Košarkaši Partizana (Foto: aba-liga.com/Partizan NIS/Dragana Stjepanovic)
Košarkaši Partizana (Foto: aba-liga.com/Partizan NIS/Dragana Stjepanovic)

Partizan po planu: Dobar raspored pretvoren u pobede, Amerikanci vuku, ali biće im potrebna podrška

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.10.21. | 08:20

Crno-beli se posle pobede u regionalnom derbiju okreću novom takmičenju i izazovnom rasporedu

Bilo je oscilacija, dobrih i loših stvari, ali na kraju se pamte rezultati - Partizan bolje nije mogao da ostvari na startu sezone. Posle četiri odigrana kola, jedini je tim bez poraza u ABA ligi, a pobedom nad Cibonom u Zagrebu napravio je i idealnu uvertiru za ono što sledi - početak Evrokupa i duplo naporniji raspored.

Izgleda da sve ide po planu. Napominjao je Željko Obradović da ovoj ekipi treba vremena, da joj ne treba prerano suditi, ali uprkos svim "bubicama" crno-beli su sezonu počeli sa četiri pobede. Raspored. istina nije mogao da bude mnogo povoljniji. Ipak, ušli su u svaki susret motivisano, spremni da ostave poslednju kap znoja na parketu. Bilo je grešaka, ali redom su na pleća uz veće ili manje probleme obarani Zadar, Split, Studentski centar i Cibona. Tri trijumfa na gostovanjima, dok je u Beogradu savladan samo debitant iz Podgorice.

Izabrane vesti

Ekipa je iz meča u meč rasla, a rezultati nisu trpeli i to je verovatno najvažnije. Pobede unose neophodno samopouzdanje ekipi, posebno kada su izvojevane na terenu velikog rivala kao što je Cibona. Čini se da je uz određene oscilacije, ne računajući rapsodiju protiv nedoraslih Studenata, u Zagrebu Partizan pružio i najzreliju partiju od starta takmičarske godine.

Nije odustajao ni posle serije srljanja i nerezonskih pokušaja, slabog protoka lopte i stagnacije na protivničkoj polovini. Odbrana je konstantno držala crno-bele u igri, a Obradović nije želeo čestim tajm-autima da gasi požare, već se trudio da svojim izabranicima da prostor da pronađu izlazak iz krize. Svestan je iskusni stručnjak da je to najbolji način da ekipa raste i sprema se za još teže izazove koji slede. Takav ekspriment nije uvek moguć, ali ovoga puta je bilo lufta.

E sad, ponovo su ekipu vukli Amerikanci. Zbog toga su i dovedeni. Da se u početku, dok ekipa ne sazri, postaraju za dobre rezultate. Da budu na pravom mestu u pravo vreme i preuzmu odgovornost u ključnim trenucima. Sada trpe nešto veće opterećenje, ali dokazuju da imaju kvalitet da se sa pritiskom i velikom dozom odgovornost nose. Uostalom, nisu uzalud bili među nosiocima igre trećeg tima Evrope iz prošle sezone. Zek Ledej bio je udarna igla u Zagrebu i totalna enigma za protivničku odbranu. Izmišljao je poene, preuzimao u teškim trenucima i na kraju zatrpao koš rivala sa 24 poena. Bio je daleko najkorisniji igrač na utakmici sa indeksom 36.

Zek Ledej (Foto: aba-liga.com/Split/Ivica CavkaZek Ledej (Foto: aba-liga.com/Split/Ivica Cavka

Kevin Panter i Dalas Mur možda nisu ostvarili poenterski učinak koji se od njih očekivao, ali su pogađali u ključnim trenucima. Panter je dizao ekipu iz mrtvih i u finišu zadao završni udarac rivalu, Mur je trojkama s kraja treće i početkom četvrte deonice praktično slomio otpor borbenog protivnika. Bivši igrač Crvene zvezde i Olimpije Milano je susret okončao sa 10, njegov zemljak sa jednim poenom manje.

Pomenuti trio nosi najveće zasluge za ostvarene trijumfe na startu sezone. Za činjenicu da Partizan osokoljen sa četiri pobede počinje borbu u Evrokupu i ulazi u ritam od dve utakmice sedmično. Ledej je na četiri nastupa u ABA ligi u proseku na terenu provodio po 29 minuta i beležio 13,8 poena uz 7,5 skokova. Panter je sa 10,8 poena drugi strelac i sa 4,3 asistencije u proseku prvi asistent ekipe. Prati ga Mur sa prosekom od 9,5 poena po nastupu.

Biće doprinos Amerikanaca i te kako bitan i u nastavku sezone, ali će gotovo jednako važno biti da im se priključe i ostali igrači. Da svako svoju ulogu odradi maksimalno. O tome je i Obradović govorio posle velikog trijumfa nad Cibosima.

"Pobeda koja pre svega daje samopouzdanje zbog toga što naredne sedmice počinje Evrokup. Igramo prvu utakmicu u Nemačkoj i nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu izgledati sve bolje i da će igrači koji u ovom trenutku nemaju neku veliku minutažu shvatiti da moraju da pomognu timu, jer počinje ono što je veoma bitno, a to su dve utakmice u toku sedmice, tako da svaki igrač mora da zna da će biti veoma bitan i važan za ekipu".

Najviše su dosad prikazali Alen Smailagić i Rade Zagorac. Novajlija iz Golden Stejt Voriorsa je zablistao protiv Splita (14 poena, 13 skokova i pet asistencija za indeks 29). Jasno je da ima veliki potencijal, kao i da će biti sve više njegovih izdanja kao iz Dalmacije. Ne treba zaboraviti da Smailagić mahom igra na poziciji centra, na kojoj nema prevelikog iskustva, o čemu je i sam govorio pred početak sezone.

"Moja želja je da igram četvroku, al to je sve stvar dogovora sa trenerom. Zavisi od utakmice do utakmice, od protivnika", izjavio je mladi košarkaš na prvoj prozivci u novim bojama.

To ukazuje da bi mogao dodatno da procveta u slučaju da Partizan, kao što se i očekuje, u narednom periodu angažuje još jedno pojačanje u reketu. Otišao je Vil Mozli, što nedvosmisleno ukazuje da će crno-beli na tržištu potražiti novu peticu.

Čini se da i Rade Zagorac polako pronalazi željeni ritam. Da ulazi u željenu formu, te da mu kapitenska traka prija. Prosek od osam poena i 4,8 skokova po meču obećava. Pritom treba istaći da bira šuteve, te za dva gađa sa 66,7 odsto preciznosti (uzima tri dvojke po meču) i za tri 44,4 odsto (2,5 trojke po meču). Svojim iskustvom i doprinosom na oba kraja terena bi mogao da odigra važnu ulogu za Partizan u nastavku sezone.

Aleksa Avramović (Foto: aba-liga.com/Partizan NIS/Dragana Stjepanovic)Aleksa Avramović (Foto: aba-liga.com/Partizan NIS/Dragana Stjepanovic)

Više se očekuje od Alekse Avramovića. Reprezentativac Srbije je u klub došao sa epitetom drugog strelca španske ACB lige, a na startu sezone beleži 6,5 poena po meču. Nije još namestio ruku, pa je postigao samo jednu trojku od starta sezone. Momak koji je "oprao ruke u Moravi" tokom cele karijere je bio poznat upravo po šutu. Kada bude namestio nišanske sprave, postaće još jedno jako oružje Partizana. Bitno je da daje svoj maksimum u odbrani, pomaže u organizaciji napada i upija Obradovićeve savete. Ostalo će vremenom doći na svoje.

Daleko je Partizan od zenita forme i to je najbolja moguća stvar u ovom trenutku. Četiri pobede su već arhivirane, a jasno je da će iz meča u meč ekipa dodatno rasti i da će Ledej, Panter i Mur dobijati sve veću pomoć. Najtrofejniji evropski trener polako sprovodi svoj plan u delo.



tagovi

KK PartizanŽeljko ObradovićZek LedejKevin PanterDalas MurAlen SmailagićRade ZagoracAleksa Avramović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara