Falko, Petrović, Babić, Bakajoko, Dioni (©Starsport)
Falko, Petrović, Babić, Bakajoko, Dioni (©Starsport)

Zvezdin načelni plan: Rišairo i brzi strani špic, mogu da idu Dioni, Falko, Bakajoko, Babić…

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.08.21. | 12:52

Odranije dozvolu imaju i Veljko Nikolić i Njegoš Petrović

Jednom nogom u Ligi Evrope, glavom u planovima za budućnost. Umela je Crvena zvezda u poslednjih nekoliko sezona zaista da izvuče asa iz rukava i nekim pojačanjima zaista donese nov kvalitet u tim (počevši od Vujadina Savića, Milana Borjana, Milana Rodića, preko El Fardua Bena, Marka Marina, Mirka Ivanića, pa sve do Aleksandra Kataija i Aleksandra Dragovića i da ne nabrajamo sve dobre primere), ali bilo je i grešaka koje bi u Ljutice Bogdana rado da isprave u finišu prelaznog roka.

U tom svetlu treba posmatrati i najavljene pregovore sa Rišairom Živkovićem, koji će tokom vikenda biti u Beogradu na završnim pregovorima oko mogućeg dolaska. Nekadašnji mladi reprezentativac Holandije bi timu Dejana Stankovića trebalo da donese brzinu koja je nedostajala u poslednjim mesecima. Postojala je na stadionu “Rajko Mitić” i ideja da se proba sa Lazarom Ranđelovićem – nije u prvom planu u Olimpijakosu – ali niti je on raspoložen za povratak u srpski fudbal, niti bi to bio jeftin poduhvat. Naprotiv.

Izabrane vesti

Drugi gorući problem je pozicija špica, pošto Lois Dioni nije impresionirao u ovih mesec dana na Topčiderskom brdu i mada nije bio ni sasvim fizički spreman Francuz ni na utakmicama, a ni na treninzima nije ubedio sportski sektor da bi mogao da bude prvi izbor u špicu. Uostalom, zato je i produžen ugovor sa Milanom Pavkovim, koji je u prvom meču sa Klužom podsetio koliko može da bude koristan za ekipu kada je fizički i psihički naštelovan.

Zbog toga bi u Ljutice Bogdana vrlo rado nekome prepustili 28-godišnjeg špica ako bi taj preuzeo na sebe obavezu da isplaćuje Dioniju platu od 500.000 evra po sezoni. Jer već sada je svima jasno da su izuzetno male šanse da Zvezda na kraju sezone otkupi golgetera Anžea za sumu od 1.200.000 evra.

U tom slučaju, crveno-beli bi krenuli po novog špica, drugačijih karakteristika od Pavkova. Čitaj: brzog špica, a takav bi morao da bude stranac. Povoljna okolnost za crveno-bele je ta što zbog pandemija virusa korona mnogi klubovi muče muke sa novcem, pa je širom Evrope neuobičajeno veliki broj slobodnih agenata koji traže poslodavca.

Dioni nije jedini koji se na početku sezone nije nametnuo kao prvi izbor. Isti je slučaj i sa Filipom Falkom, nisu njegovi igrački kvaliteti upitni, ali Italijan ne govori ni srpski, a ni engleski i posle sedam meseci sasvim je evidentno da se nije dobro uklopio, niti će to dalje ići lako zbog jezičke barijere. Falka je ovog leta pratila Monca, čak i poslala konkretnu ponudu od 1.700.000 evra, tada su u srpskom šampionu još verovali da će dočekati Filipovu eksploziju... Avaj, čini se da bi za sve bilo dobro kada bi se Monca vratila, jer je Falko u potpunosti Zvezdin igrač i on bi mogao da ide samo u slučaju adekvatnog obeštećenja.

Ponudu je letos imao i Srđan Babić, Braga je nudila 1.300.000 evra i 10 procenata od naredne prodaje, ali je 25-godišnji štoper u tim trenucima figurirao kao prvi partner Aleksandra Dragovića u poslednjoj liniji Zvezde. U međuvremenu je međutim pao iza Miloša Degeneka i Radovana Pankova i sada će crveno-beli pokušati da isprave grešku sa početka leta.

Greška je po svemu sudeći napravljena i sa Akselom Bakajokom, mada je on stigao kao slobodan igrač sa platom od 12.000 evra mesečno što i nije preveliko opterećenje za klub. Međutim, s obzirom da je u dosadašnjem toku sezone odigrao svega 112 minuta pitanje je ima li smisla nastaviti saradnju koja ne odgovara ni klubu, a ni igraču.

Na kraju, od ranije se zna da dozvolu da idu imaju i Veljko Nikolić i Njegoš Petrović, oni su od starta prelaznog roka bili planirani za prodaju i to za veliki novac. Za Nikolića je svojevremeno moskovski Spartak preko posrednika nudio 5.000.000 evra, koliko i Betis za Petrovića još novembra 2019. Prošle zime je Petrovića hteo i Torino, Zvezdi je bilo malo 2.500.000 evra, ovog leta se javio samo Anderleht sa sumom od 1.500.000….

Došlo vreme da se greške isprave. Ali sve je ovo samo načelan plan. Šta je od svega izvodljivo, tek treba da se vidi…

Podsetimo, ovog leta je iz Stankovićevog tima otišao samo Željko Gavrić, u Ferencvaroš za 1.200.000 evra, zimus se šuškalo da bi mogao da ode u Italiju za 3.000.000, Zvezda se nadala milionu više. Otišao je i Erik Jirka, za 500.000 evra u Ovijedo, ali on svakako nije bio tu ni prošle sezone.


tagovi

Lois DioniAksel BakajokoFilipo FalkoRišairo ŽivkovićNjegoš PetrovićSrđan BabićVeljko NikolićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara