Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanovic; Cedevita Olimpija/Ales Fevzer
Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanovic; Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Sudar bivših šampiona Jadrana: Partizan čuva oreol nepobedivosti, ali Panteri su naoštrili kandže

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.11.21. | 08:56

Mogu li Panteri protiv Pantera?

Sudar bivših šampiona Jadrana u dvorani Aleksandar Nikolić. Neporaženi Partizan dočekuje senzaciju iz Železnika (19.00). Ekipa Željka Obradovića je iskoristili dobar raspored na startu sezone u regionalnom prvenstvu, dobila šest vezanih mečeva i sa vrha tabele ulazi u duel sa FMP-om, koji je ljubitelje košarke sa ovih prostora sjajnim igrama ostavio bez daha.

Crno-beli su jedini tim iz dva najkvalitetnija evropska takmičenja koji još ne zna za poraz (u domaćem prvenstvu i na međunarodnoj sceni skupa). Na startu novog Obradovićevog mandata vezali su devet pobeda. Redom na pleća obarali Zadar, Split, Studentski centar, Cibonu, Krku i Borac u ABA ligi, kao i Hamburg, Turk Telekom i Huventud u Evrokupu.

Izabrane vesti

Na pragu poraza su bili sredinom nedelje u trećem kolu drugorangiranog takmičenja Starog kontinenta, ali je sjajni Kevin Panter preuzeo stvari u svoje ruke i sa šest vezanih poena u samom finišu srušio sastav iz Badalone.

19,00: (1,10) Partizan (7,50) FMP (23,0)

Zajedno sa Zekom Ledejom, sa kojim je u Partizan došao iz Olimpije Milano, predvodi novu generaciju crno-belih, koja kako stoje stvari preti da prečicom dođe sto staze stare slave. Panter je zadužen za slamanje protivnika, a Ledej za nošenje tereta čitave utakmice na leđima. Tako je i centar najbolji igrač Obradovićeve ekipe u ABA ligi zasad i jedan od najboljih u čitavom regionu. Beleži 12,83 poena i 6,5 skokova po meču i sa prosečnim indeksom 20,67 je među najkorisnijim igračima u takmičenju.

Iako je statistčki bio MVP šampionata, ta nagrada je za mesec oktobar završila u rukama Brajsa Džonsa, koji će biti najveća uzdanica narednog rivala crno-belih. Bivši košarkaš čačanskog Borca je na maestralan način počeo epizodu u Železniku i sa prosekom od 17,17 poena i 5,33 asistencije predvodio FMP do pet vezanih pobeda.

Ekipa najmlađeg trenera u ligi Nenada Stefanovića je posle tesnog poraza od Budućnosti redom rušila Igokeu, Cedevita Olimpiju, Mornar, Megu Mozzart i Zadar. Nije mogao FMP da zamisli bolji početak sezone. Pred Panterima je najveći ispit do sada i nema sumnje da će učiniti sve da ga polože.

Tradicija je naravno na strani Partizana. Od 25 okršaja sa FMP-om u regionalnoj ligi iz 20 je izašao kao pobednik. Pritom kao domaćin nijednom nije pretrpeo poraz od narednog rivala.

Ipak, predstojeći duel neće imati mnogo veze sa istorijom. FMP igra sjajno od početka sezone i nema sumnje da će od prvog minuta biti odvažan i agresivan sa željom da velikom rivalu nanese prvi poraz u sezoni. Svestan je i Željko Obradović da njegovu ekipu čeka težak zadatak.

"Igramo protiv tima koji je u izvanrednoj seriji, poslednjih pet utakmica u ABA ligi su dobili. I ne samo što su pobedili, nego igraju zaista dobru košarku. Mi moramo da se vratimo na nivo odbrane koji nas je krasio sve ove utakmice. Da imamo volju i želju kakvu smo pokazali na poslednjem meču protiv Huventuda. Od prve do poslednje sekunde da cenimo svaku loptu, da igramo pametnije u napadnu nego što smo to činili čak i veći deo utakmice protiv španskog tima. Još da pozovemo naše navijače da dođu i podrže ove mlade momke", izjavio je popularni Žoc.

Sve bolje partije u crno-belom dresu pruža i Balša Koprivica. Njegov doprinos biće od velikog značaja, s ozbirom da je jedini klasičan centar u rotaciji.

"Igraju u veoma dobrom ritmu, pa će biti veoma teška utakmica. Mislim da treba da imamo dobar pristup protiv šuterski veoma kvalitetne ekipe. Mi kao tim rastemo iz utakmce u utakmicu. U poslednjem meču (sa Huventudom) smo je izvukli na kraju i iz njega imamo mnogo toga da naučimo. Energiju koju imamo u defanzivi treba da prenesemo i na duel sa FMP-om", izjavio je mladi košarkaš, kojeg su sa 57. mesta na minulom NBA draftu izabrali Detroit Pistonsi.

Nenad Stefanović je tokom leta napravio veliki iskorak, dobio priliku da radi u velikom klubu i nikad jačoj regionalnoj ligi, a sada će se odmeriti sa velikanom evropske košarke Obradovićem.

"Već sam rekao posle pobede nad Zadrom da će ova (sa Partizanom) za nas biti najlakša utakmica u kontekstu da smo iza sebe imali dva ili tri meča u koja smo morali da pobedimo, a sada ta vrstu pritiska definitivno neće biti na leđima našeg tima. Rezultatski imperativ nećemo imati jer igramo protiv ekipe koja je dominantna u dosadašnjem delu prvenstva i u Evrokupu, a naročito u ABA ligi gde su u svakom duelu na domaćem terenu pokazali silu. Odlično su popunjeni na svim pozicijama, sa veoma kvalitetnim igračima – Panterom i Ledejom koji u svakom momentu individualnim kvalitetom mogu da prelome utakmicu. Sa te strane, za našu mladu ekipu je to najveći izazov do sada i što se tiče protivnika, ali i što se tiče popunjenosti tribina", izjavio je trener FMP-a u najavi utakmice.

Ne krije da se njegov tim raduje sutrašnjem izazovu.

"Želimo da uživamo, jer smo svojim igrama zaslužili tu priliku. Stanje na tabeli je takvo da je Partizan prvi, a mi na deobi druge pozicije zahvaljujući možda i nekim neočekivanim pobedama. Želimo da damo maksimum i da vidimo gde smo trenutno u odnosu na crno-bele", istakao je mladi stručnjak.

ABA LIGA - 7. KOLO

Petak

Studentski centar - Borac Čačak 88:74

/Kamenjaš 15 - Marinković, Pecarski 14/

Subota

17:00: (1,07) Cedevita (25,0) Split (8,50)

19,00: (1,10) Partizan (7,50) FMP (23,0)

21.00: (1,70) Mornar Bar (14,4) Igokea (2,30)

Nedelja

12.00: (2,70) Mega Mozzart (14,5) Budućnost (1,55)

18.00: Cibona - Krka

18.45: Zadar - Crvena zvezda

* Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK FMPŽeljko ObradovićNenad StefanovićKevin PanterZek LedejBalša KoprivicaBrajs Džons

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara