Džejmi Vardi, Aron Remzi, Pol Onuaču, Čuba Akpom i Luis Sinestera (©Reuters)
Džejmi Vardi, Aron Remzi, Pol Onuaču, Čuba Akpom i Luis Sinestera (©Reuters)

Od bogataša Lestera do siromaha Plimuta: Počinje najjača druga liga na svetu

Vreme čitanja: 11min | pet. 04.08.23. | 08:22

Čempionšip: Mečom na kultnom Hilsborou, Šefild Venzdej – Sautempton (21.00), kreće maratonski drugoligaški karavan na Ostrvu sa 46 kola. Prošlogodišnji premijerligaši žele ekspresni povratak u elitu. Lisice za sedam godina od titule do ispadanja. Tim sa King Pauera izdvaja za plate igrača 27 puta više od novajlije u prvenstvu

Lopta počinje da se kotrlja i u kolevci fudbala. Još ćemo nedelju dana da sačekamo na start Premijer lige, ali oni koji su se uželeli pravog ostrvskog, fajterskog fudbala, old school, s nestrpljenjem čekaju početak Čempionšipa.

Neki se ne bi složili da je po kvalitetu i finansijski šesto prvenstvo u Evropi, odmah iza Liga petice. Mnogi, ipak, vide ispred portugalsku Primeiru ili holandsku Erediviziju, ali nepodeljeno je mišljenje da se radi o najjačoj drugoj ligi na svetu, daleko atraktivnijom od recimo nemačke Cvajte, italijanske Serije B i španske Segunde.

Izabrane vesti

Vrednost igrača 24 tima u drugom rangu engleskog fudbala je skoro 2.000.0000.000 evra (procena portala Transfermarkt), tačnije 1.850.000.000, duplo više od elitne lige Holandije i za za 600.000.000 od šampionata Portugalije (doduše, ove lige imaju po 18 klubova, šest manje od Čempionšipa).

21.00: (2,95) Šefild Venzdej (3,35) Sautempton (2,40)

Za razliku od prethodnih godina kada su se u ligi vraćali „večiti jo-jo“ timovi, kao što su Fulam i Norič, ovog puta prošlogodišnji povratnici u elitni rang su preživeli (Fulam, Bornmut i Notingem Forest). Iz elite su ispali stari, tradicionalni klubovi na Ostrvu, pre sedam godina šampion Engleske, Lester, nekadašnji polufinalista Lige šampiona, Lids, i dugo godina stabilan član najboljeg društva, Sautempton.

Novi premijerligaši su Barnli, Šefid Junajted i debitant u eliti Luton. S obzirom na to da učešće u eliti nosi benefite i posle ispadanja, prošlosezonski članovi elite imaju startne prve tri pozicije u Čempionšipu. Liga počinje večeras (20.45) na čuvenom Hilsborou, gde će povratnik u ligi Šefild Venzdej da dočeka Sautempton.

Osim Sova, koji su posle plej-ofa i drame u njemu izborili povratak u drugi rang engleskog fudbala, mesta u Čempionšipu su našli i Ipsvič i Plimut. Zanimljv je podatak da Lester troši na plate igrača ove sezone 62.634.000 funti (72.100.000 evra), 27 puta više od prošle sezone trećeligaša Plimuta – 2.266.000 funti (2.630.000 evra). Blizu Lisicama po platežnoj moći su prošlogodišnji premijeligaši Sautempton (52.146.000 funti), a zatim slede Lids, Vest Bromvič Albion, Norič...

Sa nedeljnim platom od 140.000 funti (162.500 evra), godišnje 7.280.000 (8.450.000) napadač Lestera Džejmi Vardi najviše zarađuje u ligi. Veteran ima tri puta više nego kompletan pogon Plimuta. Najvrednije igače na tržištu (procena Transfermarkta) ima Sautempton – 351.700.000 evra, a slede Lester 292.500.000, Lids – 233.400, Norič, Votford, Hal, Vest Bromvič Albion. Najskromniji je Šefild Venzdej – 13.750.000 evra. OVDE pogledajte kompletne plate igrača i budžete klubova za narednu sezonu.

Između dve sezone sedam klubova je promenilo trenera. Na kormilu Votforda umesto Krisa Vajldera stigao je Francuz Valerijen Ismael. Nekadašnji štoper Bajerna poznaje ovu ligu. Pre dve godine je Barnsli uveo u plej-of , a imao je neuspešnu epizodu u Vest Bromvič Albionu.

Danijel Farke na klupi Lidsa (©Reuters)Danijel Farke na klupi Lidsa (©Reuters)

Turčin Erol Bulut je zamenio Francuza Sabrija Lamušija na klupi Kardifa, Škot Rasel Martin je novu trener Sautemptona umesto Španca Rubena Seljesa. Nemac Danijel Farke je seo na užarenu klupu Lidsa, na kojoj je u finišu prošle sezone sedeo vremešni Sem Olerdajs. Nekadašnji pomoćnik Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju, Italijan Enco Mareska pokušaće Lester da vrati ekspresno u Premijer ligu. Dolazi umesto Dina Smita, dok je Majkl Daf na kormilu Svonsija zamenio Škota Rasela Martina. Jamajčanin Daren Mur nije preživeo na kormilu Šefild Venzdeja iako je Sove vratio u drugi rang takmičenja. Novi učitelj nekadašnjeg premijerligaša iz vremena Darka Kovačevića i Dejana Stefanovića je Španac Ćisko Munjoz.

Najveće ime koje je ovog leta stiglo u Čempionšip je Velšanin Aron Remzi koji se vratio kući, u Kardif Siti, posle više od decenije u Arsenalu, skromnih partija u Juventusu i neuspešnih epizoda u Glazgov Rendžersu i francuskoj Nici. Skrasio se nekadašnji Tobdžija u prestonici Velsa i biće glavni adut Plavih ptica u pokušaju da se vrate u elitni rang.

PRVI EŠALON FAVORITA – PROŠLOGODIŠNIJI PREMIJERLIGAŠI

Od titule i bajke pod komandom Klaudija Ranijerija 2016. godine, osvojenog FA kupa 2021, prošla košmarna sezona pod vođstvom prvo Brendana Rodžersa, a kasnije i Dina Smita rezultirala je ispadanjem Lisica. Cilj je povratak tima sa King Pauera u najviši rang.

Encu Mareski je pripala uloga spasioca. Učio je zanat od najboljeg, Pepa Gvardiole, a sada će kao debitant da pokuša da vrati Lester na staze stare slave. Na prodaji dvojice najboljih fudbalera zarađeno je čak 90.000.000 evra. Džejms Medison je otišao u Totenhem za 46.300.000, a Harvi Barns u Njukasl za 44.000.000. Kao slobodni igrači klub su napustili i Belgijanac Juri Tilemans (Aston Vila) i Turčin Čaglar Sojundžu u Atletiko Madrid, kao i Danijel Amarti koji je pojačao Bešiktaš.

Najveće pojačanje je Hari Vinks iz Totenhema, plaćen 11.600.000, a novajlije su i Konor Koadi iz Vulverhemptona (8.700.000), Stefi Mavididi iz Monpeljea (7.500.000) i Mads Hermansen iz Brendbija (7.000.000 evra).

Zaštitno lice Lestera u prethodnoj deceniji, Džejmi Vardi je i dalje tu, kao i nekadašnjiagol-mašina iz Salcburga, Zambijac Patson Daka. Tu su i Keleči Ihenačo, Denis Prat, Timoti Kastanj, Janik Vestegar, iskusni igrači koj bi Lisice trebalo da vrate tamo gde i zaslužuju – u Premijer ligu.

-------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da osvojiš vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd.

-------------

Dugo je Lids čekao da se vrati u elitu, izdržao je dve sezone, a prošle je i pored velikih ulaganja morao nazad u Čempionšip. Na Eland roudu više neće igrati Liverpul, Junajted, Siti, Čelsi i Arsena, bar ne u šampionatu. Najveća promena je na klupu. Danijel Farke je stigao na kormilo, Nemac koji zna kako se ulazi u Premijer ligu. To je uradio sa Noričem dva puta. Nije se proslavio u Krasnodaru i Borusiji iz Menhengladbaha, a sada se vratio na mesto uspeha, na Ostrvo.

Nije bilo velikih promena u timu iz Jorkšira. Najviše je plaćen mladi štoper Etan Ampadu iz Čelsija – 8.100.000, dok je golman Karl Darlou došao kao slobodan igrač iz Njukasla. Od bitnijih igača prošle sezone klub su napustili Brenden Aronson (Union Berlin), Robin Koh (Ajntraht), Rasmus Kristensen (Roma), Marko Roka (Betis), Rodrigo (Al Rajan). Skupo plaćen Kolumbijac Luis Sinistera je povređen i njega neće biti na startu sezone. Ostao su Patrik Bamford, Vilfred Gnonto, Žoržinjo Ruter, Džek Herisona, Žunior Firpo...

Patrik Bamford (©Reuters)Patrik Bamford (©Reuters)

Svece će do elite pokušati da vrati mladi škotski stručnjak Rasel Martin (37). Prošle sezone je vodio Svonsi. Najveće pojačanje je stiglo iz Mančester Sitija. Vezista Šea Čarlis je plaćen Građanima čak 12.250.000 erva. Hrvat Mislav Oršić se nije snašao na Ostrvu, pa je posle samo šest meseci od dolaska iz zagrebačkog Dinama, napustio Sautempton i preselio se u Tursku, u redove Trabzona. Najveća prodaja je Mohamed Salisu koji je otišao u Monako za 15.000.000. Još jedan Hrvat nije više stanovnik Sent Merija. U pitanu je Duje Ćaleta Car koi je za 1.540.000 prešao u Lion. Mnogo se očekuje od Nigerijca Pola Onuačua koji je bio gol-mašina u belgijskom Genku. Nosioci igre u narednoj sezoni trebalo bi da bud kapiten Vord Praus, Karlos Alkaras, Kameldin Sulemana, Kajl Voker Peters, Natan Telja, Če Adams, Poljak Jan Bednarek... Tu je i štoper Lijanko, nekadašnji mladi reprezentativac Srbije.

DRUGI EŠALON, BORBA MAKAR ZA PLEJ-OF – NORIČ, VOTFORD, MIDLZBRO, SANDERLEND, HAL...

U zeleno-žutom dresu Noriča nećemo gledati više Finca Temua Pukija koji se preselio „preko bare“, u redove Minesote. Amerikanac Dejvid Vagner zimus je preuzeo Kanarince, ali nije uspeo da ih dovede ni do plej-ofa. Ekipa je pojačana sa Kristijano Fasnahtom (Jang Bojs, 3.000.000), Borhom Sainsom (Giresun), Džekom Stejsijem (Bornmut), Šejnom Dafijem (Fulam), Ešlijem Barnsom (Barnli). Skromna pojačanja, nije se mnogo trošilo ovog leta na Kerou Roudu.

Osim Pukija, otišli su i Kiran Douel u Rendžers i Bali Mumba u Plimut. Albanac Milot Rašica nije otkupljen of Galatasaraja i pored dobre sezone u turskom šampionu. Vraito se u Norič i uz Amerikanca Džoša Sardženta trebalo bi da bude udarna igla Kanarinaca. Plasman u plej-of je minimum kome se nada uvek verna publika Noriča.

Votford je slabiji nego prošle sezone. Za čak 34.200.000 evra je Brajtonu prodat Žoao Pedro, a Marselj je kupio Ismaila Sara za 13.000.000. Štedelo se u redovima Stršljenova na pojačanjima, dolazili su pretežno slobodni igrači - Džamal Luis, Ris Hali, Giorgi Čakvetadze, Tom Ins, Džejms Livermur... Francuz Valerijan Ismael će imati težak zadatak da preživi na Vikaridž Roudu. Zna se da u Votfordu treneri „lete“ veoma brzo.

Midlzbro nikako da se vrati u elitu. Nekadašnji as Mančester Junajteda Majkl Kerik je pokrenuo duhove na Riversajdu dolaskom krajem oktobra prošle godine. Stigai je do poludinala plej-ofa, ali je Koventri bio uspešniji. Sada će imati novu šansu. Nije bilo mngo promena u timu. Jedina bitna kupovina je golman Sen Dijang iz KPR-a za 2.300.000 evra. Najveća pojačanje je ostanak prošle sezone kralja Čempionšipa, nekadašnjeg napadača PAOK-a Čube Akpoma.

Karlos Korberan (©Reuters)Karlos Korberan (©Reuters)

Španac Karlos Korberan je pre dve sezone umalo Hadersfild uveo u elitu, ali je pao na poslednjem stepeniku (poraz na Vembliju od Notingem Foresta u finalu). Posle kratke epizode u Olimpijakosu, krajem oktobra je stigao u Vest Bromvič Alibion. Dobio je petogodišnji ugovor, posle interesovanje Lidsa. Mladi Španac imaće skor isti tim kao i u proteklom šampionatu. Stigla su dvojica novajlija, na pozajmici iz Brajtona Džeremi Sarmijento i napadač Džoš Madža iz Bordoa. Hendikep je odlazak stuba odbrane Dare O’Šija u Barnli za 7.800.000 evra. Amerikanac Daril Dajk ima mnogo problema s povredama i nije opravdao poverenje. Madža, novajlija iz Francuske, trebalo bi da bude prva opcija u napadu.

Sanderlend je imao odličnu povratničku sezonu u Čempionšipu. Na Stadion svetlosti je stigao Belingem, ali ne zvezda Reala nego njegov mlađ brat iz Birmingema Džob za 1.750.000 evra. Iz PSV-a je došao Jenson Selt za 2.000.000. Napadač Ros Stjuart je trenutno povređen.

Napad Hala i ove sezone će da predvodi nesuđeni igrač Crvene zvezde, Kolumbijac Oskar Estupinjan. Tu su i dvojica poznatih turskih internacionalaca, Ozan Tufan i Dogukan Sinik. Lijam Delap je stigao na pozajmicu iz Mančester Sitija, dok je iz lisabonskog Sportinga kao slobodan igrač stigao Ruben Vinagre. Jedini je plaćen Aron Konoli Brajtonu 1.350.000 evra. Iz Čelsija je došao malo poznati Ksavijer Simons.

REMZI SE VRATIO KUĆI, BLEKBERN BEZ BRERETONA DIJAZA, KOVENTRI BEZ ĐEKEREŠA, TROJ DINI NAPUSTIO BIRMINGEM

Turčin Erot Bulut pokušaće da stabilizuje Kardif koji je proteklih sezona bio bliži Ligi 1 nego borbi za Premijer ligi. Mnogo se očekuje od Arona Ramzija, mada je karijera Velšanina u slobodnom padu i pitanje je da li može da pokrene Plave ptice. Realnija je sredina tabele nego borba za Premijer ligu.

„Niko nas ne voli, nije nas briga, čuveni je refren koji odzvanja stadionom Den, domom Milvola, jednog od dva kluba iz Londona u ligi. U proteklom šampionatu momci iz Pekama, nekada zloglasnog naselja u prestonici, danas stecište umetnika i muzičara, bili su na pragu plej-ofa, ali Blekbern je u poslednjem kolu zagorčao život Lavovima. Milvol ima jedan od skromnijih budžeta u ligi. Ostao je zasad najbolji strelac tima Holanđanin Zijan Fleming koji se poslednjih dana dovodi u vezu sa Lacijom, pa bi Lala mogao da napusti Den. Geri Rouet sedeće i petu sezonu na klupi Milvola koji opet napada gornji deo tabele.

Jon Dal Tomason (©Reuters)Jon Dal Tomason (©Reuters)

Blekbern je većim delom prošle sezone bio kandidat za plej-of, ali je u finišu tim sa Ivud parka pao. Ostao je Danac Jon Dal Tomason na kormilu, a veliki hendikep je odlazak najboljeg igrača i strelca, Čileanca Bena Breretona Dijaza. On je kao slobodan igrač potpisao za Viljareal. Golman Tomas Kaminski je pojačao Luton, a Bredli Dak Sanderlend. Pojačanja su iz Skandinavije, Islanđanin Arnir Sigurdson iz CSKA Moskve i Norvežanin Sonder Tromnstad iz Vitesea.

Majk Dafi će voditi Svonsi umesto Škota Martina. Džeri Jejts je stigao iz Blekpula za 2.800.000 evra, dok je najveća prodaja Majkl Obafemi koji je za 4.000.000 evra pojačao Kompanijev Barnli.

Koventri je ostao bez najboljeg strelca, Šveđanina mađarskog porekla Viktora Đekereša koji je za čak 20.000.000 evra pojačo lisabonski Sporting. Prošle sezone Koventri je igrao finale plej-ofa (poraz od Lutona na Vembliju), a sada će teško da ponovi taj rezultat. Novac od Šveđanina je utrošen za kupovinu Elisa Simsa iz Evertona (7.000.000), Milana van Evijka iz Herenvena (4.300.000), Bobija Tomasa iz Barnlija (2.300.000) i Japanca Tacuhira Sakamota iz Ostendea (2.250.000). Iskusni Mark Robins vodiće tim iz Jorkšira i sedmu sezonu.

Troj Dini nije više član Birmingen Sitija. Veteran je bez kluba, a u plavom dresu, kluba za koji navija, nije se proslavio poslednje dve sezone. Nije bio ni bleda senka onog napadača iz Votforda. Od Birmingema se očekuje borba za opstanak.

Stouk Siti je kupio pre nekoliko dana doskrašnjeg napadača mađarskog šampiona Ferencvaroša, Rajana Maea za 4.000.000 evra. Legendarni stručnjak Nil Vornok i u 75. godini vodiće Hadersfild koga je prošle sezone u finišu spasao ispadanja. Popularni Terijeri moraće da grizu ove da bi ostali u ligi. Otišao je vezista Etijen Kamara u Udineze za 2.000.000 evra.

Navijači Šefild Venzdeja (©Reuters)Navijači Šefild Venzdeja (©Reuters)

Od novajlija, Šefild Venzdeja, Ipsviča i Plimuta očekuje se da se grčevita borba za ostanak u ligi. Sove su zadržale kapitena Berija Benana, napadača Lija Gregorija, a pojačanja su Dišon Bernard iz Mančester Junajteda, Huan Delgado iz Pakos Fereire, Ešli Flečer iz Votforda, Entoni Musaba iz Monaka, Ris Džejms iz Blekpula. Španac Ćisko Munjoz ima samo jednu misiju na Hilsborou ove sezone, stabilizaciju Venzdeja kao zalog da se naredne godine. Ove sezone sredina tabele bi bila puna kapa za nekadašnjeg člana elitnog ranga u Engleskoj.

Šumaher vozi Plimut. Mladi 39-godišnji stručnjak u drugoj sezoni na klupi je odveo svoj tim do Čempionšipa. Koliko u Plimutu veruju Stivenu Šumaheru govor i dugoročni ugovor koji ima do 2027. Plaćena su obeštećenja od oko milion evra za Balija Mumbu iz Noriča i Morgana Vitekera iz Svonsija. Novi član drugog ranga takmičenja ima najmanji budžet u ligi i samo je opstanak u mislima.

Ipsvič je platio 3.500.000 evra za Džeka Tejlora iz Piterbora i Džordža Hirsta iz Lestera (obojica po 1.750.000), dok je na pozajmici iz Čelsija stigao talentovani vezista Omari Hačinson. Mladi stručnjak Miran Mekena pokušaće Traktoriste da sačuva u ovom rangu takmičenja.

Sistem se ne menja godinama na Ostrvu. Posle 46 kola dve najbolje ekipe igraće u Premijer ligi, timovi od treće do šeste pozicije izboriće polufinale plej-fa. Posle dvomeča igra se finale na Vembliju krajem maja. Iz lige ispadaju tri kluba. Gol-razlika je prvi kriterijum ako timovi budu imali isti broj bodova.

U Čempionšipu nećemo da gledamo nijednog Srbina. Prenose utakmica najjače druge lige na svetu možete da gledate na kanalima Arene Sport.

ČEMPIONŠIP - 1. KOLO

Petak

21.00: (2,95) Šefild Venzdej (3,35) Sautempton (2,40)

Subota

16.00: (2,80) Blekbern (3,15) VBA (2,65)

16.00: (2,10) Bristol Siti (3,35) Preston (3,60)

16.00: (2,00) Midlzbro (3,45) Milvol (3,80)

16.00: (1,75) Norič (3,60) Hal (4,90)

16.00: (2,30) Plimut (3,40) Hadersfild (3,10)

16.00: (1,70) Stouk (3,60) Roteram (5,30)

16.00: (1,95) Svonsi (3,50) Birmingem (3,90)

16.00: (1,95) Votford (3,50) KPR (3,90)

Nedelja

13.00: (1,55) Lester (4,10) Koventri (6,25)

15.30: (1,40) Lids (4,60) Kardif (8,00)

18.00: (2,55) Sanderlend (3,35) Ipsvič (2,75)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

ČempionšipEngleskaLids JunajtedLesterLester SitilidsvotfordSautemptonSanderlendHalDžejmi VardiLuis SinisteraAron RemziKardif SitiDanijel Farke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara