Zvezdin „Mesi iz Salenta“: Vredi tri puta više nego što je plaćen, biće miljenik navijača, ali je i specifičan karakter

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.01.21. | 11:31

Ljudi koji su ga pratili u Lećeu kažu da je Crvena zvezda napravila strašan posao

Filipo Falko je sinoć i zvanično potvrđen kao pojačanje Crvene zvezde. Po svemu što je pratilo ovu priču i njegov dolazak na Marakanu, ovo je jedan od najvećih transfera u novijoj istoriji Crvene zvezde. Došao je igrač od kojeg će se odmah očekivati da pravi razliku. I koji bi trebalo da je vredan svakog uloženog evra.

Bilo je i skupljih, većih, boljih igrača otkako je Crvena zvezda kao klub podigla lestvice poslovanja i transfer politike, ali nijednom nije došao stranac koji je realan kvalitet liga ’petice’ i kojeg je želeo neki iole ozbiljan prvoligaš iz Serije A.

Izabrane vesti

Falko je neko ko u italijanskom fudbalu ima ime i prezime i ko je sticajem nekih srećnih okolnosti došao u Zvezdu iz Serije B. Pre godinu dana, ovaj transfer ne bi bio moguć jer je on po kvalitetu igrač za Seriju A.

Letos je bilo skepse među Zvezdinim navijačima kada je došao ’drugoligaški napadač’ Dijego Falčineli pa je ona vrlo brzo razvejana. Ispostavilo se da je Italijan daleko fudbalski pismeniji i ozbiljniji od bilo kojeg napadača u Superligi i da je Dejan Stanković imao puno pravo što se kladio na njega.

Filipo Falko dolazi kao veće ime od Falčinelija koji je bio u silaznoj putanji karijere. Falko je do pre nekoliko meseci bio u uzlaznoj. Raspitali smo se o italijanskom ofanzivcu tamo gde ga najbolje poznaju. Italijanski novinari koji prate Leće i koji su želeli da ostanu anonimni su nam dali svoje viđenje Falkovog dolaska na Marakanu.

Njihov utisak je:

„Srećni smo zbog navijača Crvene zvezde kakvog igrača su dobili. Želimo mu sve najbolje u Zvezdi, priredio nam je mnogo divnih emocija za dve godine i jedina šteta je što smo morali da se rastanemo na ovakav način“.

Nadimak „Mesi iz Salenta“ je dobio zbog visine, stila igre, pozicije u timu i veštih driblinga. Svedoci koji ga godinama gledaju u Lećeu nam kažu da je Falkova idealna pozicija „seconda punta“, odnosno polušpic. Igrač iza najisturenijeg centarfora što će u Zvezdi biti Falčineli.

Falko ima sve kvalitete da igra omiljenu italijansku poziciju ’trekvartistu’ što bi u našem prevodu bila ’desetka’. Međutim, ta pozicija zahteva dosta trčanja u italijanskom fudbalu, a Falko ne voli da ’troši kilometre’ u odbrambenoj fazi igre i upravo mu tu igru u defanzivi navode kao najveći minus u igri. Teško da će u Zvezdi moći tako da nastavi i da je kod Dejana Stankovića nekome dozvoljeno da trči manje.

Ono po čemu ga hvale i ističu su brzina, dribling, sjajan udarac sa obe noge i pogotovo ’robenosvki’ stil da zaseče unutra sa desnog krila, namesti loptu na levu i pogodi gol. Falko je takođe igrač kojem prijaju tenzija, euforija i mogao bi da bude idealan spoj sa klubom koji ima toliko vatrenih navijača kao Zvezda. Novinari iz Lećea veruju da će to biti sjajan miks i da će Falko vrlo brzo postati miljenik navijača zbog stila igre i emocija koje pruža na terenu. On je vrsta fudbalera za kojeg se navijači ’lepe’, zbog kojeg vredi platiti kartu i kojem podrška služi kao pogonsko gorivo da bude još bolji. Na jugu Italije su mu čak i pesmu snimili...

Iako je 1.200.000 evra plus 300.000 kroz bonuse i još 480.000 za platu igrača, ozbiljan novac za Crvenu zvezdu i ovdašnje fudbalske uslove, Italijani nam tvrde da Falko vredi svaki evro. I da je Zvezda imala ludu sreću da ga dovede za te pare. Tačnije, da ga dobije ispod cene...

U normalnim okolnostima, naprimer pre godinu dana, Falkova realna vrednost je bila između 3.500.000 i 4.000.000 evra. Iz raznih razloga mu je tržišna vrednost pala, ali je Zvezda suštinski za 1.500.000 evra i platu od pola miliona dobila igrača koji po kvalitetu vredi dva ili tri puta više.

Falko je sam sebi oborio cenu i tu dolazimo do njegovog drugog minusa. Svedoci iz Lećea kažu da je specifičan karakter i da zbog tog temperamenta nikada ništa nije uspeo van Lećea a bio je u Bolonji i po raznim drugoligaškim klubovima poput Ređine, Ćezene, Beneventa, Peskare, Preuđe... Sijao je samo na svom jugu.

Falko je u dosadašnjem delu sezone samo dva puta počeo kao starter za Leće. Razlog za to je njegova otvorena želja da napusti klub. Letos mu se to nije ostvarilo i po svaku cenu je želeo da ode ove zime. Odbijao je da igra, da trenira i na kraju primorao klub da ga proda po ceni ispod realne. Kako kažu lokalni novinari, lepu priču je na kraju zatvorio izdajom Lećea.

Pandemija korona virusa je u mnogome uticala da Falko završi na Marakani. Klubovi koji su ga želeli, nisu mogli da ga plate sada zbog evidentne finansijske krize, a Leće je takođe zaglibio u finansijske probleme i morao je da pristane na ’daj šta daš’.

Krotone je jesenas nudio 1.500.000 evra Lećeu za Falka i Petrićonea, a na kraju je uzeo samo ovog drugog. Iako se Falko pominjao ove zime kao želja nekolicine klubova, prava istina je da su samo dva kluba dostavili zvanične ponude na stadion Via del Mare. Crvena zvezda i Sasuolo koji je želeo Falka na pozajmicu od šest meseci.

Ni Leće, ni Falko nisu bili preterano zagrejani za priču sa Sasuolom. Falko je zaista želeo u Crvenu zvezdu i uradio je sve što je mogao da napravi dovoljan pritisak na klub da ga pusti u Beograd. Pogotovo mu se svidelo što će mu se pružiti prilika da igra Evropu i što će taj debi imati protiv Milana.

Na kraju, tu je i finanaijski momenat. Falkova plata u Lećeu je iznosila 350.000 evra godišnje plus 150.000 evra kroz bonuse ako Leće uđe u Seriju A, kažu nam novinari iz Lećea. Dakle, ni pola od onoga što je pisala Gazeta delo Sport prošle godine kada je objavila plate svih igrača Lećea. Mada, postoji realna mogućnost da je tada zaista zarađivao 800.000 evra godišnje a da su plate u klubu debelo skresane posle ispadanja kluba u Seriju B i usred krize zbog nedostatka prihoda tokom pandemije COVID-19. Prema izvorima MOZZART Sporta, u Zvezdi će zarađivati 480.000 evra godišnje. To je znatna povišica u odnosu na dosadašnji ugovor u Italiji, a opet u pristojnom rangu ugovora koje Crvena zvezda potpisuje sa svojim kapitalcima.

Kada se sve podvuče, novinari na jugu Italije veruju da je jedina strana na gubitku u ovoj priči Leće. Ako su već morali da ostanu bez Falka, očekivalo se da to bude zbog nekog ozbiljnijeg kluba iz Serije A i da na stadion Via del Mare stigne makar 3.000.000 ili 4.000.000 evra u vidu obeštećenja.

Crvena zvezda je u prošlosti i imala polovičan učinak sa kapitalnim pojačanjima. Bilo je tu pogodaka poput Boaćija, Pešića, Bena, Marina, ali i promašaja poput Rikardinja, Kafua, Čaušića, Ebesilija, Van la Pare, Garsije...

Falčineli je opravdao očekivanja, Katai se pokazao kao top akvizicija, rehabilitovan je Mirko Ivanić... Dejan Stanković je pokazao da zna kako da uklopi sve kapitalce. Od Falka se očekuje da bude na nivou Kataija, Marina ili Bena iz najboljih dana...

U kojoj formaciji i ulozi, to trenutno zna samo Dejan Stanković.

Kada je igrao najbolji fudbal u karijeri prošle sezone za Leće u Seriji A, Falko je blistao u sistemu 4-3-1-2 kao drugi napadač iza Lapadule. Tadašnji trener Liverani mu je ’našao žicu’, maksimalno ga rasteretio defanzivnih obaveza i izvukao ono najbolje iz njega. Falko je bio među igračima sa najviše uspešnih driblinga u Seriji A i jedan od najčešće fauliranih igrača u ’ligama petice’ što najbolje govori koliko je opasan u igri ’ jedan na jedan’. Sve to u timu koji je imao posed lopte oko 45 odsto i najčešće je bio prinuđen da se brani. Sada će u Zvezdi imati više loptu u nogama, više napadačkih akcija ali i više defanzivnih bedema ispred sebe.

Sa njegovim stilom igre i bunkerima na koji igraju protivnici u domaćem prvenstvu, Zvezda može da očekuje više penala i faulova u opasnoj zoni. A Falko je pride i odličan izvođač prekida pa rivalima nije baš najbolje rešenje da ga ruše.

„Fudbalski kvaliteti Pipa Falka su očaravajući. Ako bi ’namestio glavu’ mogao bi da dostigne nivo koji ne možemo ni da zamislimo. Sve zavisi od njega. Selektor Manćini traži kvalitet i nije mu bitno ko je iz kog kluba. Falko ima taj kvalitet. Tokom karijere često nije bio posvećen i konstantan. Voli da uživa na lovorikama posle dobre igre. Ima sve što treba da ima, samo mora više da radi“, rekao je prošle godine tadašnji Lećeov trener Fabio Liverani.

Fabio Liverani i Dejan Stanković su skoro tri godine bili saigrači u Laciju. Ne sumnjamo da se Zvezdin strateg kod nekadašnjeg saigrača raspitao o svim vrlinama i manama igrača od kojeg se očekuje da pravi razliku na Marakani i donese dozu atrakcije u odsustvu ’Magika’ Kataija.


tagovi

Filipo FalkoZimski prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara