Masimilijano Alegri (©Reuters)
Masimilijano Alegri (©Reuters)

Subota u Seriji A: Juventus na ljubičastom testu, Zapata juri prvi gol na Sardiniji

Vreme čitanja: 7min | sub. 06.11.21. | 13:01

Bjankoneri imaju imperativ pobede protiv Fjorentine. Kolumbijski napadač jedino nije dao gol Kaljariju. Gasperini se nada 200. prvenstvenoj pobedi

Najvažniji meč subotnjeg programa Serije A se igra u Torinu između Juventusa i Fjorentine. Za igrače Maksa Alegrija meč sa Ljubičastima je od suštinskog značaja jer bi novi neuspeh otvorio najtežu krizu u Juventusu od 2011. godine. Luna park Atalanta večeras nastupa u Kaljariju. Duvan Zapata je sebi dao zadatak da postigne prvi gol u svojoj karijeri na Sardiniji. U Speciji odmeravaju snage dvojica bivših saigrača iz Đenove pod komandnom palicom Đan Pjera Gasperinija: Tijago Moga i Ivan Jurić. Rad hrvatskog stručnjaka je već počeo da daje rezultate u Torinu: Vanja Milinković Savić i Tomazo Pobega su dobili pozive od Dragana Stojkovića i Roberta Mančinija.

JUVENTUS - FJORENTINA (18.00)

Izabrane vesti

Juventus je u Torinu osvojio samo sedam bodova u dosadašnjem delu šampionata, uknjiživši dve pobede, dva poraza i jedan remi. Takođe, Bjankoneri su nanizali tri meča bez kompletnog uspeha (dva poraza i remi sa Interom).

Na drugoj strani, Fjorentina je izgubila na poslednja dva gostovanja sa minimalnim rezultatom (1-0 od Venecije i Lacija). Posle jučerašnjeg remija Empolija sa Đenovom, tim iz Firence je ostao jedini koji još uvek nije podelio bodove u ovom prvenstvu. Podsetimo da je Fjorentina pobedila samo sedam puta Juventus u Torinu, poslednji put prošle sezone, a nikada nije uspela da veže dve pobede na gostovanjima kod Stare dame.

---------------------------------

Utakmice šampionata Italije možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Ako ne bude osvojio tri boda večeras Juventus će registrovati najslabiji početak sezone posle 12 kola u poslednje tri decenije, odnosno od kada se za pobedu daju tri boda. Najlošiiji start datira iz sezone 1998/1999, kada je Marčelo Lipi dobio otkaz pre kraja sezone.

Zašto Juve hramlje u prvenstvu otkriva činjenica da je u 2021. godini Dušan Vlahović sam postigao više golova nego kompletan napad Juventusa koji ćemo videti na terenu. Srpski as je u kalendarskoj godini 25 puta zatresao mrežu u dresu Ljubičastih dok su Dibala, Kjeza, Morata i Bernardeski, svi zajedno, postigli 23 gola. To takođe objašnjava zašto Stara dama neće odustati do kraja od dovođenja centarfora Fjorentine i pored veoma jake konkurencije engleskih klubova koji mogu da isplate u jednoj rati cifru koju traži gazda Fjorentine Roko Komiso.

-----------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------

Jedina dilema u Alegrijevoj glavi se odnosi na dvojicu veterana, da li da igra sa specijalistom za markiranje centarfora, Đorđom Kjelinijem ili sa Leonardom Bonučijem. Na golu će Perin da zameni Poljaka Ščesnog koji ima problema sa rebrima i neće ga biti ni na klupi. Juve ne može da računa i na Kina i De Šilja.

Da li je Juve protiv Zenita napravio zaokret? Odgovor na to pitanje ćemo dobiti večeras. Baš kao što će biti jasnije dokle može da se otisne u ambicijama Fjorentina. Ljubičasti su uspeli samo da pobede Atalantu u susretima sa velikim klubovima. Izgubili su od Rome, Napolija, Intera i Lacija. Činjenica da Fjorentina ima 18 bodova i pored toga što je igrala već protiv svih najjačih klubova u Seriji A govori da bi Ljubičasti mogli do kraja godine da naprave veliki skok, pogotovo ako večeras uzmu zalet na Alijanc stadionu.

Trener Vinčenco Italijano i dalje ne može da računa na Drongovskog i Pulgara (vratiće se posle pauze) kao i na Gonzalesa i Kokorina. Oko sastava postoje tri dileme. U baražu su Odriozola i Venuti za mesto desnog beka, Kastrovili i Dankan su u konkurenciji za ulogu leve polutke, a Sotili i Kaljahon za desno krilo.

JUVENTUS 4-4-2: Perin - Danilo, Bonuči (Kjelini), De Liht, Aleks Sandro - Kjeza, Mekeni, Lokateli, Bernardeski - Morata, Dibala

FJORENTINA 4-3-3: Teračano - Odriozola, Milenković, Kvarta, Biragi - Bonaventura, Toreira, Dankan - Kaljehon, Vlahović, Saponara

KALJARI - ATALANTA (20.45)

Kuriozitet je da je Atalanta pobedila u poslednje tri godine Kaljari na Sardiniji uvek sa istim rezultatom: 1:0. U poslednje dve sezone je isti igrač i odlučio meč - Murijel. Interesantno je da drugi Kolumbijac u redovima Boginje, Duvan Zapata, nije nikada u svojoj karijeri zatresao mrežu na areni u Kaljariju. Ne računajući stadione u Speciji i Veneciji na kojima nikada nije igrao, Zapata se nije radovao svom golu samo na Sardiniji. Na svim ostalim fudbalskim poprištima u Seriji A je zabio barem jedan gol.

Atalanta se nalazi u seriji od 11 utakmica bez poraza na gostovanjima, osam pobeda i tri remija, uključujući i četiri trijumfa i jednu nerešenu utakmicu u aktuelnom prvenstvu. Fudbaleri Dee mogli bi već večeras da uvedu svog trenera Đan Pjera Gasperinija u privilegovani klub trenera koji su stigli do 200 trijumfa u Seriji A od uvođenja tri boda za pobedu 1994. godine. U pomenutom elitnom društvu se nalaze samo Ančeloti, Alegri, Spaleti i Gvidolin.

Kaljari je posle prve i jedine pobede u prvenstvu protiv Sampdorije nanizao tri poraza i nalazi se prikovan za poslednje mesto na tabeli. Trener Sarda Valter Macari se ponovo žalio na sudije, optužujući ih da imaju uvek na nišanu Kaljari i da po pravilu u svim nejasnim sitaucijama presuđuju na štetu njegovog tima.

Svoje uobičajeno lamentiranje Macari je završio sa podsećanjem da neće moći da računa na Kejtu i Dalberta (povređeni) i Kaseresa (kartoni).

Na drugoj strani, u tim Atalante se vraćaju igači koji su preskočili seriju utakmica zbog povreda i kartona, pre svih Palomino i Đimsiti u odbrani, dok će Pesina biti na klupi. Na listi povređenih su ostali samo Hatebor, Gosens i Toloi.

Novinu na večerašnjem meču bi mogao da predstavlja formacijska postavka Atalante. Gasperini je na poslednjem treningu probao formulu 3-5-2 koja mu omogućava da pošalje istovremeno na teren trio na sredini terena Kopmejners, De Ron i Frojler.

KALJARI 4-4-2: Kranjo - Zapa, Godin, Karboni, Likojanis - Nandez, Strotman, Dejola, Marin - Pavoleti, Žoao Pedro

ATALANTA 3-5-2: Muso - Đimsiti, Demiral, Palomino - Zapakosta, Kopmejners, De Ron, Frojler, Mehle - Iličić, Zapata

SPECIJA - TORINO (15.00)

Specija je u svojoj debitantskoj sezoni u Seriji A ostvarila najbolji skor protiv Torina. Liguri nisu samo osvojili četiri od mogućih šest bodova već su protiv Granata zabeležili i najubedljiviju pobedu 4-1.

Ipak, današnji Torino ne liči ni iz daleka na prošlogodišnji i pored toga što na gostovanjima ne uspeva da bude uverljiv kao na svom stadionu. Jedan od razloga je što Granata ne uspevaju da krunišu dobru igru golovima. Na prethodnih pet mečeva daleko od prve italijanske prestonice postigli su samo tri gola, na poslednja dva čak nijedan.

Specija je posle tri startna uzastopna poraza na svom terenu u Seriji A promenila tendenciju i u prethodna dva susreta je uknjižila pobedu i remi.

Interasantno je da su Ivan Jurić i Tijago Mota igrali zajedno, pre 13 godina, u Đenovi koju je predvodio Đan Pjero Gasperini. Za Jurića se može reći da je Gasperinijev šegrt, dok se Tijago Mota opredelio za različitu fudbalsku filozofiju.

U Torinu su imali više razloga za slavlje tokom prethodne nedelje. Beloti je postigao 100. gol u Seriji A, Bonđorno je potpisao novi ugovor do 2025. godine, a Vanja Milinković Savić i Tomazo Pobega su pozvani pod nacionalne barjake Srbije i Italije. Mladi Italijan neće moći da proslavi poziv od Mančinija na terenu pošto nije ni doputovao u Speciju budući da je suspendovan zbog kartona.

Tijago Mota reskira svoje mesto na klupi Specije. Nije matematički sigurno da bi Italo-Brazilac morao da napusti Liguriju u slučaju poraza, ali bi njegova pozicija postala veoma kritična. Mota ima nameru da potvrdi Enzolu u špicu Specije i pored toga što reprezentativac Angole još uvek nije postigao gol u ovom prvenstvu. Štaviše poslednji gol u Seriji A Nzola je postigao u prošloj sezoni upravo protiv Torina.

Na dugačkoj listi povređenih igača Specija dodato je ime defanzivca Hristova koji se ustalio kao starter u poslednjim nedeljama. Pored Pobege (kartoni) u timu Granata su i dalje van stroja Ansaldi, Brekalo, Mandragora i Edera.

SPECIJA 4-3-3: Provedel - Amian, Erlić, Nikolau, Bastoni - Kovalenko, Sala, Mađore - Antist, Enzola, Đazi

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Điđi, Bremer, Bonđorno - Singo, Lukić, Kone, Ajna - Verdi (Praet), Lineti - Beloti

SERIJA A – 12. KOLO

Petak

Empoli - Đenova 2:2 (0:1)

/Di Frančesko 62, Zurkovski 72 - Krišito 13, Bjanki/

Subota

15.00: (3,45) Specija (3,40) Torino (2,25)

18.00: (1,75) Juventus (3,40) Fjorentina (5,40)

20.45: (7,00) Kaljari (4,60) Atalanta (1,50)

Nedelja

12.30: (6,25) Venecija (4,10) Roma (1,60)

15.00: (2,55) Sampdorija (3,40) Bolonja (2,95)

15.00: (2,60) Udineze (3,40) Sasuolo (2,85)

18.00: (1,33) Lacio (5,90) Salernitana (9,50)

18.00: (1,45) Napoli (4,70) Verona (8,00)

20.45: (3,05) Milan (3,40) Inter (2,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

JuventusFjorentinaDušan VlahovićSerija AItalijaAtalantaKaljariĐan Pjero GasperiniDuvan ZapataTorinoSpecija

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara