Bajernov plan za leto: Kan mora da prelomi u sukobu Flik - Braco; zašto nije došao Verner i koliko rupa treba zapušiti...

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.04.21. | 11:01

U Zebener štrase već detektuju uzroke neuspeha...

Prošla su 24 sata, utisci se polako sležu, a to u Minhenu znači da je vreme za ozbiljnu analizu urađenog u tekućoj sezoni. Nema čekanja, nema odugovlačenja. Dok su rane sveže treba detektovati probleme i nedostatke. Istina, Bajern je na putu da osvoji titulu u Bundesligi, devetu u nizu, ali daleko je to od apetita najboljeg nemačkog kluba.

Pet bodova više od RB Lajpciga na pet kola do kraja (Bavarci nikada nisu ispustili takvu prednost u finišu prvenstvene trke) stavlja upravu kluba iz Zebener štrase u prilično lagodnu poziciju. Najvažniji domaći trofej niko ne dovodi u pitanje, tako da se misli već okreću ka novoj sezoni. Znaju i Rumenige i Kan i Salihamidžić šta navijače najviše zanima - kako će Bajern izgledati iduće sezone, odnosno da li će roster biti kvalitetnije popunjen?

Izabrane vesti

Kada je pre nekoliko meseci Lotar Mateus govorio o toj temi (nedostatku vrhunskih igrača na klupi) mnogi su mu uzeli za zlo i pozivali se na tripletu iz prošle sezone. Danas, dva dana nakon eliminacije od Pari Sen Žermena nemačka javnost nema dilemu - Lotar je bio u pravu.

Četvrtfinale Lige šampiona pokazalo je bespogovorno da kad neke od zvezda ispadnu iz rotacije Bajern ima ogroman problem. Tako u prvom susretu sa francuskim prvakom nije bilo Levandovskog, Gnabrija, Daglasa Koste i Tolisoa, a za drugi su otpali i Gorecka i Zule. Na klupi Sar, Tangi Kuasi, Cajzer, Stanišić, ostareli Martinez... Svaka čast za potencijal koji u sebi krije Džamal Musijala, ali to još nije nivo za najveće izazove u elitnom takmičenju.

I onda, okreni-obrni, ispade da je Mateus i te kako znao o čemu govori, zar ne?

Sve ovo dovodi do zaključka da Bavarce tokom leta očekuju nemale promene u igračkom kadru. Renoviranje odbrane već je započelo. Umesto Džeroma Boatenga već je kupljen (Dajo Upamekano); za Alabu klasičnu zamenu neće biti moguće pronaći (pre svega zbog njegovog najvećeg kvaliteta, verovatno jedinstvenog u celom svetu - univerzalnost), baš kao što je bilo nemoguće nadomestiti kvalitet Tijaga Alkantare, pa ne treba biti previše mudar i zaključiti kako bi šefovi Bajerna bili veoma hrabri ako bi u narednu sezonu ušli samo sa trojicom formiranih centralnih bekova - Zuleom, Ernandezom (koriste ga i kao levog beka) i Upamekanom - te Tangijem Kuasijem koji tek treba da pokaže da je pravi potencijal za ovaj tim.

Izvesno je, dakle, da nemački šampion mora da dovede još jednog defanzivca...

Neka imena već su se pominjala (kao Borna Sosa, na primer, u tom slučaju Ernandez bi definitivno bio prebačen na štopera), međutim ozbiljni pregovori još nisu započeli ni sa kim.

U veznom redu nastaje veliki problem kada Kimih ili Gorecka ispadnu iz rotacije. Mark Roka, sve je izvesnije, nije taj kalibar. Havi Martinez odlazi, a u planu je i prodaja Korentana Tolisoa. Takođe, zamena za Alkantaru još nije angažovana (verovatno i neće) i na sve to, Bavarci ostaju bez te zlatne opcije - Alaba kao centralni vezista. Tijago Dantas u poziciji je kao Kuasi - tek mora da pokaže da može da bude kvalitetna alternativa nekom od startera.

Mesecima unazad govori se kako bi Bajern kreativnost veznog reda mogao (i morao) da oplemeni. Navodno, u najužem krugu kandidata za dolazak je Florijan Nojhaus iz Menhengladbaha. Sve češće u taj krug ulazi i Eduardo Kamavinga iz Rena, ali pitanje je da li bi mladi Francuz pristao na ulogu rezerve. Pošto Kimih i Gorecka deluju nezamenjivo.

U oba slučaja Bavarcima bi bilo potrebno najmanje 40.000.000 evra. Bild tvrdi - u doba krize ozbiljan izdatak i za takvog finansijskog giganta kakav je Bajern.

Pošto je Kingsli Koman rešio finale Lige šampiona prošle godine, Serž Gnabri dostigao punu igračku zrelost, a iz Mančester Sitija doveden Leroj Sane, mnogi su govorili da tim iz Minhena ima najubitačnija krila na svetu. Stigao je potom i Daglas Kosta da zatvori "krilnu konstrukciju".

Brazilac se nikada nije uklopio u Flikov sistem rada, Leroj Sane, najblaže rečeno, zasad nije ispunio očekivanja, igrao je na mahove i kako ocenjuju kolege iz Nemačke: "nije pokazao da može da odlučuje velike utakmice kao što su to radili Frank Riberi ili Arjen Roben".

Zbog nove filozofije koja za glavni cilj ima dovesti što više reprezentativaca Nemačke i tako formirati istu osovinu u dva tima, Sane će dobiti još godinu dana da se dokaže, ali to ne znači da neće biti kupovine novih krila. Kosta se vraća u Juventus i Bajern mora da reaguje.

Sa Perišićem i Kutinjom te pozicije bile su daleko bolje popunjene.

Postavlja se pitanje da li će Bavarci možda primeniti isti sistem kao pre dve godine, kada su ovu dvojicu doveli na zajam. Jer u doba korona krize svaka greška mnogo više košta.

Javnost posle ispadanja od PSŽ-a dovodi u pitanje i koncept "Levi uvek igra". Tako se nameće ideja da novi, kvalitetan špic, mora da bude kupljen. Pogotovo što Robert Levandovski ulazi u godine kada neće moći da odigra po 50 utakmica u sezoni. Uostalom, njegov izostanak i nemanje prave alternative ključni su razlog ispadanja od Parižana.

"Da, Čupo Moting je odradio neke dobre stvari, ali Bajernu je potreban mlad, špic gladan golova, klasičan golgeter. A Čupo već ima 32 godine", piše Bild.

Jedno od pitanja za Hansija Flika posle utakmice u Parizu ticalo se planova za leto i da li smatra da je Bajernu potrebno više od jednog ili dva pojačanja?

"To su stvari o kojima ćemo razgovarati interno", nije se dao iskusni stručnjak.

Ostao je Flik "zakopčan" možda i iz razloga što njegova sudbina nije najjasnija. A sve posle novih sukoba sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem. I to u predvečerje prelaznog roka, jednog od najvažnijih za Bajern u poslednjih desetak godina. Nije to mali problem za budućeg prvog čoveka kluba Olivera Kana koji preuzima dirigentsku palicu od Karl Hajnca Rumenigea. Njegov prvi zadatak biće da pomiri zavađene strane. Prilično delikatan početak za Kana, reklo bi se...

I dok se u Bajernu trude (a baš im i ne ide) da zataškaju gorući problem, bivši trener Niko Kovač jasno i glasno stavio se na Flikovu stranu:

"U Monaku blisko sarađujem sa sportskim direktorom Polom Mičelom. O svemu razgovaramo i donosimo odluke zajednički. U Bajernu? Svi znamo kako to ide u Bajernu. Tamo je upravo suprotno", kazao je Kovač i jasno se opredelio. "Ne mogu da razumem zašto se vode takve rasprave i zašto se ostanak Flika dovodi u pitanje posle šest trofeja u prvoj godini".

Ovaj Kovačev istup podsetio je na njegove nesuglasice sa Salihamidžićem. Niko je, primera radi, želeo da Bajern kupi Tima Vernera kako bi bio alternativa za krila, pa čak i za Roberta Levandovskog. Želeo je Rebića i Kevina Fogta, a dobio nešto sasvim drugo. Nije tajna da je Verner bio i Flikova ideja, međutim Braco je ponovo odneo pobedu i potvrdio svoju moć.

Biće zanimljivo videti šta će u sukobu Flik - Salihamidžić doneti ili promeniti preuzimanje najjače pozicije u klubu od strane Olivera Kana.

Jedno je sigurno - u Zebener štrase biće vrelo leto.


tagovi

Oliver KanHansi FlikHasan SalihamidžićBundesliga

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara