©Reuters
©Reuters

Marokanci slave Regragija, afrička senzacija pobednik i pre početka polufinala

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.12.22. | 10:21

Centarfor Čukaričkog istakao trenerske kvalitete nekadašnjeg učitelja i najavio uzbudljivo drugo polufinale Svetskog prvenstva u Kataru

Nepredvidivost, momenat kada pravda šeretski namigne i pruživši šansu slabijem priredi iznenađenje, deo je esencije draži sporta. Vrata na putu do senzacije, međutim, nikada nikome nisu bila slučajno odškrinuta, a iza svake priče koja se u široj javnosti olako podvodila pod čudo krilo se sijaset odgovora koji su objašnjavali iracionalno. Čak i kada se sve svodilo na sreću, naklonost Fortune na neki način bilo je neophodno zaslužiti.

Ulogu najprijatnijeg iznenađenja u Kataru i učesnika zaduženog da očuva snove autsajdera zadužio je Maroko, afrički predstavnik koji je plasmanom u polufinale za nekoliko stepenika pomerio granice predstavnika Crnog kontinenta. Selekcija koja je srušila snove Španije i Portugalije u eliminacionoj fazi i pre današnjeg susreta sa Francuskom ponela je epitet pobednika, a jedan od zaslužnih za to je selektor Valid Regragi.

Izabrane vesti

Perspektivni stručnjak na klupu je seo posle nesvakidašnjeg raspleta, nasledivši Vahida Halilhodžića kojem, uprkos izborenom plasmanu na svetsku smotru, nije ukazano dalje poverenje. Breme nepravedne odluke čelnika Fudbalskog saveza Maroka pratilo je i prati nekadašnjeg defanzivca koji je u međuvremenu rezultatima iznad svih očekivanja uspeo da opravda izbor Marokanaca mimo nepisanih fudbalskih pravila.

Priredivši senzaciju, Regragi je uspeo da skine sa pleća breme koje je nosio od dana promocije, ali i da nastavi niz prethodno ostvarenih uspeha. Da poseduje trenerski potencijal potreban za svetla najveće pozornice aktuelni selektor Maroka pokazao je uspesima sa FUS Rabatom, Vidad Kazablankom i Al Duhailom, te je pre mundijalskih podviga u trenerskoj biografiji već imao čime da se podiči, s obzirom na to da je krunu Maroka osvajao dva puta, a da se po jednom popeo i na tron Katara i Afrike.

Kada se iz aktuelne perspektive sagleda trenerska trajektorija kojom se Regragi kreće, čudo na klupi Maroka postaje znatno racionalnije, međutim malo ko je pred početak takmičenja 47-godišnjem strategu i njegovim izabranicima davao realne šanse, čak i po pitanju prolaska grupe pored Hrvatske, Belgije i Kanade. Ipak, bilo je i onih koji su svesni trenerskog potencijala verovali u kreatora najprijatnijeg iznenađenja, a među njima je i Muhamed Badamosi, napadač Čukaričkog koji je važne fudbalske korake napravio upravo pod komandom Regragija.

Reprezentativac Gambije kao tinejdžer, sa 18 godina, stigao je iz rodne zemlje u FUS Rabat gde ga je dočekao upravo aktuelni selektor Maroka sa kojim je uspešno sarađivao naredne dve godine i pod čijom je komandom stasao za izazove u Evropi, a poslednji uspesi nekadašnjeg učitelja bili su povod da se u razgovoru za Mozzart Sport osvrne na iskustva iz Maroka.

"Regragi je fenomenalan čovek i odličan trener. Imao je veliki doprinos u mom razvoju, kako u igrača, tako i čoveka. Naučio sam mnogo toga od njega, a kada je fudbal u pitanju posebno dragoceno je taktičko znanje koje mi je preneo", rekao je Badamosi.

Nije iznenađen uspesima nekadašnjeg trenera: Muhamed Badamosi (©Starsport)Nije iznenađen uspesima nekadašnjeg trenera: Muhamed Badamosi (©Starsport)

Potencijal ekipe koju predvode Hakimi, Mazraui, Zijeh, Amrabat, Agerd, En Nesiri i Bono mladi selektor je umeo da iskoristi na najbolji način i da ih dovede do polufinala. Na putu do večerašnjeg susreta sa Francuskom afrički predstavnik oborio je brojne (kontinentalne) rekorde, ali i priredio svim neutralnim ljubiteljima najpopularnijeg sporta priliku da uživaju u modernom fudbalu, tehnički i taktički daleko od nivoa na koji su nas navikli predstavnici Crnog kontinenta.

"Strateg je koji je potkovan i dobar u svim aspektima fudbala. Spreman je da prilagodi igru zavisno od protivnika. Ne libi se da napadne, ali ni da strpljivo čeka priliku iz kontranapada. Dosadašnji deo turnira bio je prilika da se šira javnost uveri u njegove trenerska kvalitete i sposobnost da adaptira ekipu na različite izazove".

(1,63) Francuska (3,70) Maroko (7,00)

A novi u nizu predstavljaće večerašnji susret sa braniocem titule. Još jedna senzacija značila bi i osiguranu medalju uz poslasticu u vidu finala sa Argentinom, šanse, kao i do sada, nisu na strani Regragija, ali su Marokanci već pokazali da brojke malo šta govore u njihovom slučaju.

"Biće to veoma tvrda utakmica. Maroko nema šta da izgubi. Svesni su da iz ovog takmičenja svakako izlaze kao pobednici i nema sumnje da će rasterećeno pokušati da ostvare novi uspeh. Iz te persepktive očekujem uzbudljivu borbu", rekao je Badamosi koji je potom dodao da je sa zadovoljstvom čestitao nekadašnjem učitelju na dosadašnjim uspesima i poželeo mu sreću u polufinalu, a potom je istakao značaj ostvarenih rezultata za Marokance:

"Marokanci su fenomenalni ljudi, a uspeh koji je reprezentacija ostvarila izazvao je veliku radost i euforiju, jer su fudbalska nacija. Vole fudbal i umeju da uživaju u trenutnim rezultatima, slave trenera Regragija i čitav tim. Zaista mi je drago što su ostvarili uspeh na najvišem nivou svetskog fudbala".

POLUFINALE SVETSKOG PRVENSTVA

Utorak

Argentina – Hrvatska 3:0 (2:0)

/Mesi 34pen, Alvarez 39, 70/

Sreda

20.00: (1,63) Francuska (3,70) Maroko (7,00)


tagovi

Valid RegragiMuhamed BadamosiReprezentacija MarokaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara