Mario Baloteli, Mesut Ozil, Kajl Larin i Marek Hamšik (©Reuters, ©Shutterstock)
Mario Baloteli, Mesut Ozil, Kajl Larin i Marek Hamšik (©Reuters, ©Shutterstock)

Kreće turska elita: Liga veterana, Trabzon sprema prekid dominacije velikana iz Istanbula

Vreme čitanja: 12min | pet. 13.08.21. | 08:20

Bešiktaš brani duplu krunu. Galatasaraj najviše uložio u pojačanja, Fener vratio Portugalca Pereiru na klupu, Trabzon doveo prekaljene internacionalce kako bi vratio krunu posle skoro četiri decenije. Marija Balotelija gledaćemo u dresu Adane, Aleksandra Pešića u Karagumruku, a Nemanju Milunovića u Alanji

Kvalitetom je svetlosnim godinama od “Liga petice“, klubovi posrću u evropskim kupovima, ali turski elitni šampionat odiše neizvesnošću. Za kladioce je poslednjih godina prava enigma. Velikani nisu tako dominantni kao pre, iznenađenja su česta. Giganti s Bosfora su u velikim finansijskim problemima. Fenerbahče je u minusu većem od pola milijarde evra, Galatasaraj nešto manje, a ni prošlogodišnji osvajač duple krune, Bešiktaš, ne može da se pohvali da je na zdravim nogama. Svake godine se, ipak, dogode zvučni transferi, zanimljivi ad-hok projekti koji brzo dožive krah. Ovog leta je to slučaj sa novim članom elite Adanom Demirsporom koja je u svoje redove dovela nestašnog dečka italijanskog fudbala Marija Balotelija.

Možda elitna turska liga svake godine gubi na kvalitetu, ali u njoj igraju mnogi asovi, doduše već u poznim igačkim godinama. Šampionat bi mogao da se nazove i ligom veterana. Imena Mesuta Ozila, Radamela Falkaa, Mareka Hamšika i dalje ulivaju strahopoštovanje. Vreme je za turski Super lig. Mečom na Vodafon areni između šampiona Bešiktšaša i Rizea večeras (19.30) počinju nova sezona u Turskoj.

Izabrane vesti

19.30: (1,40) Bešiktaš (4,50) Rize (8,50)

Liga broji 20 klubova. Dva najbolja igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, trećeplasirani i četvrtoplasirani idu u kvalifikacije za Ligu konferencije, kao i pobednik Kupa Turske. Iz elitnog ranga ispadaju četiri najslabije ekipe. Zanimljivo je da će prvi put posle 40 godina elitni rang da bude bez timova iz glavnog grada, Ankare. Ispali su u proteklom prvenstvu Genčlerbirligi i Ankaragudžu. Adana se vratila u elitu posle 26 godina, Giresun posle 44, a Altaj posle 18 godina. Šest klubova dolaze iz Istanbula.

KVOTE ZA ŠAMPIONA TURSKE

I prethodnih godina politika turskih klubova da ih vode pretežno domaći stručnjaci. Tako je i ove sezone. Samo trojica su stranci. Na klupi Fenerbahčea vratio se Portugaalc Vitor Pereira posle vođenja kineskog Šangaja. Kormilar Karagumruka je Italijan Frančesko Farioli, dok je trener Kasimpaše Bugarin turskog porekla Šenol Džan.

PETORICA IZ SRBIJE

Ove sezone u elitnom rangu turskog fudbala igraće petorica srpskih fudbalera. Trojica su starosedeoci. Adem Ljajić i dalje brani boje šampiona Bešiktaša iako se svake godine pojavi informacija o povratku nekadašnjeg srpskog reprezentativca u Italiju. Danijel Aleksić je drugi sezonu član Bašakšeira, šampiona iz sezone 2019/2020, pre toge je bio član Malatije, dok je Armin Đerlek, bivši fudbaler Partizana, i dalje član Sivasa. Dvojica novajlija su bivši igrači Crvene zvezde, napadač Aleksandar Pešić koji je pojačao Karagumruk i štoper Nemanja Milunović. Iskusni defanzivac dres srpskog šampiona zamenio je za onaj Alanjin. Zimus je redove Kasimpaše pojačao iskusni defanzivac Duško Tošić, ali ove sezone nema veterana u redovima ekipe iz Istanbula. Postao je slobodan igrač.

Najveći broj stranaca dolazi iz Brazila, čak 28, a slede Nigerija sa 15, Bosna i Hercegovine i Senegal sa po 13, Francuska sa 12, Holandija i Nemačka sa po 11, Gana sa 10...

Adem Ljajić (©Reuters)Adem Ljajić (©Reuters)

Prema specijalizovanom portalu Transfermarkt, Fenerbahče ima najskuplje igrače na tržištu – 111.350.000 evra, a zatim slede Galatasaraj sa 98.850.000, Trabzon sa 90.400.000, dok je osvajač duple krune Bešiktaš tek na četvrtoj poziciji sa 89.050.000. Altaj sa 14.080.000 ima fudbalere koji najmanje vrede u najboljem društvu Turske. Fener i Kajzeri imaju čak 20 stranih fudbalera, Galatasaraj 16, Bešiktaš, Karagumruk i Bašakšehir po 15. Trabzon, Altaj, Geztepe imaju najmanji broj igrača sa stranim pasošima, ali i njihov broj je dvocifren – 11. Altaj ima najstariji tim u ligi, sa prosekom godina od 28,6, dok Malatija sa 24,5 ima najmlađi.

SKROMNI ŠAMPION, NOVAJLIJA TEIŠEIRA, OTIŠAO ABUBAKAR

Bešiktaš je prošle sezone osvojio duplu krunu pod vođstvom trenera Sergena Jaldžina. Miran prelazni rok na Vodafon areni. Najzvučenije pojačnje je brazilski napadač Aleks Tešeira koji je proteklih godina nosio dres ugašenog kineskog šampiona Đangsua. Dugo je bio bez kluba, pominjao se povratak u otadžbinu, ali je nekadašnji igrač Šahtjora pojačao crno-bele Orlove. Od Lestera je otkupljen Alžirac Rašid Gezal za 3.000.000 evra. To je i jedini igrač za koga je ovog leta plaćeno obeštećenje. Kriza je u Turskoj, nema više novca za velika pojačanja. Iz lisabonskog Sportinga je kao slobodan igrač stigao Valentin Rozijer, kao i reprezentativac Turske, napadač Kenana Karaman koji je stigao iz nemačke Fortune iz Diseldorfa. Salih Udžan je kao slobodan igrač došao Iz Alanje, kao i veteran Mehmet Topak koji je do skora branio boje gradskog rivala Bašakšehira. Nekadašnji holandski reprezentativac Džermejn Lens vratio se u klub posle pozajmice u Karagumruku.

---------------------------------

Utakmicu šampionata Turske, Bešiktaš - Rize (19.30), možete da gledate uživo na portalu mozzartbet. com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Prva zvezda tima je i dalje kanadski napadač Kajl Larin, prošle sezone najbolji strelac tima sa 19 golova, tri manje od najubojitijeg golgetera lige, Arona Salema Bupendze iz Hataja. Iskusni Kamerunac Vensan Abubakar se preselio u Al Nasr, dok se bivši turski reprezentativac Dženk Tosun vratio u Everton posle povratka u Bešiktaš na šestomesečnu pozajmicu protekle zime. Nije mnogo igrao u drugom mandatu u redovima Orlova, brzo se povredio. Od bitnijih igrača iz prošle sezone nema više ni Dorukana Tokoza koji je kao slobodan igrač pojačao Trabzon.

Crno-beli imaju iskusan sastav. Ostali su Adem Ljajić, kapiten Atiba Hačinson, Gokan Tore... Od osvajača duple krune se očekuje opet visok let, borba za titulu sa gradskim rivalima Fenerbahčeom, Galatasarajem i pojačanim Trabzonom. Na startu sezone, Jaldžin neće moći da računa na novajliju Tešeiru, Atakana Unera, Ajdina Hasića i Tajlera Bojda. Sva četvorica imaju povrede.

GALATASARAJ TERA ZVEZDE PADALICE, 20.000.000 EVRA ULOŽENO U POJAČANJA

Patrik van Anholt i Fatih Terim (©Reuters)Patrik van Anholt i Fatih Terim (©Reuters)

Četa Fatiha Teima imala je turbulentnu sezonu koja je na kraju završena drugim mestom. Na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, holandski PSV iz Ajndhovena je bio nepremostiva prepreka za Lavove. Filipsovci su ukupnim rezulttom 7:2 izbacili Galatu iz borbe za Ligu šampiona. Istanbulski tim je preko škotskog Sent Džonstona izborio bitku za danskim Randersom za mesto u grupnoj fazi Lige Evrope. Velikan s Bosfora u svojim redovima ima poznate igrače, ali koji su davno probili limite. Radamel Falkao je bio prava napast za golmana u dresu Porta i Atleitko Madrida, ali kolumbijski Tigar odavno nije onaj stari ubojiti golgeter. Muče ga i povrede prethodnih godina. Ima veliku platu u Galatu, a klub želi da se odrekne usluga 35-godišnjeg napadača. Njegov status u Galati je pod znakom pitanja. Na ledu su i Alžirac Sofijan Feguli i Holanđanin Rajan Babel...

I pored krize, Galatasaraj je ove godine izdvojio 20.000.000 samo na obeštećenja. Najskuplja pridošlica je Danac Viktor Nelson koji je plaćen Kopenhagenu čak 7.000.000 evra. Rumun Aleksandru Kikaldau je stigao za 6.500.000 iz Univerzitatee Krajove, Berkan Kutlu je plaćen Alanji 4.000.000, a Saša Boj Renu 1.000.000. Kao slobodan igrač iz Kristal Palasa je stigao Holanđanin Patrik van Anholt. Nije bilo značajnijih odlazaka osim Holanđanina Rajana Donka.

Kapiten je ostao urugvajski golman Fernando Muslera, dok se Mbaje Dijanj vratio sa pozajmice iz Vest Bromvič Albiona. Prethodnih godina velike oscilacije i loše igra na svom stadionu bile su karakteristika Galate koja bi mogla da ugrozi Bešiktaš i vrati krunu na Turk Telekom arenu.

PEREIRA SE VRATIO U FENER, SEDAM GODINA VELIKAN JE BEZ TITULE

Ozan Tufan (©Reuters)Ozan Tufan (©Reuters)

Fenerbače je bio veliko razočaranje prošle godine. Ni dolazak Mesuta Ozila protekle zime iz Arsenala nije ništa doneo plavo-žutima. Opet su gledali u leđa gradskim rivalima, Bešiktašu i Galatasaraju. Na klupu je opet seo iskusni Portugalac Vitor Pereira koji je protekle četiri godine bio na kormilu kineskog Šangaj SIPG-a (sadašnjeg Porta). Doneo je i titulu ovog klubu iz najmnogoljudnije zemlje na svetu. On je zamenio privremenog trenera, legendu kluba Emrea Belezloglua.

Fener ne zna za pehar već sedam godona. Poslednji put je osvojio titulu u sezoni 2013/2014. Nije se mnogo menala ekipa, mada je prelazni rok u jeku. Pominje se da je blizu Ukrajinac Andrej Jarmolenko iz Vest Hema. Zasad, najveća akvizicija je Mbvana Samata koji je plaćen Aston Vili 6.000.000 evra. Burat Kapadžak je novajlije iz Burse za koga je izdvojeno 1.350.000. Kao slobodni igrači su angažovani Serdar Dursin iz nemačkog Darmštata, Stiven Kolker iz Alanje i Kagtaj Kurukali iz Kasimpaše.

Švajcarac Majkl Frej je prodat Antverpenu za 2.000.000, dok je Kemal Ademi za 800.000 pojačao ruski Himki. U klubu nije više ni Papis Demba Sise. Očekuje se sa Ozil konačno proradi kao i prošlogodišnja investicija iz Rome Dijego Peroti. Argentinac je imao mnogo poblema s povredama u proteklom šampionatu. Dobra vest za Fener da je u klubu ostao Ozan Tufan, reprezentativac Turske, a tu je i Irfan Džan Kaveči, koji je tokom prošle sezone stigao iz Bašakšehira. Na startu prvenstva saigrčima neće moći da pomognu povređeni Dimitrios Pelkas i Ener Valensija.

TRABZON ČEKA NA KRUNU OD 1984. GODINE

Tim iz grada sa obala Crnog mora je posle odlične sezone 2019/2020, kada je bio vicešampion i osvajač Kupa Turske, u prpoteklom prvenstvu bio slabiji. U Evropi je ove sezone stigao do poslednje runde kvalifikacija za Ligu konferencije posle eliminacije Moldea na penale u trećem kolu. Na kormilu je ostao Abdulah Avdži, a stigla su zvučna pojačanja, doduše u poznim igračkim godinama. Najveća zvezde tima je nekadašnji kapiten Napolija Marek Hamšik koji je stigao u Trabzon posle dve godine u kineskom Daljenu i kratkoj epizodu u Skandinaviji, u redovima švedskog Geteborga.

Nekadašnji fudbaler Napolija je potpisao dvogodišnji ugovor vredan 3.000.000 evra po sezoni, a mogao bi dodatno da prihoduje od bonusa, što će zavisiti od njegovog učinka u klubu. Geteborgu na ime obeštećenja neće pripasti ništa, jer je sa Slovakom potpisao kratkoročan, šestomesečni ugovor, pa Hamšik u Trabzon stiže kao slobodan igrač. Za švedski klub je odigrao šest utakmica i postigao jedan, ali spektakularan gol.

Nedelja, 20.45: (4,60) Adana Demir (3,60) Fenerbahče (1,80)

Iza Italije su stigla čak trojica igrača, tandem bivših napadača Parme, Andreas Kornelijus i Žervinjo, a tu je i Bruno Peres iz Rome. Jedino je za reprezentativca Danske izdvojeno obeštećenje od 5.120.000 evra. Novalija je i Dorukan Tokoz koji stiže iz šampiona Bešiktaša. Od igrača koji su imali značajniji učinak prošle sezone nema Kaleba Ekupana, igrača iz Gane koji je za 1.800.000 evra pojačao Đenovu. Novajlije bi trebalo da budu i nosioci igre kluba koji je bio šest puta šampion Turske, ali poslednji put davne 1984. Da li je došlo vreme da se kruna vrati na obale Crnog mora?

AMBICIOZNI PROJEKAT MURATA SANDŽAKA – BALOTELI U ADANI

Gazdi novog člaana elite, Adani, Muratu Sandžaku, samopouzdanje ne manjka. Želi da napravi turski Real Madrid. Mnoga imena su se dovodila u vezu sa ovom klubom, a najzvučniji je dolazak Marija Balotelija. Nije uspeo u rodnoj Breši i prošle sezone u Berluskonijevoj Monca da rehabilituje karijeru, a čini se da je ovo poslednji trzaj Super Marija, bivšeg asa Intera, Mančester Sitija, Milana, Liverpula i Nice. Adana je u svoje redove dovela i Brita Asambalonga, Junesa Belandu, Argentinca Lukasa Kastra, Jonasa Svensona...

David Akintola (©Reuters)David Akintola (©Reuters)

Za Nigerijca iz danskog Midtjilanda Davida Akintolu plaćeno je obeštećenje od 1.000.000 evra. Bilo je govora o dolasku brazilskog štopera Davida Luiza, ali zasad nema ništa od nekadšanjeg igrača Čelsija, Pari Sen Žermena i Arsenala. Velika imena su tu, videćemo koji je krajnji domet Adane. Na kormilu je iskusni stručnjak Samet Ajbaba.

ZAVRŠEN JE MEDENI MESEC BAŠAKŠEHIRA

Osvajanje titule u sezoni 2019/2020 kao da je stavljena tačka na visoke ambicije Bašakšehira. Istorija je ispisana na stadionu Fatih Terim. Prošle sezone mnogo problema i borba za opstanak. Krajnji domet tima iz Istanbula je plasman u Evropu.. Nekadašnje mezimče turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana u novu sezonu ulazi bez zvučnih pojačanja. Otišli su mnogi – Demba Ba, Đulijano, Žunior Fernandes, Okečukvu Azubuike, Mehmet Topal...

Nedelja, 18.15: (2,50) Bašakšehir (3,25) Alanja (2,90)

Ovog leta stigli su Lukas Lima iz saudijskog Al Ahlija, Deniz Turuk iz Fenerbaheča, Ahmed Kurudžu iz Šalkea, Sener Ozbajrakli iz Galatasaraja. U klubu su i dalje naš Danijel Aleskić, Bosanac Edin Višća, Belgijanac, povredama sklon Naser Šadli, kapiten Mahmut Tekdemir, ali se ne očekuju čuda i borba za titulu za tim koji je od februara preuzeo i spasao ispadanja trener Ajkur Kodžaman.

KARAGUMRUK VREBA IZ PRIKRAJKA, OSIM PEŠIĆA STIGAO I BENATIJA

Mehdi Benatija (©Reuters)Mehdi Benatija (©Reuters)

Od ostalih timova u elitnoj ligi dosta se očekuje od Karagumruka, kome je ovo druga sezona u elitnom rangu. Na klupu tima iz Istanbula je najmlađi trener u ligi, Italijan Frančesko Farioli koji ima samo 32 godine. U napadu će ove sezone igrati nekadašnji fudbaler Crvene zevdze Aleksandar Pešić, koji je posle odlaska s Marakane branio boje klubova u Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji i Izraela. Bio je želja Zvezdana Terzića, ali popularni Šilja, ipak, nije opet obukao crveno-beli dres već je odlučio da pojača Karagumruk. Pešić je sa timom iz Istanbula potpisao ugovor na dve godine, gde će u prvoj da inkasira 650.000 evra.

Karagumruk je prošlu sezonu završio na osmoj poziciji domaćeg prvenstva, a Pešić stiže kao slobodan igrač posle rastanka s Makabijem iz Tel Aviva zbog ratnog stanja u zemlji. Pešiću je ovo deseti klub u karijeri, četvrti u poslednje dve i po godine. Podsetimo, on je u leto 2018. otišao u Al Itihad za 4.200.000 evra, da bi u februaru naredne godine prešao u Seul na pozajmicu. Prošlog oktobra ga je uzeo Makabi pošto je bio slobodan igrač, a njegov boravak u Izraelu potrajao je nepunih godinu dana.

Subota 18.15: (2,20) Karagumruk (3,40) Gazijantep (3,30)

Srpski napadač nije najveće pojačanje ovog leta nego je to Mehdi Benatija, iskusni defanzivac koji je nekada branio boje Marselja, Rome, Bajerna i Juventusa. Marokanac je stigao kao slobodan igrač iz nekadašnjeg katarskog šampiona Al Duhaila iz Dohe. Osim ove dvojice, novajlije su Ahmed Musa iz Kano Pilarsa, Jimi Durmaz iz Galatasaraja i Keri Frej iz holandskog Emena.

EKIPE SA MEDITERANA NAPADAJU EVROPU

Alanja i Antalija su prethodnih godina bile u vrhu turskog fudbala. Alanja je ovog leta iz Crvene zvezde kao slobodnog igrača dovela Nemanju Milunovića. Novajlije su i Kristijan Borha iz Brage, Miha Mevlja iz Sočija, Famara Diediju iz Bristol Sitija, Ahmed Jildiz iz Malatije... Klub sa Mediterana je zaradio 4.000.000 evra na transferu Betkana Kutlua u Galatasaraj, dok je Grk Georgios Cavelas za 400.000 evra pojačao AEK.

Antalija je prethodnih godina bila poznata po zvučnim veteranima. Prošle sezone je igrala finale Kupa Turske, ali je Bešiktaš bio bolji u meču za trofej. Nema više Nemca Lukasa Podolskog koji se vratio u zemlju svojih predaka, Poljsku. U klubu nije više ni Sidni Sem i Dever Orgili. Prva zvezda je i dalje nekadašnji igrač Borusije iz Dortmunda i Reala Nuri Sahin.

GAVRANOVIĆ POJAČAO KAJZERI, PRVI STRELAC LIGE OSTAO U HATAJU

Kajzeri je prethodnih godina bio standardan član elite. Najveće pojačanje ovog leta je dolazak Marija Gavranovića, reprezentativca Švajcarske koji je do pre nekoliko dana branio boje zagrebačkog Dinama. Prošle sezone najboji tandem napadača imao je Hataj. Malo poznati napadač iz Gabona, Aron Salem Bupendza je u dresu debitanta u eliti bio najbolji strelac lige sa 22 gola, tri više od saigrača, Senegalca Mame Dijufa. Obojica su ostala u timu iz Antakije. Za Kasimpašu više ne igra Duško Tošić. Najveće pojačanje je dolazak Danca Nikolaja Jorgensena iz Fajenorda.

TURSKA 1 – 1. KOLO

Petak

19.30: (1,40) Bešiktaš (4,50) Rize (8,50)

Subota

18.15: (2,20) Karagumruk (3,40) Gazijantep (3,30)

20.45: (2,80) Altaj (3,20) Kajzeri (2,60)

20.45: (2,20) Hataj (3,40) Kasimpaša (3,30)

Nedelja

18.15: (2,50) Bašakšehir (3,25) Alanja (2,90)

20.45: (2,55) Antalija (3,25) Geztepe (2,80)

20.45: (4,60) Adana Demir (3,60) Fenerbahče (1,80)

Ponedeljak

18.15: (3,80) Malatija (3,45) Trabzon (2,00)

18.15: (2,05) Sivas (3,30) Konja (3,80)

20.45: (5,60) Giresun (3,90) Galatasaraj (1,62)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Aleksandar PešićAdem LjajićTrabzonBešiktašFenerbahčeGalatasarajTurskaTurska 1Turska Super ligturska ligaMehdi Benatija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara