Šta Srbiji treba da zadrži 11. mesto na UEFA rang-listi koeficijenata? Da Gent ne podivlja na proleće!

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.12.21. | 13:32

A još lepše bi bilo kada bi večiti nastavili da nižu uspehe i donose bodove

Sreda, 9. decembar 2021. je dan kada je Srbija preuzela 11. mesto na UEFA rang-listi nacionalnih koeficijenata.

Mnogo pozitivnih stvari se poklopilo za istorijski skok srpskog fudbala.

Izabrane vesti

Pre svega, Zvezdino prvo mesto u grupi Lige Evrope koje je donelo ogroman broj bonus bodova zahavljujući kojima je Srbija svrgnula Ukrajinu sa 11. pozicije i preuzela mesto koje donosi direktnog predstavnika u Ligi šampiona od sezone 2023/24. Pored Zvezdinog uspeha, bodove je sinoć doneo i Partizan. Šteta što crno-beli protiv Flore i Anortozisa nisu popravili taj saldo.

Ali veliku sreću je Srbija imala i sa poklapanjem rezultata ukrajinskih i belgijskih klubova ove sezone. Prvo: neuspesi njihovih klubova poput Anderlehta, Kolosa i Vorskle koji su još letos ispali u kvalifikacijama. Potom debakli Šahtjora, kijevskog Dinama i Briža u Ligi šampiona gde su završili na poslednjim mestima i ostali bez evropskog proleća i šanse da popravljaju nacionalni koeficijent.

Jako bitno je i što su Antverpen, a pogotovo Genk završili na poslednjim mestima u grupama Lige Evrope i što je Zorija ispala iz Lige konferencije. Ogromnu uslugu je srpskom fudbalu sinoć napravio Rapid iz Beča pobedom u Genku.

Tako je Srbija odmakla Belgiji na preko jedan koeficijentni bod prednosti, a Ukrajinu prestigla za malih 0,075 bodova. Malih, ali istovremeno ogromnih u konačnoj računici jer Ukrajina nema više predstavnika i ne može da nas prestigne na proleće.

-------------------------

8. Austrija - 37.850 (pet predstavnika, jedan direktno, drugi u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

9. Rusija – 34.282 (pet predstavnika, jedan direktno, drugi u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

10. Škotska – 34.100 (pet predstavnika, jedan direktno, drugi u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

11. Srbija – 31.875 (pet predstavnika, jedan direktno, drugi u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

12. Ukrajina – 31.800 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligi šampiona)

13. Belgija – 30.600 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

14. Švajcarska – 29.675 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

15. Turska - 26.900 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

16. Grčka – 26.700 (četiri predstavnika, jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

-------------------------

Teoretski, 11. mesto nije još osigurano. Ali smo suštinski jako blizu toga.

Šta je potrebno da ga zadržimo?

Idealan scenario bi kada bi Crvena zvezda u osmini finala Lige Evrope napravila neki pozitivan rezultat. Plasmanom u četvrtfinale bi minimalno donela 0,75 bodova za nacionalni koefcijent. Kažemo, minimalno jer je to u slučaju tesnog prolaza sa dva remija ili jednom pobedom. A sa dve pobede u osmini finala bi koeficijent bio još i bolji.

Što se Partizana tiče, on u plej-ofu za osminu finala Lige konferencije ne može da pomogne nacionalnom koeficijentu jer ta faza ne donosi nikakve bodove. Ako bi crno-beli prošli baraž, onda bi u osmini finala imali šansu kao i Zvezda da donesu bodove za koeficijent. S tim što plasman u četvrtfinale Lige konferencija nema bonus bodove kao u Ligi Evrope.

To bi bio neki idealan scenario.

Ali ima i manje prijatan, a opet uspešan.

Čak i ako Zvezda i Partizan ne osvoje nijedan bod za koeficijent na proleće i izgube sve utakmice, Srbija opet ima sjajne šanse da zadrži 11. poziciju. U tom slučaju se samo mora obratiti pažnja na Gent kao jedinog predstavnika Belgije.

Ako večiti na proleće ne osvoje nijedan bod, Gentu će biti potrebno da zabeleži makar tri pobede i remi u Ligi konferencija. Dakle, da dva puta pobedi u osmini finala, jednom pobedi u četvrtfinalu i jednom remizira. Ili mu nije potreban taj remi u četvrtfinalu, ali da ga jedna pobedi vodi dalje.

Uz sav respekt prema Gentu, on do sada nije pokazao da je ekipa za četvrtfinale bilo kakvog evropskog takmičenja, pa bilo ono i Liga konferencija. U osmini finala ga čeka neko od 16 klubova koji su završili grupnu fazu Lige konferencija na drugom mestu ili neko od osam trećeplasiranih iz Lige Evrope. U teoriji može da se desi da mu dođe neki lakši rival. Na primer da u baražu igraju Sparta – Randers ili Rapid – Karabag. Pa da onda Gent pobednika tog duela dva puta pobedi, pa da se palsira u četvrtfinale, pa da i tamo nekog pobedi…

A teško je očekivati bilo kakvog lakog rivala u četvrtfinalu. Baš teško… Da ne kažemo, neizdvodljivo.

Pre svega zato što Gent nije nikakv bauk i što će većina protivnika jedva čekati da u osmini finala izvuče baš njega jer je slabiji od većine osvajača grupne faze Lige konferencija: Rome, AZ Alkmara, Rena, Fajenorda, pa i Bazela i Kopenhagena. Samo je eventualno LASK poželjniji od Genta.

Kad već pomenusmo Bazel, u teoriji je moguće da i on nekim ludačkim rezultatima pogura Švajcarsku preko Srbije. Ali samo u teoriji. Bazel mora da pobedi šest utakmica na proleće, a da srpski klubovi ne osvoje ni bod. Precrtaćemo taj scenario.

Dakle, Srbiji je 11. mesto servirano na tacni, stavila je obe ruke na njega i samo treba da ga sačuva. A ogromna je razlika između 11. i 12. mesta. Ovo prvo donosi direktnog predstavnika u Ligi šampiona, vicešampion bi krenuo od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, trećeplasirani (ili osvajač kupa) bi kretao od plej-ofa za Ligu Evrope (osigurana grupna faza Lige konferencija u slučaju ispadanja iz plej-ofa), četvrtoplasirani bi išao iz trećeg, a petopalsirani iz drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Bilo bi to ludo leto i verovatno poslednje sa takvim startnim pozicijama jer ga je jao teško zadržati sa skromnim srpskim klubovima koji nisu Zvezda ili Partizan. Ali eto, biće lepo i to da se vidi…


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara