Luka Jović (©Reuters)
Luka Jović (©Reuters)

Subota u Seriji A: Milan desetkovan na San Siru, Napoli i Lacio bez prava na grešku

Vreme čitanja: 7min | sub. 25.11.23. | 13:15

Rosoneri moraju da se oslone na neubedljivog Luku Jovića protiv Fjorentine (20.45). Valter Macari u Bergamu počinje drugi mandat na klupi tima iz Napulja (18.00)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Svi italijanski timovi koji igraju Ligu šampiona, osim Intera, izlaze na teren danas. Valter Macari će imati drugo vatreno krštenje na klupi Napolija posle čitave decenije u Bergamu protiv Atalante. Stefano Pioli je ostao bez napadača i mora da se osloni na najkritikovanijeg centarfora u Italiji Luku Jovića i na golobradog Frančeska Kamardu koji nema još 16 godina.

Izabrane vesti

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je juče svojim prisustvom u Formelu stavio do znanja koliko su za Nebeskoplave važni bodovi protiv Salernitane.

MILAN – FJORENTINA (20.45)

Milan mora da izbriše iz sećanje period između dve prvenstvene pauze u oktobru i novembru. Da nije bilo trijumfa nad PSŽ-om u Ligi šampiona koji je ostavio Rosonere u trci za osminu finala moglo bi se reći o katastrofalnoj epizodi. Zato je za Stefana Piolija fundamentalno važno da večeras uknjiži tri boda sa svojim izabranicima.

Milan je bukvalno desetkovan pred duel sa Fjorentinom. Pioli ne može da računa zbog povreda na Leaa, Okafora, Kjera, Kalulua, Pelegrina, plus Kaldaru i Benasera koji su van stroja od početka sezone. Njima treba dodati i Žirua koji je skupo platio teranje sudije na meču sa Lećeom u “tri lepe”. Takođe, Loftus-Čik nije sto posto srpeman i zato će meč početi na klupi.

Prema najavama, Luka Jović bi trebalo da bude u startnoj postavi i pored toga što ima dosta onih koji navijaju da mladi Frančesko Kamarda postane najmlađi debitant u istoriji Serije A sa 15 godina, osam meseci i 15 dana. Kamdrada će večeras biti na klupi sa dresom sa brojem 73, a u ponedeljak će biti u srednjoškolskoj klupi. Za Jovića je večeras verovatno pretposlednja ili čak poslednje prilika da pokaže da u Milanu nisu pogrešili kao u Real Madridu i Fjorentini.

I Fjorentina ima par bolnih odsustva. Tu se pre svega misli na dvojicu mladih igrača koji su bili u vrlo dobroj formi, Kajode je u autu zbog povrede, a Ranijeri zbog kartona.

Oko sastava timova postoje male nedoumice. Pioli razmišlja da li da igra sa Krunićem u ulozi režisera ili sa Rejndersom, dok bi Musa kompletirao vezni red sa Pobegom.

Vinčenco Italijano ima klasičnu dilemu u špicu. Od odlaska Dušana Vlahovića Fjorentina menja centarfore ali nijedan ne uspeva da zadovolji kriterijume. Enzola, Beltran i Kuame će se nadati do kraja da će istrčati na travnjak San Sira. U odbrani će biti komandant naš Nikola Milenković koga vežu veoma lepe uspomene za Piolija jer ga je on lansirao na velika vrata Serije A, kada su bili zajedno u Firenci.

Od dolaska Stefana Piolija na klupu Milana Rosoneri su redovni uzimali meru Fjorentini na San Siru. To je više nego ohrabrujući podatak imajući u vidu da je Milan na poslednja četiri meča u prvenstvu osvojio samo dva boda. Tome treba dodati i da su Rosoneri vezali dva poraza bez postignutog gola na svom terenu i da bi pronašli tri poraza u nizu na San Siru moramo da se vratimo u 2006. godinu a bez postignutog gola čak u 1930. godinu.

I Fjorentina se ne nalazi u bogzna kakvoj formi. Ljubičasti su pognute glave napustili tri puta teren na prethodna četiri meča bez datog gola. Kuriozitet je da su Ljubičasti u 2023. godini, računajući sva takmičenja, postigli 97 golova. U ligama “petice” samo su Mančester Siti, Bajern, Bajer Leverkuzen, i Real Madrid bili efikasniji od toskanskog tima.

U prethodne tri sezone Milan je odigrao 20 mečeva bez Rafe Leaa ili Olivijea Žirua. Bez njih dvojice Rosoneri su ostvarili samo devet pobeda, (45 odsto) dok kad igraju obojica ili barem jedan od njih procenat trijumfa je dvotrećinski.

MILAN 4-3-3: Menjan – Kalabrija, Tčau, Tomori, Ernendez – Pobega, Krunić, Rejnders – Čukvueze, Jović, Pulišić

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano – Parizi, Milenković, Kvarta, Biragi – Artur, Dankan – Gonyales, Bonaventura, Brekalo – Enzola

ATALANTA – NAPOLI (18.00)

Valter Macari će posle više od deset godina voditi Napoli na jednom meču Serije A. Novi-stari trener Napolija će imati šansu da lansira svoju karijeru u momentu kada je izgledalo da je ona nezaustavljivo na silaznoj liniji. Nije rečeno da će Macari uspeti, tim pre što ima izuzetno težak kalendar u sledeće tri nedelje.

Napoli je pobedio tri puta zaredom Atalantu u poslednjih godinu i po dana a od kada se dva tima sreću u Seriji A Napolitanci nisu nikada uspeli da vežu četiri uzastopna trijumfa. Takođe u prethodnih šest okršaja dva tima Napoli je svaki put postigao dva ili više golova.

Do prošlog meča sa Interom, Atalanta nije samo knjižila pobede na svom stadionu već je držala blindiranim vrata Karnesekija ili Musa. Na drugoj strani, Napoli je bio mnogo ubedljiviji na gostovanjima u dosadašnjem toku šampionata nego na svom terenu o čemu najbolje svedoči duplo veći broj osvojenih bodova 14-7.

Đan Pjero Gasperini je ostao bez De Rona (kartoni) i povređenih defanzivaca Palomina i Toloija. Na gol bi trebalo da se vrati Karneseki, dok je na bokovima otvoreno pitanje kako će se podeliti karte. Zapakosta je prilično siguran dok se za jedno mesto bore Ruđeri, Hatebor i Baker. U slučaju da izbor padne na Holanđanina onda bi Zapakosta prešao na suprotnu, levu stranu.

Takođe, Kopmejners nije baš u top kondiciji, ima zdravstvenih problema, ali želi da bude na terenu i Gasperini nema alternativu koja može da bude, bar približno, na visini Kupmejnersa.

U timu Napolija je otvoreno nekoliko pitanja. Angisa i Zjelinski su i dalje roviti, ali žele da igraju, Vrlo je verovatno da će Macari ostaviti jednog od njih dvojice na klupi da ne bi irzikovao da igra sa dva igrača koji nisu u top formi. Kajuste i Elmas su spremni da iskoriste priliku.

U napadu, u odsustvu Viktora Osimena koji će biti na klupi. Raspadori je u prednosti nad Čolitom Simeoneom.

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki – Skalvini, Đimšiti, Kolašinac – Hatebor, Kopmejners, Ederson, Zapakosta – Pašalić – Skamaka, Lukman

NAPOLI 4-3-3: Golini – Di Lorenco, Rahmani, Natan, Olivera – Angisa, Lobotka, Zjelinski – Politano, Raspadori, Kvarchelija

SALERNITANA – LACIO (15.00)

Lacio je ostao bez dvojice startera u centralnoj defanzivnoj liniji, Romanjolija i Kazale, tako da ćemo prvi put videti španski dvojac Hila – Patrik ispred golmana Provedela.

Na sredini terena neće biti Luisa Alberta zbog zbira kartona, a Zakanji još nije dovoljno spreman da bi mogao da počne meč od prvog sudijskog zvižduka. Ruku na srce i Salernitana ima par važnih irgača van stroja, od golmana Očoe do najboljeg napadača Dije.

Popodnevni meč na Arekiju ima ukus odlučujućeg za dalji tok sezone u optici oba kluba. Filipo Inzagi nije doneo potrebnu svežinu i promenu kada je zamenio Paula Soosu na kormilu Salernitane, a Mauricio Sari i dalje luta u traženju formacije i igre koja bi odblokirala Lacio i omogućila mu da postiže više golova.

Koliko je današnji meč važan za Nebeskoplave signalizira jučerašnja iznenedna poseta predsednika Klaudija Lotita. Gazda kluba je došao u Formelo kako bi razgovarao sa Sarijem i pre svega da bi dodatno motivisao igrače i stavio im do znanja koliko su važna tri današnja boda.

Salernitana i Lacio nisu nikada remiizirali u u Seriji A. Na osam prethodnih mečeva Granate su izašle, kao pobednici, tri puta a Nebeskoplavi pet.

Tim Filipa Inzagija nije ostvario još nijednu pobedu u ovom prvenstv, pet remija i sedam poraza, to je najduža “sušna” serija Salernitane u Seriji A.

Lacio ne postiže, ali i ne prima golove. Nebeskoplavi su vezali dva meča bez postignutog gola, ali su isto tako na tri od poslednja četiri susreta u Seriji A sačuvali svoju mrežu. Takođe prošlo je deset godina od ovako lošeg starta u prvenstvu Lacija. Naime, poslednji put je rimski tim imao tako malo bodova u sezoni 2013/2014. Štaviše, imao je i bod manje (16). Vladimir Petković je dobio otkaz tokom sezone i na njegovo meto je stigao Edi Reja.

Sa odlaskom Sergeja Milnkovića Savića potencijal Lacija u vazdušnoj igri je značajno pao. Lacio je, uz Salernitanu i Udineze, jedini tim čiji igrači nisu zatresli protivničku mrežu udarcem glavom.

Imobile je na korak do stotog gola u Seriji A u gostima. Niko nikada u italijanskom šampionatu nije stigao do trocifrenog broja pogodaka u karijeri na gostujućim terenina. U pet najjačih liga sa tim laskavim dostignućem mogu da se podiče samo Leo Mesi (124 gola u Ligi), Levandovski 116 (Bundesliga) i Heri Kejn 112 (Premijer).

SALERNITANA 4-3-2-1: Kostil – Macoki, Facio, Pirola, Bradarić – Klulbalih, Bohinen, Legovski – Kandreva, Kastanos – Ikvuemesi

LACIO 4-3-3: Provedel – Lacari, Hila, Patrik, Marušić – Genduzi, Kataladi, Kamada – F. Anderson, Imobile, Pedro

------------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------------

SERIJA A – 13. KOLO

Petak

15.00: (4,50) Salernitana (3,60) Lacio (1,90)

18.00: (2,80) Atalanta (3,35) Napoli (2,70)

20.30: (2,15) Milan (3,35) Fjorentina (3,45)

Nedelja

12.30: (2,90) Kaljari (3,35) Monca (2,60)

15.00: (2,95) Empoli (3,50) Sasuolo (2,50)

15.00: (2,55) Frozinone (3,30) Đenova (3,05)

18.00: (1,65) Roma (3,80) Udineze (6,25)

20.45: (3,25) Juventus (3,35) Inter (2,40)

Ponedeljak

18.30: (2,70) Verona (3,00) Leče (2,90)

20.45: (2,30) Bolonja (3,15) Torino (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

LacioMilanFjorentinaSerija ANapoliAtalanta

Obaveštavaj me

Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara