Federer i Đoković (©Reuters)
Federer i Đoković (©Reuters)

Pao još jedan Fedeksov rekord i sve ih je manje, Novak spreman za GOAT krunisanje

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.09.21. | 10:16

Daleko smo od podvlačenja crte, ali sve govori da Đoković polako ostaje bez konkurencije...

Korak po korak - a beše ovih dana i nekih manje sigurnih - i eto Novaka Đokovića nadomak istorijskog, kalendarskog slema. Mateo Beretini dao je sve od sebe. Ispostavilo se, to je bilo dovoljno tek da uzme prvi deo igre i razljuti srpsku aždaju koja će ga potom progutati, dozvolivši mu samo sedam gemova u naredna tri seta. I sve to za nešto više od dva sata igre.

Izborio je Novak tako šansu da se osveti Aleksandru Zverevu za onaj šok na Olimpijskim igrama i priliku da ukoliko trijumfuje u finalu u novu godinu uđe kao igrač sa najviše osvojenih grend slem trofeja u istoriji tenisa.

Izabrane vesti

Velika trojka (Rafa, Novak, Rodžer), podsetimo, trenutno je na koti 20.

Ovaj parametar, bez svake sumnje, biće ključni u svim budućim raspravama o temi koja će biti nezaobilazna sve dok se ova trojica profesionalno budu bavila tenisom. A teza je dobro poznata - KO JE NAJVEĆI SVIH VREMENA?

I mada za nas nema velike dileme crta će zvanično biti povučena tek kada se spusti zavesa na najgrandiozniju i najlepšu eru otkako je "belog sporta".

Ako u dogledno vreme neko napravi matricu po kojoj će probati da "izmeri" trojicu najuspešnijih najviše bodova, kao što već rekosmo, nosiće broj grend slem trofeja, ali ni neke sporedne statističke kategorije neće biti zanemarljive. I dok se Rodžer Federer poslednjih godina muči s povredama i preskače najveći broj turnira Novak Đoković ga nemilice tuče na svim poljima.

Tako je rano jutros pao još jedan veoma važan rekord švajcarskog asa, pošto je Novak od danas teniser sa najviše pobeda protiv igrača iz TOP 10 sa ATP liste. Đoković je protiv Beretinija stigao do 224. trijumfa. Uz to ima i 102 poraza. Federer je ostao na 223. uz napomenu da je dobar deo tih pobeda ostvario dok u teniskom vrhu nije bilo ni Rafe ni Novaka. Rodžer takođe ima više neuspeha protiv igrača iz TOP 10 (123), pa samim tim i slabiji procenat uspešnosti od srpskog majstora (64,6% - 68,7%).

Pomenimo i da Rafael Nadal ima odnos 178:99 i procenat uspešnosti 64,3%...

Đoković je u jutrošnjem četvrtfinalu došao do jubilarne 80. pobede na US openu i probio se na treće mesto liste tensiera sa najviše uspeha na ovom turniru. Fedeks je trenutno na 89 i lako bi moglo da se dogodi da ga već iduće godine sustigne. Ispred bi ostao samo Džimi Konors - 98. Novak može da se izjednači sa Rodžerom naredne sezone i po broju trofeja u Americi ukoliko veže dve titule - ove i iduće godine.

Srbin je aposlutno dominantan u Australiji po broju trofeja, a da bi pretekao najvećeg rivala po ukupnom broju pobeda na tom turniru potrebno mu je još 20, dok je na Rolan Garosu već uspešniji. I po broju titula i po broju pobeda (2:1; 81:73).

Turnir na kom bi Rodžer mogao da ostane nedostižan po broju pobeda jeste Vimbldon, pošto ih ima 105 naspram Novakovih 79. Mada, sa još dve titule naš as može da se primakne Švajcaracu u svakom smislu...

Evo još nekoliko ključnih statističkih kategorija u kojima je Đoković uveliko nadvisio Federera:

Ukupno mečeva: 27:23 za Novaka

Sva finala: 13:6 za Novaka

Na grend slem turnirima: 11:6 za Novaka

Grend slem finala: 4:1 za Novaka

Mastersi: 11:9 za Novaka

Tvrda podloga: 20:18 za Novaka

Trava: 3:1 za Novaka

Šljaka: 4:4

Sledeći izazov za najboljeg igrača današnjice svakako je završnica tekućeg US opena, a već posle njega (ako po broju grend slem pehara pretekne Rafu i Rodžera), Đoković može da se okrene rušenju jednog od retkih rekorda koji je i dalje u Fedeksovim rukama. To je ukupan broj pobeda na četiri najveća turnira. Švajcarac ih trenutno ima 369, Novak je na 321, Nadal na 291...

Imajući u vidu Federerovo zdravstveno stanje izvesno je da se ni na ovom tronu neće još dugo zadržati.

A onda da polako podvlačimo tu crtu i zvanično proglasimo najvećeg svih vremena.

Kruna je spremna.


tagovi

Novak ĐokovićRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara