Abdulaziz bin Turki Al Fejsal (©AFP)
Abdulaziz bin Turki Al Fejsal (©AFP)

Saudijski princ: Podržaćemo naše privatnike u kupovini Junajteda i Liverpula, moguć dolazak Ronalda u našu ligu

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.11.22. | 17:42

Ministar sporta Saudijske Arabije Abdulaziz bin Turki Al Fejsal ne isključuje mogućnost da njegovi sunarodnici postanu vlasnici bar jednog od dva engleska velikana, ali i da jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala obuče dres nekog od klubova iz najveće zemlje na Bliskom istoku

Mančester Junajted i Liverpul su izloženi na prodaju. Njihovi vlasnici čekaju ponude, a ministar sporta Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Turki Al Fejsal kaže da će vlada čiji je on član "definitivno podržati" potencijalne saudijske kupce iz privatnog sektora, ukoliko budu želeli da se upuste u transakciju.

Izabrane vesti

"Kod nas postoji veliko interesovanje, apetit i strast prema engleskom fudbalu. Premijer liga je najgledanije takmičenje u Saudijskoj Arabiji. Imamo mnogo navijača Premijer lige. Definitivno ćemo podržati ako bilo koji naš privatnik želi da kupi Junajted ili Liverpul, jer znamo da će se to pozitivno odraziti na sport u Kraljevstvu. Ako postoji investitor koji je voljan da to učini i ako se dogovore oko sume, zašto da ne?", rekao je za BBC Al Fejsal.

Nešto više od godinu dana pošto ga je saudijski Javni investicioni fond kupio, Njukasl je od kandidata za ispadanje prešao put od trećeg mesta u Premijer ligi. Neporažen je u svim takmičenjima od 31. avgusta. Da bi doletele do tih visina, Svrake su utrošile više od 200.000.000 funti na kupovinu igrača i tako oborile klupski rekord.

"Uradili su odličan posao. Čeka ih dug put, ali doveli su prave ljude. Siguran sam da im je cilj da osvoje Premijer ligu, Ligu šampiona i ostala takmičenja, jer teže najboljem i uvek dovode najbolje, pa mislim da je ispred Njukasla svetla budućnost."

Al Fejsal je takođe bi voleo da vidi kako Kristijano Ronaldo oblači dres nekog od saudijskih klubova, posle odlaska iz Mančester junajteda. Iako je Portugalac nedavno rekao da je letos odbio ponudu Al Hilala vrednu čak 305.000.000 funti, princ misli da priča nije završena.

"Sve je moguće, voleo bih da ga vidim u našoj ligi. To bi koristilo ligi, sportskom eko-sistemu u Saudijskoj Arabiji i inspirisaće mlade. Ronaldo je uzor mnogim klincima i ima veliku bazu navijača u našoj zemlji."

Saudijsja Arabija je kandidat za organizaciju ženskog i muškog Kupa Azije 2026. i 2027. godine. Ako dobije domaćinstvo, veruje da će uvećati njene šanse za organizaciju Svetskog kupa.

"Zašto da ne? Ko ne bi želeo da bude domaćin Mundijala. Mi smo domaćini velikog broja regionalnih događaja. Moramo da izgradimo neke objekte. Imamo mnogo stadiona koji ispunjavaju neophodne uslove. Ali održavanje ovakvog događaja nema samo veze sa stadionima, već se radi o infrastrukturi, ljudima, pripremi svih. Treba da se pobrinete da cela nacija stoji iza toga kada budete budete domaćini ovog takmičenja."

Kroz organizaciju velikih sportskih događaja, uključujući trke Formule 1, borbe za svetske titule u boksu i golf turnire, Saudijska Arabija je optužena kroz sport želi da poboljšala svoju imidž u svetu. Kao za aktulene domaćine Mundijala u Kataru, aktivisti za ljudska prava tvrde da saudijska vlada koristi sport da sakrije dugotrajne probleme, uključujući kršenje prava žena, tretman LGBTK+ zajednice i ograničavanje slobode govora.

"Bili smo kritikovani pre nego što smo postali domaćini, da ne organizujemo ove događaje, a sada kada ih organizujemo, kritikuju nas što smo domaćini. Gledajte činjenice. Brojke ne lažu. Organizacijom bokserskih mečeva, od šest sala 2018. stigli smo do 57 danas. Povećanje učešća od 300 odsto, 60 odsto su žene, što je za nas bio šok. Kada vidite ambicijije mladih muškaraca i žena, shvatite da su mnogo naučili iz toga. Na kraju, ako to čini državu boljom i rešava mnoga socijalna pitanja, onda je korist za nas. I to je ono što nas zanima. Uvek ćemo da budemo kritikovani, ali moramo da gledamo šta je najbolje za našu zemlju i narod i šta zapravo razvija omladinu."

Za kraj, stavljajući u stranu trogodišnje razmirice dve zemlje, okončane prošle godine, saudijski princ je pohvalio Katar kao organizatora Svetskog kupa, braneći njegovu kasnu odluku da zabrani alkohol na stadionima:

"Katar je uradio neverovatan posao organizacije. Nadam se da će turnir pokazati da su ljudi voljni da rade zajedno", rekao je Al Fejsal.


tagovi

Mančester JunajtedLiverpulKristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara