti i prezime - "Spotifaj".

"Plan je da se sa radovima počne u septembru. Moramo ipak da motrimo i na nepravedne posledice rata. Cene bi mogle da skoče, kao i kamatna stopa... Planiramo da sve bude gotovo do 2025. godine".

Švedska kompanija će navodno na period od tri godine investirati 280.000.000 evra.

"Zamolili su nas za period tišine jer imaju Veće. Nećemo odati cifre, kao što ne odajemo ni brojke kod igrača. Oni ne žele da otkriju koliko su platili za sponzorstvo, jer bi tako druge saradnje mogle da im poskupe. Nama je svejedno, ali kako bi ostao transparentan želim da kažem da je poverljivost bio ključni uslov. Ugovor je jako dobar za Barsu, najbolji u istoriji i u pitanju je vrlo dobra kompanija. Partneri će odlučiti, nadam se, da nas podrže. Ako ne, prihvatićemo to. Neće biti smak sveta. Ja ću objasniti šta se objasniti može. Videćete već naredne godine na računima, to mogu da vam kažem. Otvara nam se svet neverovatnih mogućnosti, sa muzikom, tehnologijom. Mogli bi da održavamo i koncerte na Kamp Nou. Biće mnoštvo opcija", istakao je Đoan Laporta i dodao da klub već ima šest ponuda za reklamni prostor na rukavima.


tagovi

Đoan LaportaLionel MesiFrank KesiAndreas KristensenRafinjaAdama Traoreserhi robertoUsman DembeleRonald ArauhoGaviKamp NouŽoao Feliks

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara