Boris Puhovski (©MN Press)
Boris Puhovski (©MN Press)

Istorija Vojvodine nadohvat ruke, huk s tribina ruši Norvežane

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.05.23. | 09:51

EHF kup: Novosađani danas (20.00, Arena Sport 4) dočekuju Nerbo u prvom meču finala

Jedan trofej je osvojen, ostala su još dva. Rukometaši Vojvodine igraju najbolju sezonu u istoriji, gaze sve u domaćim okvirima, nadmoćno su osvojili titulu, bez poraza u plej-ofu (sa po 2:0 dobili pančevački Dinamo i Partizan), napravljen je veliki iskorak u Evropi, izboreno finale EHF kupa. U sredu je na Banjici podignuta 10. vezana kruna, a 11. u istoriji.

Nema predaha za četu Borisa Rojevića, sledi novi izazov, dvomeč sa norveškim Nerbom, braniocem titule u ovom takmičenju. Prvi meč na programu je večeras (20.00, Arena Sport 4), a revanš je sledećeg vikenda u Norveškoj. Svežina je prednost Norvežana. Nerbo je poslednji meč odigrao pre dve nedelje. U polufinalu plej-ofa šampionata Vikinga izgubio je sa 3:0 u seriji od prvaka Elveruma.

Izabrane vesti

Znaju Lale kako se igra sa Skandinavcima – brz tempo, tranzicija, mnogo šuteva, lakih golova. Razbila je Voša Arendal u osmini finala. Prvi meč na Slanoj bari, odigran bez gledalaca, zbog kazne EHF-a, i pobeda od 13 pogodaka razlike (42:29), dao je krila Novosađanima. Ambicije su bile skromne na početku sezone, ali ta pobeda bila je injekcija samopouzdanja. U četvrtifinalu je eliminisano favorizovano Gorenje, prošle godine četvrtfinalista jače Lige Evrope, a u polufinalu je srušen švedski Alingsos.

Vojvodina više nije autsajder, Nerbo je daleko od nepobedive ekipe. Problem Lala je loša kadrovska situacija. Neće biti u timu jedinog desnog beka Milana Milića, povređeni su i prvo levo krilo Miloš Grozdanić i iskusni golman Luka Arsenić.

U odnosu na revanš finala Superlige Srbije, Rojević će moći da računa na Slovenca Gregora Ocvirka, koji je bio suspendovan za meč na Banjici zbog plavog kartona u prvom meču u Novom Sadu.

Ponosan sam na moje igrače i stručni štab. Šta su sve izdržali. U 15 dana igramo četiri finalne utakmice. Dobili smo Partizan, bez četvorice igrača. Uzeli titulu. To nam uliva dodatno samopouzdanje. Igrači igraju po 60 minuta, a na izmaku su snage, ali sam im rekao, ako je protiv Partizana bilo pod moranjem, utakmica sa Nerbom jeste nagrada za vaš trud, igrate za sebe, za klub i za navijače, bez pritiska. Trenirali smo celu godinu za ovo. Rekao sam i pre pet godina kada sam preuzeo prvi tim, odbranom osvajate trofej, napadom pobeđujete. Nerbo je sjajan tim. Sa Elverumom igraju na jednu loptu, a taj tim egal igra sa Kilom u Ligi šampiona. Dovoljno govori ko nam dolazi u goste u nedelju”, rekao je Rojević.

Interesovanje za meč je veliko. Dvorana na Slanoj bari može da primi nešto više od 2.000 gledalaca. I gosti će imati pomoć oko 50-ak navijača. Nisu u upravi Voše hteli da rizikuju sa mnogo većim SPENS-om. Napad na trofej iziskuje pravi domaći teren, dvorana u kojoj godinama igraju, treniraju…

Veliko je interesovanje. Žao mi je samo što nismo kompletni. Umorni smo, Nerbo je zahtevna ekipa, koja traži dugu pripremu meča, a mi smo imali samo dva treninga posle Partizana. Imaćemo huk s tribina, to je dodatna energija koja će da nas nosi kao u polufinalu protiv Alingsosa”, istakao je trofejni stručnjak sa Slane bare, koji ima 12 trofeja u riznici, od čeka pet titula šampiona Srbije.

Mohamed Aziz Aidi (©MN Press)Mohamed Aziz Aidi (©MN Press)

Videlo se protiv Partizana da Voša ima i dugu klupu, da svako ko uđe može da doprinese. Na Banjici je važnu ulogu imao Srđan Milić. Darko Milenković se odlično snašao na desnom beku, deficitarnoj poziciji posle povrede Milana Milića. Belorus Boris Puhovski je duša tima, neko od koga sve polazi, a očekuje se veći doprinos Mohameda Aziza Aidija i Gregora Ocvrika.

Odbrana je granitna poslednjih meseci, a dominira fantastičan tandem u središnjem delu odbrane, iskusni kapiten Miljan Vukovljak i povratnik na Slanu baru Miljan Pušica.

Ništa još nije gotovo, nemamo vremena za slavlje. Kao što smo želeli da osvojimo domaće prvenstvo, tako hoćemo da donesemo u Novi Sad i ovaj međunarodni trofej. Ove sezone smo podigli srpski rukomet na viši nivo. Vojvodina nije ranije imala uspeha u Evropi, kao i ostali srpski timovi. Nerbo je ozbiljan tim, ali idemo da osvojimo pehar. Lepo je kad se igra pred punom dvoranom. Mi smo iskusna ekipa, znamo kako da igramo pred krcatim tribinama. Tako je bilo u Beogradu. Biće tako i na Slanoj bari. Dolazi nam Firma. Prošli put nisu bili zbog fudbala, sad ih očekujemo u velikom broju”, rekao je kapiten Voše Vukovljak za Mozzart Sport posle meča na Banjici, kada je osvojena 10. uzastopna titula.

Iako važi mišljenje da srpskim klubovima ne odgovara način igra koji forsiraju Skandinavci, potpredsednik Vojvodine Marko Vujin se ne slaže s tom konstatacijom.

Pobeda nad Partizanom je dobra uvertira za Nerbo. Stil naše igre ove sezone je da se dobro hvatamo u koštac s timovima koji igraju u jakom tempu. Na tome moramo da radimo, da izgradimo sistem, da se ne prilagođavamo rivalu. Nama ne odgovara ovoj stil igre kakav je viđen u plej-ofu. Nerbo će igrati brže, ali i mi ćemo, što nam odgovara. Puna dvorana će biti, spektakl, ali to je samo prvo poluvreme, sve će da se odluči u revanšu u Norveškoj“, rekao je Vujin.

Ovo je treće finale nekog našeg kluba u ovom milenijumu u trećerangiranom evropskom takmičenju. Pre 22 godine je Jugović doneo trofej Čelendž kupa (preteča ovog takmičenja) u Kać, posle pobede nad švajcarskim Fadi Vinterturom (27:27 i 26:22). Pre devet godina je Metaloplastika igrala finale Čelendž kupa i poražena od švedskog Savehofa (26:37).

EHF KUP – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

20.00: (1,25) Vojvodina (10,0) Nerbo (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK VojvodinaEHF kupBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara