Crveno-belo slavlje posle 164. derbija (©Starsport)
Crveno-belo slavlje posle 164. derbija (©Starsport)

Zvezdina pozlata sezone: Juriš na Benfiku, Muslinov rekord i trocifren broj golova

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.04.21. | 08:44

Dejan Stanković ima šansu da postane prvi tener u istoriji kluba koji je osvojio titulu bez poraza u prvenstvu

Mnogo puta je to rečeno, još više puta napisano: ništa ne opija kao pobeda u derbiju. Dok se na Marakani bude širio miris euforije, izazvan prvim trijumfom nad večitim rivalom još od 19. aprila 2019. godine, sigurni smo da odgovorni iz Crvene zvezde neće prenebregnuti brojne probleme u igri ekipi Dejana Stankovića. Srpski šampion je delovao makar 30 posto slabije u odnosu na beogradski susret sa Gentom, nije iskoristio ni pola potencijala demonstriranog u dvomeču protiv Milana.

Mučio se sa pasom iz poslednje linije, nudio se Aleksandru Stanojeviću da ga pogubi odlično organizovanim presingom tokom prvog poluvremena... Može i da se raspravlja o minornom učinku Zvezdinih bonus igrača, čiji izlazak je naglavačke okrenuo partiju stratega Dejana Stankovića i Aleksandra Stanojevića. Ali i pored svega navedenog Crvena zvezda je uspela da pobedi, što se jedino i broji, i zakorači ka najboljem sezonskom ostvarenju u ovom veku.

Izabrane vesti

Sa 12 bodova više u odnosu na crno-bele, prolećem u Evropi i samo jednim jedinim porazom od juna prošle godine (Hofenhajm u gostima), crveno-beli su stekli sve preduslove da se u preostalih osam utakmica poigraju sa kartama prošlosti i unesu svoja imena u muzej Crvene zvezde. Crveno-beli će pritisak moranja imati samo još u mečevima Kupa Srbije, pošto se dupla kruna predugo čeka na najvećem srpskom stadionu. Ali i bez toga tim Dejana Stankovića, trenera koji uspeva da odoleva nepisanim pravilima o neminovnom padu, imaće zašto da zapne. I budućim generacijama podigne lestvicu koju će teško preskočiti.

Dakle, Zvezda ima šansu da pozlati, do sada perfektnu sezonu, rekordima čiji sjaj se vidi negde u daljini. Crveno-beli su protiv Partizana vezali 18. prvenstveni trijumf. Nedostaje im još šest pobeda da izjednače ostvarenje tima Miodraga Božovića koji je u sezoni 2016/2017 vezao 24 trojke. Stopostotan učinak do kraja prvenstva (još osam kola) doveo bi crveno-bele do četvrtog mesta na listi timova sa najviše uzastopnih pobeda u istoriji evropskog fudbala. Potencijalno Zvezda ima šansu da prestigne Dinamo iz Tirane i Seltik (vezali 25 pobede) i primakne se Dinamu iz Zagreba i Ferencvarošu (28), te neprikosnovenoj Benfiki koja je u Euzebijevo vreme vezala 29 trijumfa.

(3,80) Dinamo Zagreb (3,20) Viljareal (2,10)

Ne postoji teža stvar u sportu nego takmičiti se sam sa sobom, i svakodnevno podizati motivaciju. Posebno u trenucima kada je glavni ovosezonski cilj praktično ostvaren. Crvenoj zvezdi osam kola pre kraja matematički nedostaju četiri pobede, kako bi šampionski šampanjac izvadila iz kible. Ali u trenucima euforije, posle prvog trijumfa nad Partizanom, Dejan Stanković je pokušao da isprovocira mobilnost tima.

Sve ovo treba da potvrdimo protiv Javora iz Ivanjice. Moramo maksimalno da se spremimo, iako imamo ogromnih 12 bodova više. Mi smo Zvezda ne bismo smeli da se brukamo“, poručio je trener crveno-belih.

Imaće nekadašnji vezista Lacija, Intera i Crvene zvezde i lični motiv. Jer mu se otvorio prostor da i zbog još jedne stvari ukleše ime u muzej Crvene zvezde. Klub sa Marakane nikada nije osvojio titulu bez poraza u prvenstvu. Prethodni put crveno-beli su završili važnije takmičenje bez čestitanja rivalu u sezoni 2007/2008. Bilo je to u eri Aleksandra Jankovića, ali brojni remiji izbacili su Zvezdu iz konkurencije za titulu. Partizan je brzo stekao prednost i potom je održavao, bez obzira na ubedljiv poraz na Marakani (1:4).

Crvena zvezda je u dosadašnjem delu prvenstva postigla 83 gola, što je sjajan prosek od 2,76 pogodaka po meču. Bude li sadržala taj standard ekipa Dejana Stankovića će sasvim sigurno srušiti rekord generacije Slavoljuba Muslina. Ekipa s početka ovog veka je stala na 99 pogotka u prvenstvu koje je završila osvajanjem titule. Dakle, Zvezda nikada nije postigla trocifren broj pogodaka u domaćem šampionatu.

Ovoj generaciji je potrebno još 17 golova u preostalih osam kola, što deluje sasvim realno uzimajući u obzir činjenicu da je Zvezda, ne računajući Vojvodinu, završila sa mečevima protiv timova iz gornjeg doma. Crveno-beli će do kraja prvenstva igrati protiv Javora, Radnika, Inđije, Vojvodine, Rada, Zlatibora, Bačke i Metalca iz Gornjeg Milanovca...Deluje kao ostvariv i neobavezan zadatak.



tagovi

FK Crvena zvezdaDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara