Džud Belingem (©Reuters)
Džud Belingem (©Reuters)

Sad već više nije tako smešno

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.11.23. | 13:53

Kada je leta 2020. Birmingem Siti povukao iz upotrebe broj 22 u čast Džuda Belingema, tim činom je iznudio podrugljive komentare. Posle uvodnih meseci u dresu Real Madrida i brojnih odlučujućih golova kritičari sa društvenih mreža su se uozbiljili, jer Englez ruši sve pred sobom

Kada su čelnici Birmingem Sitija odlučili da se broj 22 ubuduće više ne daje igračima tog kluba, u fudbalskoj Evropi je bilo mnogo podsmeha. Najviše na društvenim mrežama, razume se. Takva čast je obično rezervisana samo za zaista velika imena. Stavljanje Džuda Belingema u isti koš sa legendama delovalo je zaista neprimereno.

U Ajaksu iz Amsterdama, na primer, niko više ne nosi broj 14 zbog Johana Krojfa, a u Napoliju se ne koristi desetka Dijega Maradone. Takođe, u Milanu su trojka Paola Maldinija i šestica Franka Barezija blokirane, dok je u Interu nemoguće dobiti četvorku Havijera Zanetija.

Izabrane vesti

Prošlo je nešto više od tri godine kako su u redovima Plavaca iz Birmingema rešili da povuku 22 koji je nosio Belingem. Kada je napustio klub tek je napunio 17 godina. Ukupno je odigrao zbirno 44 utakmice za klub - u Čempionšipu. Ali, odogvorni u Birmingemu su tog leta 2020. videli nešto veliko u njemu. Talenat veka, očigledno. I reklo bi se da su bili u pravu. Jer, danas se više niko ne smeje. Dečak iz Vest Midlandsa postao je svetska zvezda.

21.00: (1,25) Real Madrid (7,00) Braga (12,0)

Belingem je iz Birmingema prešao u Borusiju Dortmund, koštao je 30 miliona evra i ostao tri godine u redovima žuto-crnih. Igrao je 132 utakmice za Milionere, postao reprezentativac Engleske i višestruko umnožio tržišnu vrednost. Proteklog leta Real Madrid ga je doveo u svoje redove plazivši obeštećenje više od 100 miliona evra.

Teško da je moguće dobiti mnogo veći prestiž od igranja za Blankose, i još uzeti broj 5 na dresu, broj kojim je Zinedin Zidan pisao fudbalsku istoriju velikog kluba. Sve to, Zidanovo nasleđe, sumanuta naknada za transfer, skok iz Bundeslige na najviši sprat evropskog fudbala, to bi moglo da parališe mladog čoveka ili da ga bar stavi pod pritisak. Međutim, Belingem korača nečuvenom lakoćom, i moglo bi se reći da čak lebdi kroz fudbalsko sazvežđe.

Tu je već nekoliko meseci i za to vreme je postigao 13 golova - u 14 utakmica. Nikada nije bio redovan strelac u svojim timovima. Ali u Realu je - svuda. Na svim krajevima terena. Trese mreže kao da je napadač, pomaže u odbrani kao da je defanzivac. Njegovi okreti, dodavanja, gracioznost. Fudbal na najvišem nivou.

Kako i priliči igraču na visokom nivou, Belingem već ima svoje slavlje. Nema plesa, nema znakova rukom, čak ni osmeha. Samo stoji i širi ruke pred navijačima. Kao da ih pita: Nije loše, zar ne? Nedavno je odlučio Klasiko protiv Barselone sa dva pogotka, od kojih je drugi postigao u drugom minutu nadoknade.

Prema portalu Transfermarkt.com, Džudova vrednost je trenutno 150 miliona evra, i nadmašuju ga samo Erling Haland i Kilijan Embape, koji su za 30 miliona "teži". Istina, i tri, odnosno četiri godine stariji. I, nimalo naivno, u njihovu čast još niko nije povukao broj iz upotrebe.

Bajka Džuda Belingema mogla bi da se nastavi ove srede kada Real Madridu na noge dolazi Braga u 4. kolu Grupe C Lige šampiona. Blankosima je dovoljan samo bod da osiguraju prolaz u najboljih 16 Starog kontinenta.

Tri utakmice, tri pobede. Real se šeta kroz ovogodišnju Ligu šampiona bez izgubljenog boda. Ni od jednog protivnika nije bio značajno ugožen, i uvek je igrao onoliko koliko mu je dovoljno da trijumfuje.

Madriđani su već savladali Bragu sa 2:1 pre dve sedmice. Jedan od strelaca, pogađate, bio je glavni pokretač Blankosa Džud Belingem. Engleski vezista je trenutno u zaista odličnoj formi, što redovno pokazuje ne samo u Ligi šampiona, već i u španskoj Primeri.

"Svi smo iznenađeni nivoom na kojem se nalazi. Lako može da postigne 20 ili 25 golova. On je veoma važan igrač za nas. Džud je igrač koji pravi najveću razliku", pohvalio je svog asa trener kraljevskog kluba Karlo Ančeloti.

Osim Reala, Braga nije uspela da se izbori sa Napolijem, ali jeste da spektakularno trijumfuje u Berlinu početkom septembra protiv Uniona sa 3:2. Iako su u nemačkoj prestonici gubili sa 0:2, na kraju su preokrenuli tok meča u svoju korist. Na proleće portugalski tim najverovatnije neće nastaviti u Ligi šampiona, ali zahvaljujući pobedi nad berlinskim Unionom može bar da se nada plasmanu u Ligu Evrope.

Za sada, Braga ima šansu da se plasira i u osminu finala Lige šampiona. I sve dok ima nade, ona će se boriti.

"Još smo u borbi, međutim, imamo dva teška gostovanja, Madrid i Napulj. Ali već smo pokazali da smo tu da se borimo kao ratnici kakvi jesmo", rekao je trener portugalskog tima Artur Žorž.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

Sreda

GRUPA C

18.45: (1,43) Napoli (4,50) Union Berlin (7,50)

21.00: (1,25) Real Madrid (7,00) Braga (12,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridLiga šampionaDžud BelingemBraga

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara