Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak Đoković – čovek protiv kojeg Štrufov ubitačni servis nestaje

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.07.21. | 19:51

Srpski i nemački teniser će se oko 09.00 naći na Centralnom terenu Arijake parka

Zaputio se Novak Đoković u Tokio sa samo jednom željom – da osvoji zlatnu medalju. „Misija Tokio“ počela je kako se samo može poželeti. San o Zlatnom slemu i obogaćivanju riznice živi. Najbolji svetski teniser stigao je na Olimpijske igre sa torbom punom pehara – tri vezana grend slema – i ogromnim pritiskom, jer malo ko posle titula na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu ove sezone pita ko će osvojiti zlato u Tokiju. Svi ga kače Novaku oko vrata, a to je mač sa dve oštrice.

Ali, ako neko zna kako da se izbori sa tim teretom i mimikom ne otkrije šta mu se mota po glavi čak i onda kada ne ide u željenom smeru, onda je to srpski as. Na startu olimpijskog turnira poteškoća nije bilo. Ama baš nikakvih, kada je reč o protivniku, ali jeste sa vremenskim uslovima. Nesnosna vrućina je u Japanu i ona će teniserima zadavati probleme. Videlo se da Novak u pojedinim momentima meča „diše na škrge“, ali ga to nije omelo da na startu turnira upiše ubedljiv trijumf protiv Uga Delijena (6:2, 6:2). Autoritativna igra i savršen protivnik za zagrevanje. Sa Janom-Lenardom Štrufom će u drugom golu biti malo drugačija priča.

Izabrane vesti

Bolivijac je bio lak plen za srpskog tenisera. Nije napravilo problem Novaku ni to što mu je to bio prvi susret sa Delijenom, a kroz karijeru su mu protivnici sa kojima nije odmeravao u nekoliko navrata snage stvarali poteškoće i bili najteži za varenje. Jan-Lenard Štruf nije anonimus i neko koga će impozantna pojava i veličina kakva je Novak Đoković paralisati, istoriju imaju, a ona i te kako pogoduje svetskom broju jedan.

Neće Jan-Lenard Štruf moći da uhvati Novaka na krivoj nozi, jer se odlično poznaju. Na ATP turu su pet puta delili megdan i svih pet puta je Đoković izlazio kao pobednik. Elem, Nemac je jedna od Novakovih mušterija. Na četiri od pet duela Novak je tukao momka iz Varštajna na betonu – ista podloga je i u Tokiju – a Štruf je samo u Australiji uspeo da uzme set srpskom asu.

(1.03) Novak Đoković - Jan-Lenard Štruf (9.00)

Ume Jan-Lenard Štruf da skine skalp, nije mu to strano. Na Rolan Garosu je dobio Andreja Rubljova, pokazao je da je sposoban da pomrsi konce top 10 igračima. Nije mnogo vremena prošlo... Iznenadio je i Danila Medvedeva u Haleu, a Rus mu se revanširao na startu Vimbldona. Isprašio je Danil Medvedev nemačkog tenisera, koji je počeo da pada. Ne dolaze u dobrom trenutku po Jana-Lenarda Štrufa Olimpijske igre, jer je pre pobede u prvom kolu u Tokiju bio u seriji od četiri poraza.

Preprodio je krizu, savladao Tijaga Monteira i zakazao obračun sa Novakom Đokovićem. Igračke karakteristike Jana-Lenarda Štrufa su takve da bi na papiru Nemac mogao da stvori probleme srpskom teniseru, ali je u praksi sve drugačije. Pokazuju to i međuisobni dueli. Oslanja se Štruf na servis, ali ne spada u klasu vrhunskih servera. A, dobro je poznato da Đokovićev ritern „jede“ svaki iole slabiji početni udarac. Voli Jan-Lenard Štruf da napadne iz forhenda, koji mu je ubojitije oružje od bekhenda, a sporadično se odlučuje da istrči na mrežu i odigra servis-volej. Ipak, na tu kombinaciju se ne oslanja često. Definitivno servis-volej igra nije njegov zaštitni znak.

Velika ostvarenja i Jan-Lenard Štruf ne idu u istu rečenicu. Nemcu je najveći rezultat plasman u finale turnira u Minhenu (serija 250). Skroman učinak ima i na grend slemovima, gde mu je najbolji rezultat četvrtfinale, takođe, iz ove sezone. I to je podatak koji ide u prilog Novaku Đokoviću. Najbolji tenis Štruf je igrao na šljaci. Na betonu je lakši zalogaj, kako za top 10 igrače, tako i za one slabije rangirane.

Sve u svemu, Novak je sebi veći rival od Jana-Lenarda Štrufa. Nemac leži najboljem teniseru sveta – to je kristalno jasno. Ali, drugo je kolo, ulog raste i kako turnir bude odmicao, a Novak se približavao borbi za zlatnu medalju, tako će i pritisak rasti. Za medalju će biti najvažnija glava. A, Đoković je pokazao da je mentalna gromada i da mu tu nema ravnih.


 


tagovi

Novak ĐokovićOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara