Gregor Ocvirk (©Starsport)
Gregor Ocvirk (©Starsport)

Voša ne staje, Voša gazi: Novosađani na pragu evropskog trofeja

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.05.23. | 21:43

Četa Borisa Rojevića u prvom meču finala EHF kupa slavila protiv norveškog Nerba sa 30:23 (15:8) na Slanoj bari pred oko 2.500 gledalaca. Blistali Luka Rogan, Srđan Milić i Fran Lučin. Srbiji se smeši prvi pehar na Starom kontinentu posle 22 godine

Voša ne staje, Voša gazi. Novosadski rukometaši igraju sezonu iz snova, najbolju u istoriji. Jedan pehar, onaj najvažniji državnog prvaka osvojili su u sredu posle pobede u finalu plej-ofa nad Partizanom sa 2:0 u seriji, a četa Borisa Rojevića je blizu evropskog trofeja, za pobednika EHF kupa. U prvih 60 minuta, Lale su očitale lekciju norveškom Nerbu, braniocu krune – 30:23 (15:8).

Umor nije poremetio domaćina posle iscrpljujućeg plej-ofa, ni povrede Milana Milića, Miloša Grozdanića i Luke Arsenića. Zbili su redove desetostuki uzastopni šampioni Srbije i još jednom pokazali da se na Slanoj bari rađa jedna nova, bolja, jača evropska Vojvodina. Srbija je odavno pokorena, ali crveno-beli sada napadaju i Evropu. Trofej u trećerangiranog međunarodnom takmičenju, koje je nadohvat ruke, odlična je osnova za narednu sezonu i jaču Ligu Evrope. Revanš u Norveškoj nije formalnost, ali sedam pogodaka razlike kapital koji će teško Voša da prokocka.

Izabrane vesti

Zna se da Norvežani gaje brzi stil rukometa, sa mnogo kontri, polukontri, ali je Voša odupela oštricu napada gostiju. Opet su fantastičan posao obavili u odbrani defanzivni specijalisti, kapiten Miljan Vukoviljak i Miljan Pušica. Norvežani su u prvih 30 minuta imali samo dvojicu strelaca, Teodora Svensgarda i Jona Tuea. S druge strane, Novosađani su postizali golove iz svih pozicija, a odličan na golu bio je hrvatski internacionalac Fran Lučin.

Napad dobija, ali odbrana osvaja“, lajtmotiv je trenera Rojevića, kome se smeši i 13. trofej u karijeri, a prvi evropski.

Vošu je nosila do velike pobede puna dvorana na Slanoj bari. Preko 2.500 gledalaca bili su uz šampiona. Firma je bila osmi igrač, kao i u revanšu polufinala protiv švedskog Alingsosa. Počelo je nervozno, gosti su poveli sa 2:0, ali su brzo Bojan Rađenović i Darko Milenković serijom 4:0 vratili Novosađane u igri, povela je tada Voša i do kraja prvih 30 minuta samo povećaala prednost. Srđan Milić je u 26. minutu pogodio za tada maksimalnih +7 – 13:6. U prvom poluvremenu je raspucan bio Slovenac Gregor Ocvirk. On je bio najsvežiji, zbog kazne nije igrao u sredu u Beogradu protiv Partizana.

Čak devetorica domaćih rukometaša se upisalo u listu strelaca u prvih 30 minuta. I u nastavku, prednost je rasla čak i na +8 – 17:9 u 35. minutu golom Mohameda Aziza Aidija. Sjajan je u drugom poluvremenu bio reprezentativac Srbije, mladi Luka Rogan koji je dobio rat na crti sa Skandinavcima. Nijednog momenta domaćin nije stao, imao je mininalan broj tehničkih grešaka, igrao je tečno, sigurno, do najbolje situacije za pogodak u napadu. Opet je važnu ulogu imao Srđan Milić, Rojevićev džoker s Banjice pre četiri dana, srednji bek koji nije mnogo igrao tokom sezone, ali je zablistao u finišu.

Igla nije imala gde da padne na Slanoj bari (©Starsport)Igla nije imala gde da padne na Slanoj bari (©Starsport)

Imala je Vojvodina malu krizu posle devet golova viška - 25:16 u 48. minutu, kada su gosti serijom 3:0, smanjili na samo šest, ali brzo su domaćini trgli i na kraju sačuvali visoku prednost iz prvog poluvremena, koja bi trebalo da bude dovoljna za trofej u EHF kupu.

Najbolji igrač srpskog šampiona Boris Puhovski do finiša je samo jednom zatresao mrežu, ali je beloruski as, kada je bilo najpotrebnije, sa dva gola vratio +7 Lalama. Imali su Novosađani i +8 - 30:22, kada je Branko Tomić pogodio mrežu, ali su gosti smanjili u poslednjim trenucima, na kraju za ubedljivih - 30:23. Ovacijama su domaće rukometaše i stručni štab na čelu sa Rojevićem ispratili navijači.

U pobedničkom timu najefikasniji sa pet golova bio je pivotmen Luka Rogan. Po četiri puta su se u strelce upisali Srđan Milić, Gregor Ocvirk i Bojan Rađenović, po tri Darko Milenković i Boris Puhivski, a dva Mohamed Aziz Aidi, Branko Tomić i Živan Pešić. Devet odbrana, odnosno skoro 30 odsto uspešnosti imao je Fran Lučin. Kod gostiju se istakao Jon Tue sa osam pogodaka. Teodor Svensgard je bio sjajan u prvih 30 minuta, završio je meč sa šest golova na kontu, dok je Andreas Horst Haugseng imao četiri odbrane. Golman Joakim Kristensen je sakupio osam intervencija.

Novosađani su na pragu da donesu našoj zemlji prvi međunarodni pehar posle 22 godine. Početkom milenujuma Jugović iz Kaća je doneo tada Jugoslaviji pehar Čelendž kupa, preteču današnjeg EHF kupa, dok je Metaloplastika 2014. godine stala u finalu, kada je švedski Alingsos bio bolji (26:37).

EHF KUP – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

Vojvodina - Nerbo 30:23 (15:8)



tagovi

RK VojvodinaEHF kupBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara