Aleksandar Dragović (©AFP)
Aleksandar Dragović (©AFP)

Poslednji korak, Aleksandar Dragović i Liga konferencije

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.05.24. | 12:27

Austrija iz Beča brani prednost od 2:1 protiv Hartberga u revanšu finala baraža za plasman u kvalifikacije za najmlađe kontinentalno takmičenje

Decenijski vladar zemlje valcera Salcburg nije uspeo da uguši Šturmom "ustanak", a sada svoje mesto pod suncem u "oslobođenoj" državi traži bečka Austrija. Poslednjih godina jedan od najtrofejnijih klubova u Austriji bio je u velikoj rezultatskoj i finansijskoj krizi, koju su rešavala klupska deca David Alaba i Aleksandar Dragović. Posle sveukupno razočaravajuće sezone u Bundesligi Ljubičasti su na korak do plasmana u kvalifikacije za Ligu konferencije, i preostalo im je da odbrane prednost od 2:1 iz prvog meča baraža protiv Hartberga (19.00).

Doskorašnji kapiten Crvene zvezde rešio je da se ovog leta vrati kući, u Beč, i da pomogne svom timu igrački, pošto će Dragović prema najavama Mozzart Sporta da potpiše ugovor na osam godina sa Ljubičastima. Najpre tri godine kao fudbaler, a potom preostalih pet na funkciji sportskog direktora.

Izabrane vesti

Posle tri sezone u dresu beogradskih crveno-belih, sa kojima je osvojio tri duple krune i igrao u Ligi šampiona i Ligi Evrope, pouzdani defanzivac bi mogao da učestvuje u narednoj kampanji trećerangiranog kontinentalnog takmičenja, pod uslovom da Bečlije večeras ne prokockaju zalihu u susretu sa Hartbergom. Ostao im je poslednji korak. Startna pozicija je prilično dobra, pošto su Ljubičasti pobedili u prvom meču pred svojim navijačima sa 2:1. U revanšu im je dovoljan remi da uskoče u voz ka Evropi.

19.00: (2,70) Hartberg (3,40) Austrija Beč (2,55)

Ipak, rival iz istočne Štajerske će svim silama želeti da uspe, jer bi za izabranike trenera Markusa Šopa posle relativno dobre sezone završene petim mestom u plej-ofu, nesumnjivo bio šlag na tortu da se plasira u međunarodni turnir.

Pred privremenim trenerom Bečlija Kristijanom Veglajtnerom je poslednji ispit vredan možda i stalnog posla stratega Austrije. Ljubičasti su otpustili Mihaela Vimera sredinom maja, i dali Veglajtneru priliku do kraja sezone, a 45-godišnji trener uradio je lavovski deo posla u borbi za izlazak u Evropu.

Otkako je Veglajtner, koji nikada nije uspeo da uđe u profesionalne redove kao igrač, preuzeo dužnost prvog trenera, stvari za Austriju idu izuzetno dobro. Sve tri takmičarske utakmice pod njegovim vođstvom su dobijene s rezultatom 2:1.

Prvo je Austrija pobedila u poslednjem meču plej-auta Blau Vajs Linc, zatim Volfzberger u prvoj rundi baraža i konačno prošlog petka u prvom sukobu finala doigravanja za Ligu konferencije kod kuće protiv Hartberga.

"Umor može da bude problem. Odigrati četiri utakmice za 10 ili 11 dana je izazov. Ali mislim da nam je rezervoar još prilično pun. Dan pauze bio je veoma važan za mnoge igrače, ali mislim da uopšte nemamo problema", rekao je Veglajtner, koji je doveo Austriju na ivicu plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

S druge strane, pošto Hartberg u prethodne tri sezone nikada nije uspeo da uđe u prvih šest, peto mesto posle plej-ofa može da se posmatra kao veliki uspeh. Istočni Štajerci su pobedili u devet utakmica, imali jednu od najboljih ofanziva u Bundesligi i ne čudi što su u igri za međunarodnu scenu.

Plavo-beli su najbolje trenutke imali u osnovnom delu, kada su između ostalog na kolena bacili LASK i Rapid. U šest dvoboja sa prvakom Šturmom, TSV je tri puta preživeo, što podvlači da tim trenera Markusa Šopa može da bude ponosan na ono što je postigao.

Hartberg i Austrija sastali su se tri puta u aktuelnoj kampanji i sva tri puta radovao se tim koji je bio domaćin. U dva navrata to je bio bečki sastav. U poslednjih devet međusobnih obračuna Austrija je trijumfovala čak osam puta.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

AUSTRIJA 1, PLEJ-OF ZA LIGU KONFERENCIJE - FINALE, REVANŠ

Utorak

19.00: (2,70) Hartberg (3,40) Austrija Beč (2,55), prvi meč 1:2

***kvote su podložne promenama



tagovi

Austrija 1HartbergAustrija BečAleksandar Dragović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara