Julijan Vajgl (©AFP)
Julijan Vajgl (©AFP)

Za jednog prvaka Evrope nema mesta u Ligi šampiona: Benfika u Ajndhovenu brani minimalnu prednost

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.08.21. | 10:53

Hoće li pod svetlima Filips stadiona na velikoj pozornici zasijati Gakpo i Madueke ili će pak Rafa Silva i Roman Jaremčuk zatvoriti PSV-u vrata elite?

Nemilice je trošila Benfika, sipala je pare u bunar, a Luž i Orlove nije zapljusnuo sladunjavi miris Lige šampiona. Napravljen je zaokret u klupskoj politici, promoćurniji su bili čelnici prilikom zavlačenja ruke u džep, a Žorž Žezus prilikom izbora pojačanja. Rezultat je: Benfika se nalazi u predvorju Lige šampiona, korak je deli od grupne faze, a stanica za ukrcavanje u elitno društvo nalazi se u Ajndhovenu.

21.00: (2.15) PSV (3.45) Benfika (3.35)

Izabrane vesti

Portugalski gigant je u Holandiju poneo minimalnu prednost (2:1), a dozu nespokoja pred revanš uneo je Kodi Gakpo. Ulio je nadu navijačima PSV-a, ali i saigračima, i ostavio sve otvoreno. Daleko od toga da je u Lisabonu nešto rešeno. Benfika je stekla prednost u trci na kratku distancu, dobila je bitku protiv Šmitovih gazela, koje bi ove sezone na evro-sceni mogle biti pravo osveženje. Bilo da Filipsovci u svom domu zablistaju i nastave da vezu kao što su to činili pre gostovanja Orlovima (6/6 u sezoni do gostovanja na Lužu) ili krenu put Lige Evrope.

Šest mečeva Benfike u novoj sezoni i šest pobeda. A, na svakoj od tih šest utakmica Orlovi su postigli po dva gola. Ni gol više, ni gol manje. U evropskim bitkama kao udarna napadačka igla profilisao se Rafa Silva, koji je odmah kliknuo sa letošnjim pojačanjem Žoaom Mariom. Dolaskom Romana Jaremčuka sastav Žorža Žezusa dobio je dubinu napred, ponovo je prodisao pomenuti Rafa Silva, pa se odsustvo Harisa Seferovića nije osetilo, a Luka Valdšmit (pred odlaskom sa Luža) potisnut je na klupu.

Sastav Žorža Žezusa dodatno će dobiti na brzini angažovanjem Nemanje Radonjića, koji je na Luž stigao za 1.000.000 evra, a ubačena je i otkupna cena u iznosu od 7.000.000 evra ukoliko srpski vihor bude “kupio” stratega Orlova. Za revanš meč Nemanja Radonjić nema pravo nastupa, a bio i te kako koristan, i savršen odgovor na hitrinu Filipsovaca. Nedostaje pomalo Benfiki prodornosti, to bi trebalo da nadomesti srpsko krilo, ali iako je PSV poletnija ekipa nije uspeo da se izbori sa namazanim ofanzivcima Orlova.

Oduševljavaju Kodi Gakpo i Tristan Madueke fudbalsku Evropu i nagoveštavaju blistavu budućnost. Polomiće se velikani na Starom kontinentu da ih privole u svoje jato, a do tada će navijači PSV-a imati priliku da uživaju u majstorijama i prate Šmitovo brušenje dijamanata. Pomenuti dvojac će uz izraelskog golgetera Erana Zahavija i Marija Gecea predstavljati najveću opasnost po Benfiku. 

Biće Orlovi u Ajndhovenu jači za Jana Vertongena, koji se našao na spisku putnika. Ali, i dalje u protokolu nema povređenih Harisa Seferovića i Darvina Nunjeza. Nije ih bilo ni u prvom meču, a njihov izostanak nije se odrazio na napadačku potentnost Benfike. Najisturenija trojka koju su činili kapiten Pici, Roman Jaremčuk i Rafa Silva zadavala je probleme defanzivcima holandskog tima a golmana Dromela stavljala na muke.

(©AFP)(©AFP)

Ofanzivci Benfike i PSV-a će ponovo biti u centru pažnje, jer Orlovi i Filipsovci ne znaju da igraju drugačije nego napadački. Mahom su igrači oba tima ofanzivno orijentisani, čak i onima kojima je primarni posao zaštita gola, pa bi mali broj golova na Filips stadionu bio parvo iznenađenje.

Oba tima trijumfovala su u nacionalnim šampionatima pred plej-of revanš. PSV je bio silan kod kuće (4:1). Trozubac Gakpo – Madueke – Zahavi proburazio je Kambur, dok je Benfika u kombinovanom sastavu u smiraj meča posredstvom Lukasa Verisima i Aleksa Grimalda srušila bedem Žil Visentea (2:0) i u dobrom raspoloženju se vratila u Lisabon.


PSV – BENFIKA, 21.00

Stadion: Filips (Ajndhoven)

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

PSV: Dromel – Mvenbe, Ramaljo, Boskalji, Maks – Van Ginkel, Sangare – Madueke, Gece, Gakpo - Zahavi

BENFIKA: Vlahodimos – Verisimo, Otamendi, Morato – Gonsalves, Vejgl, Mario, Grimaldo – Pici, Silva, Jaremčuk.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA - PLEJ-OF (REVANŠI)

Utorak

21.00: (3.10) Ferencvaroš (3.40) Jang Bojs (2.30) /prvi meč 2:3/

21.00: (2.40) Ludogorec (3.30) Malme (3.00) /prvi meč 0:2/

21.00: (2.15) PSV (3.45) Benfika (3.35) /prvi meč 1:2/

Sreda

21.00: (5.70) Brendbi (4.10) Salcburg (1.58) /prvi meč 1:2/

21.00: (1.43) Dinamo Zagreb (4.50) Šerif (7.50) /prvi meč 0:3/

21.00: (2.75) Šahtjor (3.25) Monako (2.60) /prvi meč 1:0/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaBenfikaPSV AjndhovenRafa SilvaRoman JaremčukŽoao MarioHaris SeferovićŽorž ŽezusNoni MaduekeKodi GakpoEran ZahaviMario Gece

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara